Οίκος των Ασκάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο θυρεός του πριγκιπάτου του Άνχαλτ: ερυθρός αετός (Βρανδεμβούργου), οριζόντιες μαύρες και χρυσές λωρίδες εναλλάξ (Μπάλενστετ) με διαγώνιο διακοσμητικό (Σαξονίας).

Ο Οίκος των Ασκάνια, γερμ. Haus der Ascania είναι μία οικογένεια κομήτων (μετέπειτα πριγκίπων) του Άνχαλτ, περιοχής της μέσης Σαξονίας. Το όνομα του Οίκου οφείλεται στο κάστρο Ασκάνια, κοντά στο τωρινό Άσερσλεμπεν, έδρα του κόμη του Ασκάνια. Μέλη του έγιναν δούκες της Σαξονίας· η κόρη του Χριστιανού-Αυγούστου πρίγκιπα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ, η Αικατερίνη Β΄ παντρεύτηκε τον Πέτρο Γ΄ αυτοκράτορα της Ρωσίας (1762) και τον διαδέχθηκε (1762-96).

Ιστορία του Οίκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος αναφέρεται ο Έζικο κόμης του Μπάλενστετ σε έγγραφο του 1036. Η μητέρα του Χίντα ήταν κόρη του Όντο Α΄ μαρκίωνα της Ανατολικής Σαξονίας, όπου ο Οίκος απέκτησε εκτάσεις. Ο εγγονός του Όθων κόμης του Μπάλενστετ νυμφεύτηκε την Εϊλίκα των Μπίλουνκ, κόρη του Μάγκνους δούκα της Σαξονίας και κληρονόμησε το ήμισυ της Σαξονίας. Ο γιος τους Αλβέρτος η άρκτος έγινε δούκας της Σαξονίας και μετά μάργραβος του Βρανδεμβούργο. Ο ίδιος και οι απόγονοί του εκχριστιάνισαν και εκγερμάνισαν το Βρανδεμβούργο, που ήταν στα όρια με τους Σλάβους· γι' αυτό η περιοχή χαρακτηρίστηκε μαρκιωνία (συνοριακή).

Το μεγάλο οικόσημο του πριγκιπάτο του Άνχαλτ.

Οι εγγονοί του Όθων και Ιωάννης ίδρυσαν το Κελν και το Βερολίνο, που αργότερα ενώθηκαν· ο θυρεός του νέου Βερολίνου έγινε εκείνος του Οίκου. Το 1180 ο Οίκος, μετά από τους Γουέλφους, επέστρεψε στο δουκάτο της Σαξονίας, που είχε περιοριστεί στην Ανατολική Σαξονία. Το 1218 το πριγκιπάτο του Άνχαλτ αποσπάστηκε από τη Σαξονία, η οποία διαιρέθηκε σε Σαξονία-Βίττενμπερκ και Σαξονία-Λάουενμπουρκ. Σε αυτά τα δύο τμήματα κυβέρνησαν μέλη του Οίκου, ώσπου εξαλείφθηκαν το 1422 και το 1689 αντίστοιχα. To πριγκιπάτο διαιρέθηκε σε κλάδους: Μπάλενστετ (δυτικά), Μπέρνμπουρκ (κεντρικά), Κέτεν (νότια), Ντεσάου (νοτιοανατολικά) και Τσέρμπστ (βορειοδυτικά). Το 1918 καταργήθηκαν οι ηγεμονίες της Γερμανίας.

Η διαίρεση του Άνχαλτ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Askanien, Meyers Konversationslexikon, 1888
  • Trillmich, Werner, Kaiser Konrad II. und seine Zeit, Bonn, 1991

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα House of Ascania της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).