Ερρίκος Γ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ερρίκος Γ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1330
Θάνατος25  Μαΐου 1401
Ράτσεμπουργκ
Τόπος ταφήςκαθεδρικός ναός του Ράτσεμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΑλβέρτος Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ[1] και Σοφία του Μεκλεμβούργου-Γκύστρο[1]
ΑδέλφιαΑλβέρτος Ε΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Ιωάννης Γ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Οικογένειαd:Q124055078
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Γ΄, γερμ. Erich III. (π. 1335 - 1401) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν δούκας της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ (1370-1401).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Αλβέρτου Δ΄, δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ-Μπέργκεντορφ-Μελν και της Μπεάτας του Χάγκεν, κόρης του Γκούντσελιν ΣΤ΄, κόμη του Σβερίν.

Αρχικά προοριζόταν για εκκλησιαστική σταδιοδρομία, όταν όμως απεβίωσαν οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του Ιωάννης Γ΄ και Αλβέρτος Ε΄, την εγκατέλειψε. Το 1359 συναίνεσε στην υποθήκευση της κυριότητας του Μελν στην πόλη της Λυβέκης από τον Αλβέρτο Ε΄. Ο αδελφός του είχε έλλειψη χρημάτων και η υποθήκη έγινε αντί 9737,50 μάρκων, με τον όρο ότι μπορούσε να αγοραστεί πίσω από αυτόν ή τους απογόνους του.

Το 1370 διαδέχθηκε τον Αλβέρτο Ε΄, αλλά η περιοχή του ήταν υπερχρεωμένη. Αναγκάστηκε να υποθηκεύσει την εναπομείνασα κυριότητα του Μπέργκεντορφ αντί 16.262,50 μάρκων Λυβέκης. Έτσι το σύνολο έγινε 26.000 μάρκα και ο Ερρίκος Γ΄ θα μπορούσε να λάβει πίσω το Μελν και το Μπέργκεντορφ αν επέστρεφε το ποσό αυτό. Ο εξάδελφός του Όθων ΣΤ΄ του Χάγκεν, κόμης του Τέκλενμπουργκ του έδωσε την άδεια να διεκδικήσει την προίκα της αποβιώσασας θείας τους Ριχάρντις, την οποία κατακρατούσε ο σύζυγός της Βάλντεμαρ Γ΄ των Έστριντσεν της Δανίας.

Το 1401 απεβίωσε σε ηλικία περίπου 66 ετών και τάφηκε στον καθεδρικό ναό του Ράτσεμπουργκ. Ήταν άγαμος και ο τελευταίος του κλάδου του, οπότε το Λάουενμπουργκ-Μπέργκεντορφ-Μελν περιήλθε στον δεύτερο εξάδελφό του Ερρίκο Δ΄ του νεότερου κλάδου Λάουενμπουργκ-Ράτσεμπουργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elisabeth Raiser, Städtische Territorialpolitik im Mittelalter: eine vergleichende Untersuchung ihrer verschiedenen Formen am Beispiel Lübecks und Zürichs, Lübeck and Hamburg: Matthiesen, 1969, (Historische Studien; 406), p. 88, simultaneously: Hamburg, Univ., Diss., 1969.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eric III, Duke of Saxe-Lauenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).