Έζικο του Μπάλενστετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Έζικο του Μπάλενστετ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 990
Θάνατος1059
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜατθίλδη της Σουαβίας
ΤέκναΑδαλβέρτος Β΄ του Μπάλενστετ
ΓονείςΑδαλβέρτος Α΄ του Μπάλενστετ
ΑδέλφιαΟύτα του Μπάλενστετ
Χάτσεχα του Μπάλενστετ
ΟικογένειαΟίκος των Ασκάνια

Ο Έζικο, γερμ. Esico (απεβ. περ. 1060) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν κόμης του Μπάλενστετ και ο γενάρχης του Οίκου. Η ιδιοκτησία του έγινε ο πυρήνας του μετέπειτα πριγκιπάτου του Άνχαλτ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γνωστός και με το όνομα Χέζιχο. Ίσως ήταν γιος του Αδαλβέρτου Α΄, κόμη του Μπάλενστετ και της Χίντας, κόρης του Όντο Α΄, μαργράβου του Όστμαρκ, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο. Αδέλφια του εικάζεται πως ήταν η Ούτα του Μπάλενστετ, σύζυγος του Έκαρντ Β΄ των Εκαρντιδών, μαργράβου του Μάισσεν, η Χάτσεχα ηγουμένη του Γκερνρόντε και ίσως ο Ντίτριχ.

Το 1045 απεβίωσε η Ούτα και το επόμενο έτος ο σύζυγός της Έκαρντ. Οι κτήσεις τους επεστράφησαν στον Ερρίκο Γ΄ της Γερμανίας, αλλά ο Έζικο κατάφερε μεγάλες περιοχές της κληρονομιάς τους να περάσουν υπό τον έλεγχο του αββαείου του Γκερνρόντε, όπου η αδελφή του Χάτσεχα ήταν ηγουμένη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μάλλον τη Ματθίλδη των Κορραδιδών, κόρη του Χέρμαν Β΄ δούκα της Σουαβίας και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Schlenker, Gerlinde, Kloster Ballenstedt - das Hauskloster der aelteren Grafen von Anhalt, in Harz-Zeitschrift für den Harz-Verein für Geschichte und Altertumskunde e.V., Lukas Verlag (2012)
  • Feicker, Bernd, Das Vorwek des Reichsstiftes Gernrode und das Kuechengut der Blankenburger, in Harz-Zeitschrift für den Harz-Verein für Geschichte und Altertumskunde e.V., Lukas Verlag (2012)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]