Γεώργιος Γουλιέλμος του Μπρούνσβικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος-Γουλιέλμος
δούκας του Μπράουνσβαϊκ-Λούνεμπουργκ
Georg-Wilhelm.jpg
πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ
Περίοδος 1648 - 1665
Προκάτοχος Χριστιανός-Λουδοβίκος
Διάδοχος Ιωάννης-Φρειδερίκος
πρίγκιπας του Λιούνεμπουργκ
Περίοδος 1665 - 1705
Προκάτοχος Χριστιανός-Λουδοβίκος
Διάδοχος Γεώργιος Α' της Βρετανίας
πρίγκιπας του Σαξ-Λάουενμπουργκ
Περίοδος 1689 - 1705
Προκάτοχος Ιούλιος-Φραγκίσκος
Διάδοχος Γεώργιος Α' της Βρετανίας
Γέννηση 26 Ιανουαρίου 1624
Χέτσμπεγκ αμ Χατς, Γκέτινεν, Κάτω Σαξονία
Θάνατος 28 Αυγούστου 1705
Βινχάουζν, Σέλε, Κάτω Σαξονία
Σύζυγος Ελεονόρα ντ' Ομπρέζ
Επίγονοι Σοφία-Δωροθέα
Οίκος Γουέλφων-Ανοβέρου
Πατέρας Γεώργιος του Μπρούνσβικ
Μητέρα Άννα-Ελεονόρα του Έσε-Ντάμστατ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γεώργιος-Γουλιέλμος (26 Ιανουαρίου 1624 - 28 Αυγούστου 1705) από τον Οίκο των Γουέλφων-Ανοβέρου, ήταν πρίγκιπας πρώτα του Κάλενμπεργκ (1648-65) και έπειτα του Λιούνεμπουργκ (1665-1705), τα οποία είναι μέρη του δουκάτου του Μπράουνσβαϊκ-Λιούνεμπουργκ. Πάντρεψε την κόρη του με τον ανιψιό του Γεώργιο Α'. Διεκδίκησε το πριγκιπάτο του Λάουνμπουργκ (1689-1705).

Τα πρώτα έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γεωργίου και της Άννας-Ελεονόρας του Έσε-Ντάμστατ. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Χριστιανός-Λουδοβίκος πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ κληρονόμησε το 1648 από το θείο του το πριγκιπάτο του Λιούνεμπουργκ. Έδωσε τότε το Κάλενμπεργκ στον επόμενο αδελφό του Γεώργιο-Γουλιέλμο. Το 1665 ο Χριστιανός-Λουδοβίκος απεβίωσε και ο Γεώργιος-Γουλιέλμος κληρονόμησε το Λιούνεμπουργκ. Έδωσε τότε και αυτός με τη σειρά του το Κάλενμπεργκ στον επόμενο αδελφό του Ιωάννη-Φρειδερίκο.

Ο γάμος της κόρης του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχε υπόσχεση ο κάτοχος του Λιούνεμπουργκ να νυμφευτεί τη Σοφία Βίττελσμπαχ του Ρήνου. Ο Γεώργιος-Γουλιέλμος παραχώρησε το Λιούνεμπουργκ και τη νύφη στο μικρότερο αδελφό Ερνέστο-Αύγουστο με αντάλλαγμα την περιοχή του Σέλε (Celle) και την υπόσχεση ότι δεν θα κάνει κληρονόμους, που θα μπορούσαν να έχουν αξιώσεις. Πράγματι ο Γεώργιος-Γουλιέλμος ταξίδευσε και όταν απέκτησε μια σχέση με την Ελεονόρα ντ' Ολμπρέζ, τη νυμφεύτηκε μοργανατικά. Το 1666 γεννήθηκε η κόρη τους Σοφία-Δωροθέα. Το 1676 από τους τέσσερις αδελφούς, μόνο ο μικρότερος είχε γιους. Ο πρωτότοκος από αυτούς Γεώργιος A' θα μπορούσε να ενώσει τις κτήσεις που θα κληρονομούσε και το Λιούνεμπουργκ θα μπορούσε να αναβαθμιστεί. Πράγματι ο Ερνέστος-Αύγουστος, που είχε έξι γιους, νομοθέτησε να μην μοιράζονται οι κτήσεις, αλλά να κληρονομούνται στον πρωτότοκο μόνο· έλαβε την υπόσχεση ότι η περιοχή του θα γινόταν εκλεκτοράτο με το όνομα Ανόβερο. Οι προοπτικές ενός καλού γάμου της Σοφίας-Δωροθέας, ως τέκνο μοργανατικού γάμου, ήταν μικρές και ο πατέρας της πρότεινε να παντρευτεί τον Γεώργιο A'. Οι γονείς του και ο ίδιος αρχικά αρνήθηκαν την πρόταση, όταν όμως ο Γεώργιος-Γουλιέλμος, αθετώντας την υπόσχεσή του, δήλωσε το γάμο και την κόρη του νόμιμα θορυβήθηκαν ότι έτσι απειλείτο η ενοποίηση (αν ο Γεώργιος-Γουλιέλμος έκανε γιο) και τελικά δέχθηκαν. Έτσι το 1682 η Σοφία-Δωροθέα παντρεύτηκε τον Γεώργιο A'.

Η κρίση διαδοχής του Λάουνμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιούλιος Φραγκίσκος του Σαξ-Λάουνμπουργκ είχε δύο κόρες και στις Γερμανικές κτήσεις ίσχυε η κληρονομικότητα σε άρρενες απογόνους (Σαλικό δίκαιο). Όμως έθεσε κληρονόμο την πρωτότοκη, θεσπίζοντας νόμους γι' αυτό. Οι συγγενείς του δεν το δέχθηκαν αυτό και όταν το 1689 απεβίωσε, οκτώ διεκδικητές ζητούσαν το Λάουνμπουργκ. Από αυτούς ο Γεώργιος-Γουλιέλμος και ο Χριστιανός Ε' βασιλιάς της Δανίας επενέβησαν στρατιωτικά στην διαφιλονικούμενη κτήση. Το 1693 στο Αμβούργο ο Χριστιανός Ε', που ήταν ανιψιός του Γεωργίου-Γουλιέλμου, υποχώρησε και ο Γεώργιος-Γουλιέλμος, 3ος εξάδελφος του θανόντος, κατέλαβε το Λάουνμπουργκ.

Στον πόλεμο Βρανδεμβούργου-Σουηδίας ο Γεώργιος-Γουλιέλμος συμμετείχε ως διοικητής των συμμαχικών στρατευμάτων του Βρανδεμβούργου στην εκστρατεία εναντίον της Βρέμης-Βερντέν (1675-76).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Maclagan, Michael; Louda, Jiří (1999), Line of Succession: Heraldry of the Royal Families of Europe, London: Little, Brown & Co, p. 30, ISBN 0-7607-3287-6
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα George William, Duke of Brunswick-Lüneburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).