Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βερνάρδος ΣΤ΄ του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βερνάρδος ΣΤ΄ του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος2  Φεβρουαρίου 1468 ή 1468[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςHedwig von Sagan[2][3]
Hedwig von Sagan (από 1434)[4]
ΤέκναOtto V von Anhalt-Bernburg[5]
Matilde of Anhalt-Bernburg[5]
ΓονείςΌθων Γ΄ του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ[5] και Lutrud (?)[5]
ΑδέλφιαΌθων Δ΄ του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ
ΟικογένειαHouse of Ascania (elder Anhalt-Bernburg branch)

Ο Βερνάρδος ΣΤ΄, γερμ. Bernhard VI. (απεβ. 2 Φεβρουαρίου 1468) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν πρίγκιπας του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ (1420-1468).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Όθωνα Γ΄, πρίγκιπα του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ και μιας αγνώστου ονόματος συζύγου. Νεότερος αδελφός του ήταν ο Όθων Δ΄.

Το 1374 απεβίωσε ο θείος του Ερρίκος Δ΄ και αντί να τον διαδεχθεί ο γιος εκείνου Βερνάρδος Ε΄, τον διαδέχθηκε ο Όθων Γ΄. Το 1404 ετελεύτησε ο πατέρας του, Όθων Γ΄ και τον διαδέχθηκε ο Βερνάρδος Ε΄ που είχε παραγκωνιστεί, ο οποίος αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με τον Όθωνα Δ΄ (και τον Βερνάρδο ΣΤ΄). Το 1415 απεβίωσε ο Όθων Δ΄και ο Βερνάρδος Ε΄ ανέλαβε μόνος κυβερνήτης, ως το 1420 που ετελεύτησε. Τότε ο Βερνάρδος ΣΤ΄ τον διαδέχθηκε ως πρίγκιπας του Άνχαλτ-Μπέρνμπουργκ.

Το 1468 απεβίωσε· επειδή ο μόνος γιος του είχε τελευτήσει από το 1437, ο Βερνάρδος ΣΤ΄ ήταν ο τελευταίος του κλάδου του. Τον διαδέχθηκε η αδελφή του με τον σύζυγό της Γεώργιο Α΄, πρίγκιπα του Άνχαλτ-Ντέσαου, γιο του τέταρτου εξαδέλφου τους. Έτσι το Μπέρνμπουργκ περιήλθε σε νεότερο κλάδο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1419 τη Ματθίλδη, κόρη του Πρότσε, κόμη του Κβέρφουρτ-Μπούργκσαϊντουνγκεν και είχε τέκνα:

  • Όθων απεβ. 1437
  • Ματθίλδη απεβ. 1443, παντρεύτηκε τον Σιγισμούνδο Β΄, πρίγκιπα του Άνχαλτ-Ντέσαου

Το 1432 απεβίωσε η Ματθίλδη και ο Βερνάρδος ΣΤ΄ έκανε δεύτερο γάμο με τη Χέντβιχ των Πιάστ, κόρη του Ιωάννη Α΄, δούκα του Ζαγκάνι· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bernhard VI, Prince of Anhalt-Bernburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).