Ιωάννης Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Θάνατος1414
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΕρρίκος Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ και Σοφία του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΑδέλφιαΑικατερίνη της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ, δούκισσα του Μεκλεμβούργου
Μάγκνους της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Βερνάρδος Β΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Ερρίκος Ε΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ
Οικογένειαd:Q124055078

Ο Ιωάννης Δ΄, γερμ. Johann IV. (απεβ. 1414) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν δούκας της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ (1401-1412).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ερρίκου Δ΄, δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ και της Σοφίας των Γουέφλων, κόρης του Μάγκνους Β΄, δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ.

Ο Ερρίκος Δ΄ ήταν δούκας ενός μέρους του Λάουενμπουργκ, του Ράτσεμπουργκ. Το άλλο μέρος, το Μπέργκεντορφ-Μελν κατείχε ο δεύτερος εξάδελφός του Ερρίκος Γ΄, ο οποίος είχε υποθηκεύσει την περιοχή του στην πόλη της Λυβέκης αντί 26.000 μάρκων. Το 1401 απεβίωσε ο Ερρίκος Γ΄ και ο Ερρίκος Δ΄ κατέλαβε το Μπέργκεντορφ-Μελν, χωρίς να αποζημιώσει τη Λυβέκη. Αποκατέστησε την ενότητα του Λάουενμπουργκ και έγινε δούκας του.

Το 1411/12 διαδέχθηκε τον πατέρα του. Κυβερνούσε μαζί με τον αδελφό του Ερρίκο Ε΄. Ο Ιωάννης Δ΄ χρωστούσε σε αστούς του Αμβούργου, όπως τον Χάιν Μπραντ. Όταν επισκέφθηκε την πόλη, ο πιστωτής του ζήτησε την καθυστερημένη οφειλή με τρόπο που ο Ιωάννης Δ΄ έκρινε προσβλητικό. Ο Ιωάννης Δ΄ διαμαρτυρήθηκε στη Σύγκλητο του Αμβούργου, η οποία συνέλαβε τον Μπραντ. Τότε οι πολίτες αντέδρασαν, εκλέγοντας 12 άτομα από καθεμιά από τις 4 ενορίες, τα οποία επεσήμαναν στη Σύγκλητο, ότι η πράξη του 1410 όριζε πως η Σύγκλητος δεν συλλαμβάνει χωρίς πρώτα δικαστική ακρόαση. Οι 48 απετέλεσαν Συμβούλιο και το 1687 έγιναν 60· ο θεσμός εξελίχθηκε στο Κοινοβούλιο του Αμβούργου.

Στην ιδιοκτησία του ήταν η περιοχή Μπεντερκέζα, από το 1350 που οι ιππότες ιδιοκτήτες της απεβίωσαν από πανώλη. Ο Ιωάννης Δ΄ υποθήκευσε την περιοχή στη Σύγκλητο της Βρέμης. Το 1414 ο Ιωάννης Δ΄ απεβίωσε και ο Ερρίκος Ε΄ έμεινε μόνος δούκας της Σαξονίας-Λάουενμπουργκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Elisabeth Raiser, Städtische Territorialpolitik im Mittelalter: eine vergleichende Untersuchung ihrer verschiedenen Formen am Beispiel Lübecks und Zürichs, Lübeck and Hamburg: Matthiesen, 1969, (Historische Studien; 406), p. 90, simultaneously: Hamburg, Univ., Diss., 1969

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John IV, Duke of Saxe-Lauenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).