Χέρμαν Β΄ της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χέρμαν Β΄ της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1184
Θάνατος27  Δεκεμβρίου 1247
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒεατρίκη του Άντεχς-Μερανίας
ΤέκναΌθων Γ΄ της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε
Χέρμαν Γ΄ της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε
Otto of Weimar-Orlamünde
Sophie of Weimar-Orlamünde
Albrecht III.
Hermann of Weimar-Orlamünde
ΓονείςΖήγκφρηντ Γ΄ της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε και Σοφία της Δανίας
ΑδέλφιαAlbert II, Count of Weimar-Orlamünde
ΟικογένειαWeimar-Orlamünde
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χέρμαν Β΄, γερμ. Hermann II von Weimar-Orlamünde (π. 1184 - 27 Δεκεμβρίου 1247) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν κόμης της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ζήγκφρηντ Γ΄ κόμη της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε και της Σοφίας των Έστριντσεν, κόρης του Βάλντεμαρ Α΄ της Δανίας.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1206 μαζί με τον αδελφό του Αλβέρτο Β΄. Η διαφωνία με τον Χέρμαν Α΄ των Λουδοβικιδών λάντγκραβο της Θουριγγίας εξελίχθηκε σε σύγκρουση: ο Χέρμαν Α΄ κατέλαβε το κάστρο Σάουενφορστ μεταξύ Όρλαμυντε και Ρούντολστατ. Το 1214 ο Χέρμαν Α΄ αιχμαλώτισε τον Χέρμαν Β΄ στα κάστρο Βάιμαρ. Ο Λουδοβίκος Δ΄, διάδοχος του πατέρα του Χέρμαν Α΄, επίσης πολέμησε εναντίον των αδελφών Χέρμαν Β΄ και Αλβέρτου Β΄. Παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τη Θουριγγία, ο Χέρμαν Β΄ κατάφερε να επεκτείνει την εδαφική εξουσία του. Ίδρυσε την πόλη της Βαϊμάρης και ένα Κιστερκιανό μοναστήρι στο Όμπερβαϊμαρ. Στη διένεξη μεταξύ των Οίκων Γουέλφων και Χοενστάουφεν πήρε το μέρος των Χοενστάουφεν. Αυτές οι ατελεύτητες έριδες τελικά προκάλεσαν την πτώση του Οίκου του. Οι περιοχές γύρω από τις δύο κύριες πόλεις παρέμειναν δύο ξεχωριστές επικράτειες, έτσι ήταν λογικό ότι περί το 1265 οι γιοί του Χέρμαν Γ΄ και Όθων Γ΄ να διαιρέσουν την κομητεία σε δύο διαφορετικές κομητείες, της Βαϊμάρης και του Όρλαμυντε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Βεατρίκη των Άντεχς, κόρη του Όθωνα Α΄ δούκα της Μερανίας. Ήταν ο κληρονόμος της κυριότητας του Πλάσενμπουργκ, περιλαμβανομένου των Κούλμπαχ και Μίττεμπεργκ και την κυριότητας του Μπέρνεκ, περιλαμβανομένου των Γκόλντκροναχ, Μάιναου, Βίσμπεργκ, Πρέτσεντορφ, του κάστρου Τσβέρνιτς και του Τρέμπγκαστ. Είχε τέκνα:

  • Χέρμαν ο Πρεσβύτερος, κληρικός.
  • Χέρμαν Γ΄ π.1230-1283, κόμης της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε.
  • Όθων Γ΄ 1244-1285, κόμης της Βαϊμάρης-Όρλαμυντε.
  • Σοφία, παντρεύτηκε τον Ερρίκο Η΄ κόμη της Βάιντα (π.1238-1280).
  • Όθων ο Νεότερος, μέλος του Συλλόγου του καθεδρικού του Βύρτσμπουργκ το διάστημα 1265-1308.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lyon, Jonathan R. (2013). Princely Brothers and Sisters: The Sibling Bond in German Politics, 1100-1250. Cornell University Press.