Ξαφνικός έρωτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξαφνικός Έρωτας
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Τσεμπερόπουλος
ΠαραγωγήΓιώργος Τσεμπερόπουλος
ΣενάριοΓιώργος Τσεμπερόπουλος
Βασισμένο σε¨Talgo" του Βασίλη Αλεξάκη
ΠρωταγωνιστέςΜπέτυ Λιβανού, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος
ΜουσικήΣταμάτης Σπανουδάκης
ΤραγούδιΕλένη Βιτάλη
ΦωτογραφίαΓιώργος Πανουσόπουλος
ΜοντάζΑριστείδης Καρύδης Fuchs & Gianni Livi
ΔιανομήΣπέντζος Φιλμς
Πρώτη προβολή13 Φεβρουαρίου 1984
Κυκλοφορία1984
Διάρκεια94'
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Αγγλικά

Ο Ξαφνικός έρωτας είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και η πρώτη του ταινία μυθοπλασίας (η πρώτη του μεγάλου μήκους ήταν το ντοκιμαντέρ Μέγαρα). Το σενάριο το έγραψε ο ίδιος και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα "Talgo" του Βασίλη Αλεξάκη.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Μπέτυ Λιβανού και ο Αντώνης Θεοδωρακόπουλος. Σε μικρότερους ρόλους εμφανίζονται οι: Νικήτας Τσακίρογλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σοφία Σεϊρλή, Ειρήνη Κουμαριανού, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Τάσος Παπαδάκης, Νίκος Πιλάβιος, Βασίλης Τσιπίδης, Γιώργος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Τότσικας και Τσε Πανουσόπουλος.[1]

Τη διεύθυνση φωτογραφίας έκανε ο Γιώργος Πανουσόπουλος, σκηνογράφος ήταν ο Νίκος Περάκης, και τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ενώ η Ελένη Βιτάλη ερμήνευσε το ομότιτλο τραγούδι της ταινίας. Τα κοστούμια ανέλαβε η Μαίρη Μανιάτη. Το μοντάζ έκανε ο Αριστείδης Καρύδης-Φουκς και ο Gianni Livi. Παραγωγός της ταινίας ήταν ο ίδιος ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ενώ συμπαραγωγοί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Σπέντζος Φιλμς. Τα γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα και τη Λισαβόνα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 1984 στον κινηματογράφο Αθήναιον. [2] Υπήρξε εισπρακτική επιτυχία την περίοδο 1983/1984 φτάνοντας τα 200.000 εισιτήρια.[3] Ακόμη κέρδισε τρία κρατικά βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Α' Γυναικείου Ρόλου (Μπέτυ Λιβανού) και βραβείο Φωτογραφίας (Γιώργος Πανουσόπουλος).[4]

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελένη (Μπέτυ Λιβανού) είναι μια χορεύτρια που δεν χορεύει πια, που δεν είναι πια ερωτευμένη με τον άντρα της και που η ζωή της είναι στάσιμη. Τότε γνωρίζει τον Γρηγόρη (Αντώνης Θεοδωρακόπουλος), έναν επιτυχημένο οικονομολόγο που ζει στη Γαλλία παντρεμένος με παιδιά, και που έχει αρχίσει να νοσταλγεί την Ελλάδα. Οι δυο τους συναντιούνται στην Αθήνα και ερωτεύονται. Αποφασίζουν να ζήσουν τον έρωτά τους, που θα τους οδηγήσει μέχρι τη Λισαβόνα, ίσως και πιο μακριά.[5]

Διανομή[6][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προβολές στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξαφνικός Έρωτας προβλήθηκε σε αρκετά φεστιβάλ του εξωτερικού. Το 1985 ταξίδεψε στις Η.Π.Α. και τον Καναδά και προβλήθηκε, μαζί με άλλες ταινίες όπως το Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη, το Λούφα και παραλλαγή του Νίκου Περάκη και άλλες, στα πλαίσια του "7 από την Ελλάδα" που οργανώθηκε από την εταιρία "Athos Entertaiment" του Ντανιέλ Μπουρλά και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.[7]

Το 1988 προβλήθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας[8] και το 1993 ξαναπροβλήθηκε στις Η.Π.Α. στα πλαίσια του φεστιβάλ "Cinemythology" που οργάνωνε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.[9] Το 1999 προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εκδήλωσης: "Η Ελληνική Ματιά, Ένας Αιώνας Κινηματογράφος - 80 Ταινίες, 80 Σκηνοθέτες, 40 Χρόνια Φεστιβάλ" [10]. Το 2000 το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διοργάνωσε ένα αφιέρωμα στο Ελληνικό Σινεμά στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με ταινία έναρξης τον Ξαφνικό Έρωτα[11].

Το 2003 προβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης[12] και το 2004 ταξίδεψε στο Μπανγκί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας[13]. Το 2007 έγινε στην Καλκούτα της Ινδίας ένα αφιέρωμα τριών ταινιών στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο όπου προβλήθηκε και ο Ξαφνικός Έρωτας[14]. Ακόμη προβλήθηκε το 2011 στα πλαίσια της εκδήλωσης¨"TALGO: Livre et Film" (ΤΑΛΓΚΟ: Το βιβλίο & η ταινία) με εισηγητή τον Bernard Alavoine στο Πανεπιστήμιο της Πικαρδίας, Ιούλιος Βέρν[15]. Την ίδια χρονιά προβλήθηκε και στο Βουκουρέστι όπου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργάνωσε αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο προβάλλοντας έξι ταινίες[16].

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξαφνικός Έρωτας έλαβε πολλές θετικές κριτικές από το ελληνικό τύπο καθώς και από το εξωτερικό. Ο Kevin Thomas έγραψε στην εφημερίδα Los Angeles Times το εξής:

«Ένα ευαίσθητο πολύ προσωπικό ρομαντικό δράμα. Η Μπέτυ Λιβανού είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή»[17]. Ενώ η Κατερίνα Δασκαλάκη έγραψε στη Μεσημβρινή: «Κανένας δεν μπορεί να δει τη γυναίκα καθαρότερα. Η γυναίκα εδώ γνωρίζει πώς να ακολουθήσει αλλά και πώς να καθοδηγήσει, πώς να απαιτήσει αλλά και πώς να προσφέρει. Και πώς να φύγει την κατάλληλη στιγμή, σιωπηλή και ελαφρά υπερήφανη.»[18]

Ο Νέστορας Μάτσας έγραψε στη Βραδυνή:

«Το μυστήριο του έρωτα που αναταράζει σαν ένα δυνατό σοκ ψυχή και σώμα φέρνοντας μια εσωτερική κοσμογονία. Η λογική υποτάσσεται στο πάθος, οι αναστολές σαρώνονται κι η ζωή απρόσμενα παίρνει μιαν άλλη διάσταση που οδηγεί στο μηδέν ή στο άπειρο. Αυτόν τον «σεισμό» καταγράφει μ’ ευαισθησία, γνώση και σωστή ψυχογραφική διείσδυση ο Τσεμπερόπουλος.»[19].

Στην Καθημερινή ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έγραψε:

«Ο ήρωας και η ηρωΐδα συναντιούνται και η διασταύρωση των βλεμμάτων, η διασταύρωση των πλάνων, γεννάει μια μυστική και παντοδύναμη συνάφεια, όπου ο χώρος γίνεται κοινός ανάμεσά τους, όπου ο χρόνος λειτουργεί από κει και πέρα μόνο γι’ αυτούς.»[20].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ - Φιλμογραφία - Φιλμογραφία | Ταινιοθήκη Της Ελλάδος». www.tainiothiki.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2017. 
  2. «Στη λάμψη του ¨Ξαφνικού Έρωτα"». Τηλέραμα. 24 Φεβρουαρίου 1984. 
  3. «10 Εμπορικότερες Ελληνικές ταινίες 1949-1984 - Retromaniax». www.retromaniax.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2017. 
  4. «ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ - Φιλμογραφία - Φιλμογραφία | Ταινιοθήκη Της Ελλάδος». www.tainiothiki.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2017. 
  5. «IMDB». 
  6. «Ξαφνικός Έρωτας (1984) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2023. 
  7. «Ελληνικές Ταινίες στις Η.Π.Α.». Εφημερίδα Μεσημβρινή. 9 Απριλίου 1985. 
  8. «Ελληνικές Ταινίες στο Ρέικιαβικ». Εφημερίδα Καθημερινή. 26 Απριλίου 1988. 
  9. «UCLA's "Cinemythology" Looks at Aspects of Love». Los Angeles Times. 16 Αυγούστου 1993. 
  10. «ΙΑΝΟΣ». 
  11. «Ελληνικό Σινεμά ως το Κονγκό». Τα Νέα. 8 Ιουνίου 2000. 
  12. «Official Website». 
  13. «Official Website». 
  14. «Official Website». 
  15. «Official Website». 
  16. «Official Website». 
  17. Thomas, Kevin (16 Αυγούστου 1993). «UCLA's "CineMythology" Looks at Aspects of Love». Los Angeles Times. 
  18. Δασκαλάκη, Κατερίνα (11 Φεβρουαρίου 1984). «Η Άλλη Όψη». Μεσημβρινή. 
  19. Μάτσας, Νέστορας (18 Φεβρουαρίου 1984). «ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ». Βραδυνή. 
  20. Μπακογιαννόπουλος, Γιάννης (10 Φεβρουαρίου 1984). «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ». Καθημερινή.