Νώε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νώε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
נֹחַ (Εβραϊκά)
ΚατοικίαΑραράτ
Eορτασμός αγίου18 Νοεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγεωργός
Αξιοσημείωτο έργοSefer HaRazim
Οικογένεια
ΣύζυγοςNaamah
ΤέκναΣημ[1]
Χαμ[1]
Ιάφεθ[1]
Sceafa[2]
Ωκεανός
Τηθύς
Kanʿān
Bith (mythology)
ΓονείςΛάμεχ[3] και Bat-Enosh
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νώε (εβραϊκά נוֹחַ, αραβικά نوح) ήταν ο δέκατος και τελευταίος πριν τον κατακλυσμό πατριάρχης των Εβραίων.

Η καταγωγή του και ο βίος του αναφέρονται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση. Σύμφωνα με αυτό, ο Νώε ήταν γιος του Λάμεχ και εγγονός του Μαθουσάλα (ε΄ 22-32). Ως ο μοναδικός δίκαιος και ευσεβής άνθρωπος της εποχής του, ο Νώε κατασκεύασε με υπόδειξη του Θεού τη γνωστή ως Κιβωτό του Νώε, μέσα στην οποία διασώθηκε από τον κατακλυσμό, που επέφερε ο Θεός για να τιμωρήσει το ανθρώπινο γένος. Μαζί του διασώθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του και από ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου που υπήρχε πάνω στη Γη. Μόλις σταμάτησε ο κατακλυσμός και η κιβωτός του προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ, ο Νώε βγήκε και προσέφερε θυσία ευχαριστίας στον Θεό, αφού έχτισε βωμό. Πρόκειται για τον πρώτο βωμό που αναφέρεται στη Βίβλο. Από τους τρεις γιους του Νώε, τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ κατάγονται σύμφωνα με τη Βίβλο όλοι οι σημερινοί λαοί της Γης: Από τον Σημ κατάγονται οι σημ-ίτες (Άραβες, Εβραίοι, κλπ.), από τον Ιάφεθ οι Ινδοευρωπαίοι («Άριοι») και από τον Χαμ οι μαύροι κάτοικοι της Αφρικής.

Εκτός από την ιστορία με τον κατακλυσμό, ο Νώε αναφέρεται και ως ο πρώτος αγρότης και πρώτος καλλιεργητής της αμπέλου. Μεθυσμένος αφού ήπιε το κρασί της, αποκοιμήθηκε γυμνός μέσα στη σκηνή του. Ο Χαμ τον είδε γυμνό και ειδοποίησε τους αδελφούς του, οι οποίοι τον κάλυψαν ενώ απέστρεφαν το βλέμμα τους. Εκείνη τη στιγμή ο Νώε ξύπνησε και καταράστηκε τον γιο του Χαμ, τον Χαναάν, με αιώνια δουλεία, ενώ έδωσε την ευλογία του στους Σημ και Ιάφεθ (Γένεσις θ΄ 20-27). Αυτή η βιβλική αναφορά χρησιμοποιήθηκε στη χριστιανική εποχή, τον 18ο και 19ο αιώνα στην Αμερική, για να δικαιολογήσει τον θεσμό της δουλείας ειδικά ως προς τους μαύρους, δίνοντάς του μια «βιβλική έγκριση». Μέχρι και το 1964, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπερντ της Δυτικής Βιρτζίνια διάβασε το απόσπασμα της ιστορίας του Νώε (υπάρχει στα πρακτικά) στη Γερουσία των ΗΠΑ ως δικαιολόγηση της στάσεώς του ενάντια στην Πράξη των Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 (Civil Rights Act), καταλήγοντας: «Ο Νώε έκρινε αρμόζον να προβεί σε διακρίσεις κατά των φυλετικών απογόνων του Χαμ.»

Μετά τη σωτηρία του από τον κατακλυσμό, ο Νώε έζησε άλλα 350 χρόνια, και συνολικά απεβίωσε σε ηλικία 950 ετών. Ο Νώε είναι άγιος και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως «Νώε ο δίκαιος» και η μνήμη του εορτάζεται την Κυριακή των Προπατόρων, αφού ως πρόγονος όλων των ανθρώπων μετά τον κατακλυσμό ήταν και προπάτορας του Ιησού Χριστού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]