Κιβωτός του Νώε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Κιβωτός του Νώε. Έντουαρντ Χικς (1780–1849)

Με την ονομασία Κιβωτός του Νώε (Εβραϊκά: תיבת נח, Teyvat Noaḥ στα Κλασικά Εβραϊκά) έμεινε στην Ιστορία το μεγάλο πλοίο το οποίο είπε ο Θεός στο Νώε να κατασκευάσει λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει. Σύμφωνα με τη Βίβλο ο Θεός ευχαριστήθηκε από το πόσο δίκαιος ήταν ο Νώε και αποφάσισε να επιλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από το μεγάλο κατακλυσμό. Μήνυσε στο Νώε να κατασκευάσει μια κιβωτό με τετράγωνα ξύλα και να την ασφαλτώσει από μέσα και από έξω.[1] Συγκεκριμένα η Βίβλος αναφέρει τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτης· Επισυνάγων ποιήσεις την κιβωτων και εις πηχυν συντελέσεις αυτήν άνωθεν· την δε θύραν της κιβωτού ποιήσεις εκ πλαγίων· κατάγαια διώροφα και τριώροφα ποιήσεις αυτήν (Γένεσις ΣΤ' 15-16). Μέσα σε αυτή τη κιβωτό ο Νώε έβαλε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του (Σημ, Χαμ και Ιάφεθ) με τις γυναίκες τους καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου (Γένεσις ΣΤ'-Ζ')[2] . Μετά από τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του διεφθαρμένου γένους των ανθρώπων, η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ.[3]

Αναλογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αναλογίες της Κιβωτού ισοδυναμούν σε μέτρα με πήχη (0,4624) 138,72 μήκος 23,12 πλάτος 13,872 ύψος

Στρογγυλοποιώντας με την ίδια αναλογία έχουμε 150 μήκος, 25 πλάτος, 15 ύψος Εάν χρησιμοποιήθηκε 18" πήχης είναι 137.2 m., πλάτος 22.9 m. και ύψος 13.7 m. Εάν χρησιμοποιήθηκε 20" αιγυπτιακός πήχης είναι 152.4m, 25.4m και 15.2m

Σταθερότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κιβωτός του Νώε όπως περιγράφεται στην βίβλο, θεωρείται ένα πολύ γερό και σταθερό σκάφος. Παρέμενε το μεγαλύτερο και σταθερότερο σκάφος μέχρι το 1844, οπότε εμφανίστηκε το πλοίο "Γκρέητ Μπρίταιν"[4], το οποίο εμφανίστηκε σε διπλάσιες αναλογίες και σε μέγεθος. Επίσης ναυπηγήθηκε στα μέσα του 19 αιώνα το Great Eastern[5] με της ίδιες αναλογίες για να καλωδιώση τον Ατλαντικό με το τηλεγραφικό καλώδιο[6].Ο αρχιτέκτονας George Dickie χρησιμοποίησε τις ίδιες αναλογίες με την Κιβωτό (μήκος, βάθος, πλάτος) κατά τον σχεδιασμό του αμερικανικού πλοίου "Oregon" το οποίο θεωρούνταν ως το σταθερότερο πολεμικό πλοίο, που είχε κατασκευαστεί ποτέ. Για ένα διάστημα ήταν η ναυαρχίδα του αμερικάνικου στόλου ενώ είχε το 1/7 του μεγέθους της κιβωτού. Διάφορες δοκιμές στο μοντέλο της Κιβωτού έχουν δείξει ότι κάλλιστα θα μπορούσε να αντέξει σε κύματα ύψους 200 ποδών χωρίς αναποδογύρισμα.

Χωρητικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χωρητικότητα της Κιβωτού ήταν 60.000 κ.μ. και μπορούσε σύμφωνα με την Αρχή του Αρχιμήδη να φιλοξενήσει τουλάχιστον 47.000 ζώα. Ο Woodmorappe [7] μετα από πολύ μελέτη κατέληξε ότι η Κιβωτός μετέφερε περίπου 16000 ζώα. Αυτά καταλάμβαναν το 1/3 από την συνολική χωρητικότητα της κιβωτού. Με αυτά τα στατιστικά τα ζώα ήτανε άνετα και ελεύθερα κατά την διάρκεια της πλημμύρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 14 ποιησον ουν σεαυτω κιβωτον εκ ξυλων τετραγωνων νοσσιας ποιησεις την κιβωτον και ασφαλτωσεις αυτην εσωθεν και εξωθεν τη ασφαλτω 15 και ουτως ποιησεις την κιβωτον τριακοσιων πηχεων το μηκος της κιβωτου και πεντηκοντα πηχεων το πλατος και τριακοντα πηχεων το υψος αυτης 16 επισυναγων ποιησεις την κιβωτον και εις πηχυν συντελεσεις αυτην ανωθεν την δε θυραν της κιβωτου ποιησεις εκ πλαγιων καταγαια διωροφα και τριωροφα ποιησεις αυτην Genesis 6:14-16 (Septuagint, Morphologically Tagged Rahlfs')
  2. 13 εν τη ημερα ταυτη εισηλθεν νωε σημ χαμ ιαφεθ υιοι νωε και η γυνη νωε και αι τρεις γυναικες των υιων αυτου μετ αυτου εις την κιβωτον 14 και παντα τα θηρια κατα γενος και παντα τα κτηνη κατα γενος και παν ερπετον κινουμενον επι της γης κατα γενος και παν πετεινον κατα γενος Genesis 7:13-14 (Septuagint, Morphologically Tagged Rahlfs')
  3. 4 και εκαθισεν η κιβωτος εν μηνι τω εβδομω εβδομη και εικαδι του μηνος επι τα ορη τα αραρατ Genesis 8:4 (Septuagint, Morphologically Tagged Rahlfs')
  4. Χαμένες πολιτείες της Ινδίας και του Καρακοράμ σελ.142 David Hatcher Childress
  5. The Great Eastern "was the largest ship afloat when launched" in 1859, and was 692 ft long. It had an iron hull (Owen, W. 1970. Ship and Shipbuilding. The Collegiate Encyclopedia. Grolier International, New York. 16:439). Some Chinese junks of centuries ago may have matched the Great Eastern in size (Morris, H.M. 1984. The Biblical Basis for Modern Science. Baker, Grand Rapids, Mich. p. 147).
  6. Mills, J.R. 1960. The Largest Chinese Junk and Its Displacement. Mariner's Mirror. 46:147-148.
  7. Woodmorappe, J. 1996. Noah's Ark: A Feasibility Study. Institute for Creation Research, El Cajon, Calif. pp. 11, 72