Λάμεχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάμεχ
Birth of Noah.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
לֶמֶךְ‎ (Εβραϊκά)
Γέννηση2887 π.Χ.[1] ή 3135 π.Χ.
Μεσοποταμία
Θάνατος2110 π.Χ.[2] ή 2358 π.Χ.[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΝώε[4]
ΓονείςΜαθουσάλα[5] και Edna

Ο Λάμεχ ή κάποιες φορές και Λαμέχ (εβραϊκά: לֶמֶךְ) Lemeḵ) ήταν βιβλικός πατριάρχης που αναφέρεται στη γενεαλογία του Αδάμ στο Βιβλίο της Γενέσεως.

Σύμφωνα με το Χριστιανισμό είναι μέρος της γενεαλογίας του Ιησού, στο Κατά Λουκάν, 3:36[6].

Διήγηση της Βίβλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

28 Καὶ ἔζησε Λάμεχ ὀκτὼ καὶ ὀγδοήκοντα καὶ ἑκατὸν ἔτη καὶ ἐγέννησεν υἱόν
29 καὶ ἐπωνόμασε τὸ ὄνομα αὐτοῦ Νῶε λέγων· οὗτος διαναπαύσει ἡμᾶς ἀπό τῶν ἔργων ἡμῶν καὶ ἀπὸ τῶν λυπῶν τῶν χειρῶν ἡμῶν καὶ ἀπὸ τῆς γῆς, ἧς κατηράσατο Κύριος ὁ Θεός.
30 καὶ ἔζησε Λάμεχ μετὰ τὸ γεννῆσαι αὐτὸν τὸν Νῶε πεντακόσια καὶ ἑξήκοντα καὶ πέντε ἔτη καὶ ἐγέννησεν υἱοὺς καὶ θυγατέρας.
31 καὶ ἐγένοντο πᾶσαι αἱ ἡμέραι Λάμεχ ἑπτακόσια καὶ πεντήκοντα τρία ἔτη, καὶ ἀπέθανε.
Γέννεσις, 5:28–31 Αρχειοθετήθηκε 2019-09-04 στο Wayback Machine. (Μετάφραση των Εβδομήκοντα)
28 Και ο Λάμεχ έζησε 182 έτη και απέκτησε γιο
29 Και τον αποκάλεσε Νώε λέγοντας, Αυτός [ο ίδιος] θα μας ξεκουράσει από τη δουλειά και τους κόπους των χεριών μας, και από τη γη την οποία έχει καταραστεί ο Κύριος
30 Και έζησε ο Λάμεχ μετά που απέκτησε τον Νώε 595 χρόνια και απέκτησε γιους και κόρες
31 Και όλες οι μέρες του Λάμεχ ήταν 777 χρόνια και πέθανε.
(Μετάφραση King James)

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λάμεχ ήταν όγδοη γενιά από τον Αδάμ (Γένεσις 5:25), γιος του Μαθουσάλα και πατέρας του Νώε (Γένεσις 5:29), στη γενεαλογία του Σηθ στο κεφάλαιο 5 της Γενέσεως. Στο 5:12-25, ο Λάμεχ αναφέρεται ως ο γιος του Μαθουσάλα, που ήταν εγγονός του Ιαρέδ, που ήταν εγγονός του Καϊνάν που καταγόταν από τον Αδάμ.

Οι στίχοι Γένεσις 5:28-31 στη Μετάφραση King James αναφέρουν ότι ο Λάμεχ ήταν 182 όταν απέκτησε τον Νώε, και έζησε άλλα 595 χρόνια, φτάνοντας συνολικά τα 777 χρόνια, πέντε χρόνια πριν τον Κατακλυσμό σύμφωνα με την Μασοριτική χρονολόγηση. Με αυτά τα νούμερα σε αυτή τη γενεαλογία, ο Αδάμ θα ήταν ζωντανός περίπου τα πρώτα 56 χρόνια της ζωής του Λάμεχ.

Σύμφωνα όμως με την αρχαία Μετάφραση των Εβδομήκοντα (Λουκιανή) της Γενέσεως, 5:28-31, ο Λάμεχ ήταν 188 όταν γεννήθηκε ο Νώε, και έζησε ακόμα 565 χρόνια, φτάνοντας έτσι τα 753.

Προφητικό όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Λάμεχ ονόμασε το γιο του Νώε προφήτευσε ότι: "Θα μας ξεκουράσει από τη δουλειά και τους κόπους των χεριών μας, και από τη γη την οποία έχει καταραστεί ο Κύριος ο Θεός." (Γένεσις, 5:29). Ο λαός είχε καταπονηθεί από τον κόπο να καλιεργεί τη γη που είχε καταραστεί στη Γένεσις, 3:17 Αρχειοθετήθηκε 2019-09-04 στο Wayback Machine., και ήλπιζαν να τους ανακουφίσει ο Νώε. Ο θεολόγος Albert Barnes παρατηρεί: "Αναφέροντας το λόγο για το όνομα, χρησιμοποιούν μια λέξη η οποία συνδέεται με αυτό το όνομα με τη μεσολάβηση μόνο μίας άλλης. נוּח νουαχ και נחם νάχαμ είναι ρίζες που δεν συνδέονται άμεσα. Αλλά και οι δύο υποδεικνύον προς μια κοινή ρίζα נח (ν-χ) που σημαίνει 'να ξεφυσήσω [με ανακούφιση], να ανασαίνω, να αναπαυτώ, να ξαπλώσω κάτω'"[7]. Στη θυσία του Νώε στο νέο κόσμο μετά τον Κατακλυσμό, ο Κύριος είπε: "Δεν θα καταραστώ ξανά τη γη, για χάρη του ανθρώπου, παρόλο που ο νους του ανθρώπου ρέπει στο πονηρό από τα νεανικά του χρόνια. Ούτε θα καταστρέψω ξανά κάθε ζωή όπως έκανα."[8].

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Λάμεχ ως άγιο και εορτάζει τη μνήμη του την Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως ή Κυριακή των Προπατόρων.

Λάμεχ, δύο γνούς, δεῖν ἔγνων, τιμᾶν ἕνα, Οὐ τὸν φονευτήν, ἀλλ' ὁμωνύμως Λάμεχ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]