Σημ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σημ
Shem02.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
שֵׁם (Εβραϊκά)
Γέννηση2568 π.Χ. ή 2203 π.Χ.[1]
Θάνατος1603 π.Χ.[2]
Οικογένεια
ΤέκναΕλάμ[3]
Ασσούρ[3]
Αρφαξάδ[3]
Λουδ[3]
Αράμ[3]
ΓονείςΝώε[4]
ΑδέλφιαΧαμ[4]
Ιάφεθ[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Σημ πρόσωπο της Βίβλου ο μεγαλύτερος απο τους τρεις γιους σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης του γενάρχη της ανθρωπότητας Νώε, γενάρχης όλων των Σημιτικών λαών που δραστηριοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας. Η Γένεση (Κεφ. 10,21) αναφέρει τον Σήμ σαν μεγαλύτερο αδελφό του Ιάφεθ, στην συνέχεια ο επόμενος στίχος (Κεφ. 10,22) αναφέρει τους πέντε γιούς του Σήμ γενάρχες των μεγάλων Σημιτικών λαών που κυριάρχησαν στην Μεσοποταμία στην αρχαιότητα ανάμεσα τους και τους Εβραίους τον λαό απο τον οποίο προήλθε ο Ιησούς.

  • Γεν. 10,21 Καὶ τῷ Σὴμ ἐγεννήθη καὶ αὐτῷ, πατρὶ πάντων τῶν υἱῶν Ἕβερ, ἀδελφῷ Ἰάφεθ τοῦ μείζονος.
  • Γεν. 10,22 : Υιοί του Σημ είναι οι Ελάμ, Ασσούρ, Αρφαξάδ, Λούδ, Αράμ και Καϊνάν.

Ο Εβραίος ιστορικός του 1ου αιώνα μ.χ. Ιώσηπος Φλάβιος καθορίζει τον Ελάμ γενάρχη των Ελαμιτών, τον Ασσούρ γενάρχη των Ασσυρίων, τον Αρφαξάδ γενάρχη των Χαλδαίων, τον Λούδ γενάρχη των Λυδών και τον Αράμ γενάρχη των Συρίων. Ο πατέρας του τον ευλόγησε μαζί με τον αδελφό του Ιάφεθ ενώ καταράστηκε τον άλλο αδελφό τους Χαμ να είναι δούλος των άλλων δύο επειδή τον είδε γυμνό (Γένεσις θ΄ 20-27)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The 1557 Anno Mundi birthdate for Shem is based on the standard Massoretic text as represented in the Authorized Version. Septuagint and Samaritan texts have different values. See Chronology of the Bible.
  • Stories of the Prophets, Ibn Kathir, Story of Jesus
  • p. 1769 A dictionary of the Bible comprising its antiquities, biography, geography, and natural history. by William Smith, John Mee Fuller
  • Historical Dictionary of Prophets in Islam and Judaism, Wheeler, Shem