Ντυράνς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντυράνς
ΠηγέςΚοττιανές Άλπεις, Μονζενέβρ, Γαλλία
ΕκβολέςΡοδανός
Χώρες ΛεκάνηςΠροβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή
ΧώραΓαλλία
Μήκος323,8 χλμ
Μέση εκροή180 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής14.225 τετρ. χιλιόμετρα
ΠαραπόταμοιΒερντόν, Èze, Aigue Brun, Anguillon, Ubaye, Guisane, Asse, Avance, Blanche, Bléone, Jabron, Cerveyrette, Clarée, Calavon, Rabioux, Guil, Gyronde, Largue, Lauzon, Luye, Rancure, Réal, Sasse, Torrent de Boscodon, Rousine, Vachères, Vançon, Biaysse, Buès, Crévoux, Fournel, Grand Vallat, Riou de Jabron, Réallon και Buëch
Χάρτης

Ο ποταμός Ντυράνς (γαλλικά: La Durance, οξιτανικά: Durença) είναι ποταμός της νότιας Γαλλίας, αριστερός παραπόταμος του Ροδανού. Οι πηγές του βρίσκονται στις Κοττιανές Άλπεις σε υψόμετρο περίπου 2.390 μέτρων, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Μονζενέβρ, [1]στα γαλλο-ιταλικά σύνορα, στο νομό Ωτ-Αλπ, στο νομό Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέφυρα κοντά στην Μπριανσόν

Ο ποταμός Ντυράνς έχει μήκος 324 περίπου χιλιόμετρα και είναι ο πιο σημαντικός ποταμός της Προβηγκίας. Η κοιλάδα του αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές οδούς της περιοχής.

Συμβάλει με τον Ροδανό λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αβινιόν μετά από πορεία 305 χιλιομέτρων. Έχει έκταση λεκάνης απορροής 14.225 χμ².

Διέρχεται από τους νομούς Ωτ-Αλπ, Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς (σε διάφορα τμήματα σχηματίζει το σύνορο μεταξύ αυτών των δύο νομών), Βαρ (στο βορειοδυτικό άκρο του), Μπους-ντυ-Ρον και Βωκλύζ. Οι κύριες πόλεις που διαρρέει είναι οι Μπριανσόν, Σιστερόν, Καβαγιόν και Αβινιόν.

Οι 2 κύριοι παραπόταμοι είναι οι ποταμοί Μπλεόν και Βερντόν.

Φράγματα και κανάλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέφυρα στο φράγμα Εσκάλ
Η συμβολή με τον Ροδανό

Για προστασία από τις καταστροφικές πλημμύρες έχουν κατασκευαστεί πολλά φράγματα κατά μήκος του ποταμού. Ένα από αυτά δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στη Δυτική Ευρώπη: τη λίμνη του Σερ-Πονσόν. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 1955 και έληξε το 1961, με αλουβικά υλικά από την κοίτη του ποταμού.

Πολλά κανάλια επίσης κατασκευάστηκαν ήδη από τον Μεσαίωνα για την άρδευση περιοχών. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το κανάλι της Μασσαλίας που κατασκευάστηκε από το 1839 έως το 1854 για την παροχή πόσιμου νερού στην πόλη της Μασσαλίας. Έχει μήκος 80 χιλιομέτρων με 17 χιλιόμετρα υπόγεια διαδρομή. Ο ποταμός Ντυράνς εξακολουθεί να προμηθεύει σήμερα τα δύο τρίτα πόσιμου νερού της Μασσαλίας.

Ο ποταμός Ντυράνς αποτελεί ένα αναμφισβήτητο οικονομικό πλεονέκτημα χάρη στην υδροηλεκτρική παραγωγή του και το δίκτυο άρδευσης γεωργικών εκτάσεων. Είναι συγχρόνως τουριστικός προορισμός, είτε πρόκειται για τις πολλές εγκαταστάσεις στις όχθες είτε για τη λίμνη του Σερ-Πονσόν.

Φυσικό τοπίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ντυράνς διασχίζει ένα πλούσιο φυσικό τοπίο, παρόλο που η κοιλάδα του χαρακτηρίζεται από μεγάλες πόλεις, εγκαταστάσεις μεταφορών και βιομηχανικές ζώνες. Ο ποταμός εκτείνεται στο άνω τμήμα του μεταξύ του Εθνικού Πάρκου των Εκρέν και του Περιφερειακού Φυσικού Πάρκου Κερά. Στα χαμηλότερα σημεία, αποτελεί τμήμα των συνόρων με το Περιφερειακό φυσικό πάρκο του Βερντόν, το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Λυμπερόν και το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Αλπίγ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Duranza ήταν, μεταξύ 1125 και 1271, τα σύνορα που χώριζαν την επικράτεια της κομητείας της Τουλούζης (βόρεια του ποταμού) από την κομητεία της Βαρκελώνης (νότια).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Clébert & Rouyer, Durance, p.20.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]