Βερντόν (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βερντόν
Πηγέςd:Q111986648
ΕκβολέςΝτυράνς
Χώρες ΛεκάνηςΠροβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή
ΧώραΓαλλία
Μήκος165,7 χλμ
Μέση εκροή27,1 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής2.294 τετρ. χιλιόμετρα
ΠαραπόταμοιArtuby, Jabron, Colostre, Issole και Lance
Χάρτης
Το φαράγγι του Βερντόν
Ο ποταμός Βερντόν

Ο Βερντόν (γαλλικά: Verdon) είναι ποταμός μήκους 166 χιλιομέτρων στη νοτιοανατολική Γαλλία, αριστερός παραπόταμος του ποταμού Ντυράνς. Οι πηγές του βρίσκονται σε υψόμετρο 2.819 μέτρων, στις νοτιοδυτικές Άλπεις, μεταξύ της ορεινής διάβασης Κολ ντ'Αλλός και της κορυφής των Τρουάζ-Εβεσέ, νότια της Μπαρσελονέτ.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του ποταμού (Virdones, Viridionis γύρω στο 1030), ο οποίος ονομάζονταν Vardu από τους Γαλάτες, προέρχεται από τον προ-κελτικό όρο vara, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για τον προσδιορισμό του νερού.[1]

Ρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βερντόν ρέει κατά το μεγαλύτερο μέρος στο νομό Αλπ-ντε-Ωτ-Προβάνς. Ωστόσο, σε διάφορα τμήματα της διαδρομής του χρησιμεύει ως σύνορο μεταξύ αυτού του νομού και του Βαρ, όπου βρίσκονται τα τελευταία χιλιόμετρα. Ο ποταμός Βερντόν ρέει μέσω αρκετών τεχνητών λιμνών, πριν εκβάλει στον ποταμό Ντυράνς κοντά στο Βινόν-συρ-Βερντόν, νότια της κοινότητας Μανόσκ, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 166 περίπου χιλιομέτρων.

Η πορεία του είναι προς τα νοτιοδυτικά μέσω των ακόλουθων νομών και πόλεων:

Το φαράγγι του Βερντόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βερντόν στην κοιλάδα του Ροδανού

Ο ποταμός είναι γνωστός για το εντυπωσιακό φαράγγι του: το φαράγγι του Βερντόν, την πιο γραφική διαδρομή του, από την κοινότητα Καστελάν έως τη λίμνη Σαιντ-Κρουά. Αυτό το ασβεστολιθικό φαράγγι, που ονομάζεται επίσης «Γκραν Κανυόν του Βερντόν», μήκους 21 χιλιομέτρων και βάθους άνω των 300 μέτρων, είναι μια δημοφιλής περιοχή για αναρρίχηση, υδάτινα σπορ και δραστηριότητες όπως κανό, καγιάκ, ράφτινγκ κ.α.[2]

Υδροηλεκτρική ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βερντόν ονομάζεται σήμερα «Κάστρο νερού» των νομών Μπους-ντυ-Ρον και Βαρ από την Ηλεκτρική εταιρεία της Γαλλίας: πράγματι, πέντε φράγματα χτίστηκαν στην πορεία του για να τροφοδοτήσουν με νερό την Κάτω Προβηγκία για άρδευση και παραγωγή πόσιμου νερού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bénédicte et Jean-Jacques Fénié, Toponymie provençale, Éditions Sud-Ouest, coll. « Sud Ouest Université », 2002, 128 p.(ISBN 978-2-87901-442-5), p. 63.
  2. . «gorges-du-verdon-france». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]