Βλάντισλαφ Β΄ ο Εξόριστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βλάντισλαφ Β΄ ο Εξόριστος
Władysław II Wygnaniec by Aleksander Lesser.PNG
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Władysław II Wygnaniec (Πολωνικά)
Γέννηση 1105
Κρακοβία
Θάνατος 30  Μαΐου 1159
Άλτενμπουρκ[1]
Τόπος ταφής Pegau
Χώρα πολιτογράφησης Πολωνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Αγνή του Μπάμπενμπεργκ
Τέκνα Bolesław I the Tall
Mieszko IV Tanglefoot
Ριτσέζα της Πολωνίας (βασίλισσα της Καστίλης)
Konrad Laskonogi
Γονείς Μπολέσλσφ Γ΄ ο Στραβόστομος και Ζμπισλάβα του Κιέβου
Αδέλφια Αγνή της Πολωνίας
Γιούντιτ της Πολωνίας
Ριτσέζα της Πολωνίας
Ντομπρόνιεγκα της Πολωνίας
Ερρίκος του Σανντομίες
Μπόλεσλαφ Δ΄ ο Σγουρός
Καζιμίρ Β΄ ο Δίκαιος
Μιέσκο Γ΄ ο Γηραιός
Λέζεκ Μπολεσλάφοβιτς
Οικογένεια Οίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας της Πολωνίας

Ο Βλάντισλαφ Β΄ ο εξόριστος, πολων. Władysław II wygnaniec (1105 - 30 Μαΐου 1159) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν υψηλός δούκας της Πολωνίας και δούκας της Σιλεσίας (1138-1146). Είναι ο γενάρχης τού Οίκου της Σιλεσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Μπολέσλαφ Γ΄ δούκα της Μικρής Πολωνίας και της (1ης συζύγου του) Ζμπυσλάβας των Ρουρικιδών, κόρης τού Σβιατοπόλκ Β΄ μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου.

Ως διάδοχος, ο πατέρας του τον είχε να συμμετέχει ενεργά στη διακυβέρνηση. Μερικοί πιστεύουν, ότι τού είχε δώσει τη Σιλεσία πριν αποβιώσει ως κληρονομικό φέουδο. Ο γάμος του με την Αγνή, κόρη τού δούκα της Αυστρίας τον έκανε να έχει σύνδεση με τη Γερμανία: η Αγνή ήταν εγγονή τού Ερρίκου Δ΄ των Σαλίων και ετεροθαλής αδελφή τού Κορράδου Γ΄ των Χοενστάουφεν.

Το 1137 παραβρέθηκε στη συνάντηση με τον Σομπιεσλάβ Α΄ δούκα της Βοημίας στη Νιέμτσα (ή στο Κουότσκο), όπου συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα. Εκεί έγινε ανάδοχος τού γιου τού Σομπιεσλάβ Α΄, τού Βεντσεσλάου Β΄.

Το 1138 απεβίωσε ο πατέρας του και με τη διαθήκη του προσπάθησε να κρατήσει την ενότητα της χώρας και ταυτόχρονα να αποφύγει διαμάχες μεταξύ των γιων του. Όρισε ο Βλάντισλαφ Β΄ να λάβει, εκτός της Σιλεσίας, την κεντρική επαρχία της Κρακοβίας με τον τίτλο τού υψηλού δούκα της Πολωνίας. Οι γιοί από τον 2ο γάμο του έλαβαν: ο Μπολέσλαφ Δ΄ ο Σγουρός τη Μαζοβία, ο Μιέσκο Γ΄ ο Γηραιός την υπόλοιπη Μεγάλη Πολωνία, ο Ερρίκος το Σανντομίες, ενώ ο Καζιμίρ Β΄ ο Δίκαιος δεν είχε ακόμη γεννηθεί.

Όταν απεβίωσε η Σαλωμέα του Μπερκ, δεύτερη σύζυγος τού πατέρα του, ο Βλάντισλαφ Β΄ έλαβε το μερίδιό της, τη Λεγκνίτσα. Όπως οι πρόγονοί του που κατείχαν την Κρακοβία, μεριμνούσαν για την ενότητα της Πολωνίας, έτσι προσπάθησε και ο Βλάντισλαφ Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1125 την Αγνή των Μπάμπενμπερκ, κόρη τού αγίου Λεοπόλδου Γ΄ δούκα της Αυστρίας και είχε τέκνα:

  • Μπολέσλαφ Α΄ 1127-1201, δούκας τού Βρότσλαφ. Γενάρχης τού κλάδου Πιαστ-Βρότσλαφ.
  • Μιέσκο Α΄ π. 1330-1211, δούκας της Κρακοβίας ("υψηλός δούκας της Πολωνίας"), Σιλεσίας, Ρατσίμπους, Οπόλε.
  • Ριχέζα 1140-1185, παντρεύτηκε πρώτα τον Αλφόνσο Ζ΄ τού Λεόν, Καστίλης & Γαλικίας και μετά τον Ραμόν Μπερενγκέρ Β΄ κόμη της Προβηγκίας.
  • Κορράδος 1146/57-1190, δούκας τού Γκλόγκουφ. Γενάρχης τού κλάδου Πιαστ-Γκλόγκουφ.
  • Αλβέρτος απεβ. π. 1168, νέος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Berend, Nora; Urbańczyk, Przemysław; Wiszewski, Przemysław (2013). Central Europe in the High Middle Ages: Bohemia, Hungary and Poland, c.900–c.1300. Cambridge University Press.
  • Davies, Norman (1982). God's Playground:A History of Poland. Vol. I. Columbia University Press.
  • Freed, John B. (2016). Frederick Barbarossa: The Prince and the Myth. Yale University Press.
  • Reilly, Bernard F. (1998). The Kingdom of León-Castilla under King Alfonso VII, 1126–1157. University of Pennsylvania Press.
  • Wyrzykowska, Malgorzata (2016). "The Cult of Saints of the House of Habsburg in Silesian Baroque Art". In Bogade, Marco. Transregionalität in Kult und Kultur: Bayern, Böhmen und Schlesien zur Zeit der Gegenreformation. Bohlau Verlag Koln Weimar Wein.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Władysław II the Exile της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).