Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου
Naim Süleymanoğlu 1989 Paraguay stamp.jpg
Γέννηση
Ptichar
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βουλγαρία και Τουρκία
Ιδιότητα αρσιβαρίστας
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναίμ Σουλεϊμάνογλου (Naim Süleymanoğlu, 23 Ιανουαρίου 1967) είναι πρώην αθλητής της άρσης βαρών.

Γεννήθηκε στο Πτιχάρ της Βουλγαρίας στις 23 Ιανουαρίου 1967 σαν Ναούμ Σουλεμάνοβ (Naum Shalamanov) και ήταν Τουρκικής καταγωγής. Σε όλη του την καριέρα κέρδισε τρία ολυμπιακά πρωταθλήματα, επτά παγκόσμια πρωταθλήματα και έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 46 φορές, όλα σαν αθλητής της Τουρκίας. Το πρώτο του ρεκόρ το έκανε σε ηλικία 16 ετών και λόγω του ύψους του (1.47 cm) αποκαλούνταν Ηρακλής τσέπης. Έγινε μέλος της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας αλλά το 1984 δε συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω του μποϋκοτάζ των κομμουνιστικών κρατών στο οποίο συμμετείχε και η Βουλγαρία. Το 1988 αποκτά την Τουρκική υπηκοότητα και συμμετέχει από τότε εκπροσωπώντας την Τουρκία και κατακτώντας μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Έχει κατακτήσει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια το 1988,1992 και 1996.

Είναι ο μοναδικός προς το παρόν αθλητής άρσης βαρών που έχει καταφέρει να σηκώσει 2.5 φορες το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των 7 αθλητών που σήκωσαν 3 φορές το βάρος τους στήν κίνηση του εμπολέ-ζετέ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Naim_S%C3%BCleymano%C4%9Flu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).