Νάνα Παπαδάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νάνα Παπαδάκη είναι Ελληνίδα ηθοποιός, σκηνοθέτις, ποιήτρια, συγγραφέας.

Νάνα Παπαδάκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»[1], Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γερμανική Σχολή Αθηνών
Ιδιότηταηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και συγγραφέας

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Αριστούχος απόφοιτη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Ε. Χατζίκου.

Στο πρώτο έτος των σπουδών της επιλέχθηκε από τον Γιώργο Λαζάνη για την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στη συνέχεια συμμετείχε στον "Μικρό Πρίγκηπα", σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και έπαιξε στον "Βόιτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ και στο "Μεγάλο και Μικρό" του Μπότο Στράους.

Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου[2] στη "Μήδεια" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Σε σκηνοθεσία Πέπης Οικονομοπούλου ερμήνευσε έναν από τους τρεις μονολόγους στο ιαπωνικό έργο "Το κυνηγετικό όπλο" του Γιασούσι Ινόουε.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος[3]έπαιξε σε έργα των Μαριβώ, Σάρα Κέιν, Αλφρέ Ζαρρύ και Ρακίνα, σε σκηνοθεσίες Γιάννη Παρασκευόπουλου, Νίκου Σακαλίδη και Έκτορα Λυγίζου, σε κύκλο παρουσιάσεων με υπεύθυνη τη Νικαίτη Κοντούρη.

Στενή συνεργάτιδα της Μίρκας Γεμεντζάκη. Μελέτησε συστηματικά τη μέθοδό της για την αναπνοή και τη φωνή. Σε δική της σκηνοθεσία και διδασκαλία συμμετείχε στον "Ομηρικό Ύμνο στη Δήμητρα" [4] στο Τελεστήριο της Ελευσίνας, καθώς και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Έπαιξε στους "Θαλασσινούς Έρωτες" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπου ερμήνευσε το διήγημα "Έρως Ήρως"[5], καθώς και στις "Τρωάδες" του Ευριπίδη, όπου ερμήνευσε την Κασσάνδρα. Οργάνωσε και επιμελήθηκε το "Αφιέρωμα στη Μίρκα Γεμεντζάκη"[6].

Έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Αβδελιώδη στον "Μεγαλέξανδρο και τον Καταραμένο δράκο", με τον Σταμάτη Φασουλή στον "Μπόρκμαν" του Χένρικ Ίψεν. Με τη Ρούλα Πατεράκη συνεργάστηκαν στο "Μανιφέστο του Πολέμου", βασισμένο στον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου και στο "Πεθαίνω σα χώρα" του Δημήτρη Δημητριάδη για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Συνολικά έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις. Σε ελληνικά έργα έχει συνεργαστεί με τη Χρύσα Καψούλη, τον Γιώργο Γιανναράκο [7], την Ιόλη Ανδρεάδη, τη Μ. Λ. Παπαδοπούλου, τη Δήμητρα Κονδυλάκη, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τον Μάνο Λαμπράκη και τη Zωή Χατζηαντωνίου, σε έργα Τσιμάρα Τζανάτου, Μαρίας Γιαγιάννου, Γιάννη Παπάζογλου [8], Ιόλης Ανδρεάδη, καθώς και σε αναλόγια για έργα των Μαρίας Ευσταθιάδη, Μ. Καραγάτση, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ευθύμη Φιλίππου και Σταύρου Τσιώλη.

Έπαιξε σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την Κρατική Ιαπωνική Τηλεόραση (ΝΗΚ) με γυρίσματα για τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου .

Σκηνοθέτησε και έπαιξε στον πλατωνικό διάλογο "Ίων" [9] [10] για το Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Σκηνοθέτησε την "Κασσάνδρα" της Κρίστα Βολφ στο γερμανικό πρωτότυπο [11].

Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο "Κάτω απ' τον ίσκιο του βουνού" [12] [13] [14]του Γιάννη Ρίτσου, απ' την "Τέταρτη Διάσταση". Με αυτή την παράσταση ταξίδεψε στις Βρυξέλλες[15], προσκεκλημένη του ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου Βρυξελλών "Κύκλος". Οργάνωσε το "Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο" [16], για τα 110 χρόνια από τη γέννησή του, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων ποιητών και ποιητριών.

Συμμετείχε με ταινία μικρού μήκους, σε δική της σκηνοθεσία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Σχολών, στο Μόναχο [17] . Σκηνοθέτησε επίσης το οπτικοακουστικό δοκίμιο "No Signal" [18] για το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές [19]. Η τελευταία ποιητική συλλογή της "Encore-Γυναίκες της Οδύσσειας" [20] [21] κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά [22], τα ισπανικά [23]και έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ποιήματα συν ένα, εκδ. Αστάρτη, 2011
  • Τα δώρα της αγρύπνιας, εκδ. Αστάρτη, 2013
  • Encore - Γυναίκες της Οδύσσειας, εκδ. Μελάνι, 2016
  • Αρχέγονη, εκδ. Μελάνι, 2023

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.theatro-technis.gr.
  2. «Αρχείο Εθνικού θεάτρου». 
  3. «Αρχείο Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος». 
  4. «Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα-Ένας ιερός γάμος». 
  5. «Θαλασσινοί Έρωτες-Για ένα θέατρο ουσίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Aφιέρωμα στη Μίρκα Γεμεντζάκη]». 
  7. «Επί σκηνής-Εκτός Εαυτού». 
  8. «Επί σκηνής-Ταξίδι στην έρημο». 
  9. «To Τέταρτο Κουδούνι - Ο πλατωνικός Ίων». 
  10. «Ίων του Πλάτωνα- Ένα μικρό συμπόσιο». 
  11. «Chrsta Wolf Gesellschaft - Kassandra eine Sprachperformance in Athen». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2022. 
  12. «Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2018. 
  13. «Συνέντευξη στα ΝΕΑ». 
  14. «Ρίτσος για πάντα «Κάτω απ' τον ίσκιο του βουνού»». 
  15. «ΒΗΜΑ - Ρίτσος στις Βρυξέλλες». 
  16. «LIFO - Aφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο». 
  17. «Nana Papadaki - IMDb». 
  18. «No Signal, Οπτικοακουστικό δοκίμιο της Νάνας Παπαδάκη». 
  19. «βιβλιοnet, the greek books in print - Νάνα Παπαδάκη». 
  20. «Bookpress - Η αλμυρή σάρκα του μύθου». 
  21. «Encore για την Ημέρα Ποίησης». 
  22. «Gedichte - Nana Papadaki». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2022. 
  23. «Clasicas - Nana Papadaki, Latin y Griego». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]