Στάθης Λιβαθινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στάθης Λιβαθινός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Στάθης Λιβαθινός (Ελληνικά)
Γέννηση1960
Αθήνα[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΡωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών[2]
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
θεατρικός σκηνοθέτης[1]
ΕργοδότηςΕθνικό Θέατρο της Ελλάδας[1]

Ο Στάθης Λιβαθινός είναι Έλληνας ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα . Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας,από όπου αποφοίτησε αριστούχος με Μ.Α.

Βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας για τη διπλωματική του παράσταση Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν.

Εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-3).

Την περίοδο 1991-1997 συμμετείχε ως ηθοποιός σε παραστάσεις του Θεάτρου Αμόρε, του Θεάτρου Εξαρχείων και του Θεάτρου Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι: Πεθαίνω σα χώρα του Δ. Δημητριάδη, Το κτήνος στο φεγγάρι του Καλινόσκι, Πριν την αποχώρηση του Τόμας Μπέρνχαρντ, Φρεναπάτη του Κούσνερ, Οικόπεδα με θέα του Ντ. Μάμετ, Αγάπης αγώνας άγονος του Σαίξπηρ, Μήδεια του Ευριπίδη, Βάσσα του Γκόρκι, Ηλίθιος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης του Τζ.Μ.Σινγκ, Βασιλιάς Ληρ του Ο. Σαίξπηρ, Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου, Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη, Ιλιάδα του Ομήρου, Ο γάμος του Φίγκαρο του Πιέρ Μπωμαρσαί.

Βραβεύτηκε με το βραβείο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου.

Για τις σκηνοθετικές του εργασίες τιμήθηκε με το βραβείο Φώτος Πολίτης (2001-2003)

Από το 2001 εως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας. Υπό τη διεύθυνσή του η Πειραματική Σκηνή γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση. Οι παραστάσεις που ανέβασε εκεί μαζί με τους στενούς του συνεργάτες - τον ποιητή Στρατή Πασχάλη,το μουσικό Θοδωρή Αμπαζή, τη σκηνογράφο Ελένη Μανωλοπούλου - και την ομάδα των ηθοποιών που συγκέντρωσε - Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, κ.α.- δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση στο θεατρικό χώρο και έγιναν πόλος έλξης του κοινού. Η παράσταση,μάλιστα, της Πειραματικής Σκηνής με τη διασκευή του "Ηλίθιου" του Φ. Ντοστογιέφσκι αναδείχτηκε καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2006-2007 από τους αναγνώστες του περιοδικού "Αθηνόραμα".

Το 2009 σκηνοθέτησε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο του Ο.Σαίξπηρ Βασιλιάς Ληρ .Η σκηνοθεσία του τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου για το 2009. Την περίοδο 2010-2015 συνεργάστηκε με διαφόρους θιάσους.

Τον Ιούνιο του 2013 πρωτοπαρουσίασε σε πολύωρη παράσταση την Ιλιάδα του Ομήρου ( μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη) στο φεστιβάλ Αθηνών,για να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια μια μεγάλη περιοδεία σε πολλά θέατρα του εξωτερικού,όπου έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής.

Έχει διδάξει Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (1997-1999) και Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ηθοποιών του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης.[1][νεκρός σύνδεσμος]

Στις 23 Απριλίου 2015 ορίστηκε με απόφαση του Αν. Υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2019, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Έχει υπηρετήσει στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθεσίας αμισθί από το 2015 έως το 2019  και μετά τη λήξη της θητείας του παρέμεινε στη Σχολή έως το Φεβρουάριο 2021,  οπότε και παραιτήθηκε.  

Αντέκρουσε  δημόσια καταγγελία του κ Ρέλλα Προέδρου της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  για μισαναπηρία στη διάρκεια της θητείας του ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο,[3] με δημόσια επιστολή που υπέγραψε ο ίδιος και ο Θοδωρής Αμπαζής, για  το σημαντικό  έργο  για τους αναπήρους, που έγινε επί θητείας του, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.[4]

Θεατρικές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος θεατρικών παραστάσεων που σκηνοθέτησε ο Λιβαθινός

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
χρονική περίοδος παράσταση εταιρεία παραγωγής θέατρο
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995 Πεθαίνω σα χώρα Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1999/2000
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2000/2001
Πριν την αποχώρηση Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2000/2001
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2001/2002
Μία πιθανή συνάντηση Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2002/2003 Μήδεια Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2007/2008 Βάσσα Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2008/2009 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2009/2010 Ο Βυσσινόκηπος Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2010/2011 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Φόνισσα Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Ερωτόκριτος Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ Θέατρο Ακροπόλ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2013/2014 Βρυκόλακες Θεατρική Εταιρία Πράξη Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]