Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μιχαήλ Καντακουζηνός (απεβ. 1316)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Καντακουζηνός
Επίτροπος του Μορέως
Περίοδος
1308 – 1316
ΜονάρχηςΑνδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος
ΔιάδοχοςΑνδρόνικος Ασάν
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1264
Θάνατος1316 (52 ετών)
ΣύζυγοςΘεοδώρα Παλαιολογίνα
ΠαιδιάΙωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός

Ο Μιχαήλ Καντακουζηνός (1264 - 1316) ήταν ο πρώτος επίτροπος της βυζαντινής επαρχίας του Μορέως, θέση που κατείχε το διάστημα 1308-1316.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1308 ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος Αυτοκράτορας των Ρωμαίων εξέδωσε ένα διάταγμα, με το οποίο σταματούσε ο διορισμός ενός διοικητή (κεφαλή) των Βυζαντινών εδαφών της Πελοποννήσου με ετήσια θητεία και όριζε, ότι οι διοικητές θα παρέμεναν ισοβίως σε αυτή τη θέση (επίτροπος). Η θέση του επιτρόπου δόθηκε στον Μιχαήλ Καντακουζηνό. Η θητεία του ως διοικητή της Βυζαντινής Πελοποννήσου έδωσε μία ανάσα στον τοπικό πληθυσμό, που μέχρι τότε ταλαιπωρείτο από την πρακτική των ως τότε διοικητών, που προσπαθούσαν να πλουτίσουν γρήγορα από την περιοχή μέχρι να φύγουν στο τέλος της θητείας τους. Στα χρόνια της διοίκησής του σημειώθηκε σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στον επόμενο επίτροπο Ανδρόνικο Ασάν να επιχειρήσει να επεκτείνει την επαρχία εις βάρος των φραγκικών κτήσεων στην Πελοπόννησο.

Ο γιος του Μιχαήλ, ο Ιωάννης, έγινε Αυτοκράτορας το 1347 ως Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός.

Η δημιουργία της θέσης του επιτρόπου ήταν το πρώτο βήμα για την ίδρυση της δημιουργίας του Δεσποτάτου του Μωρέως το 1349 με πρώτο δεσπότη τον γιο του Ιωάννη ΣΤ΄, τον Μανουήλ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα Παλαιολογίνα Αγγελίνα. Η Θεοδώρα μάλλον ήταν κόρη του δούκα Χανδρηνού και της Θεοδότης Γλαβά Δούκα Ταρχανειώτη. Η Θεοδότη ήταν κόρη του πρωτοστράτορα Μιχαήλ Ταρχανειώτη Παλαιολόγου Γλαβά (γιου του Νικηφόρου Ταρχανιώτη και της Μαρίας Παλαιολογίνας) και της Μαρίας Φιλανθρωπηνής (κόρης του μεγάλου δούκα Αλεξίου Φιλανθρωπηνού). Ο Ιωάννης ΣΤ΄ και η Θεοδώρα είχαν τέκνο:Προηγούμενος
Διορισμένοι στρατηγοί (κεφαλές)
Επίτροπος του Μορέως
13081316
Επόμενος
Ανδρόνικος Ασάν