Ανδρόνικος Ασάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανδρόνικος Ασάν
Γενικές πληροφορίες
Υπηκοότητα Βουλγαρία
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Τέκνα Ειρήνη Ασάν
Εμμανουήλ Κομνηνός Ραούλ Ασάνης
Ιωάννης Ασάνης
Γονείς Ιβάν Ασέν Γ΄ και Ειρήνη Παλαιολογίνα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα στρατηγός

Ο Ανδρόνικος Ασάν (... - 1322;) ήταν πρωτοστράτωρ (επίτροπος) του Μορέως από το 1316 ως το 1322.

Ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος-Ασάν ήταν γιος του Ιβάν Γ΄ τσάρου των Βουλγάρων, γιου του Μίτσο τσάρου των Βουλγάρων και της Μαρίας Ασέν. Μητέρα του Ανδρόνικου ήταν η Ειρήνη Παλαιολογίνα, κόρη του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Ο Ανδρόνικος, αν και ήταν από τον Οίκο του Μίτσο, προτιμούσε τα επίθετα της μητέρας του Παλαιολογίνας και της μάμμης του Ασέν.

Ο πατέρας του βασίλευσε τα έτη 1279-1280 στη Βουλγαρία, αλλά μετά από μια εξέγερση αναγκάστηκε να καταφύγει στα Βυζαντινά εδάφη.

Ο Ανδρόνικος, μετά το θάνατο του Μιχαήλ Καντακουζηνού το 1316, διορίστηκε πρωτοστράτωρ (επίτροπος) του Μορέως. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του συγκρούστηκε με τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας καταλαμβάνοντας αρκετά κάστρα, όπως το κάστρο της Καρύταινας το 1320. Κατάφερε να επαναφέρει όλη σχεδόν την Αρκαδία υπό τη Ρωμαϊκή εξουσία και να συνεχίσει την ανάκτηση της Πελοποννήσου, που είχε διακοπεί απότομα το 1265.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία κόρη του πρωτοστράτορος Μιχαήλ Ταρχανειώτη και της Μαρίας Βράναινας και είχε τέκνα:

  • Μανουήλ, στρατηγός στο Διδυμότειχο το 1342 και κυβερνήτης της Βιζύης το 1344. Νυμφεύτηκε την Άννα Συναδηνή, κόρη του Θεοδώρου Συναδηνού και της Μουζάκαινας.
  • Ιωάννης, στρατιωτικός, κυβερνήτης του Μελενίκου το 1342 και της Μόρρχα το 1343. Νυμφεύτηκε μία κόρη του Αλεξίου Απόκαυκου και της Δισυπάτου.
  • Ειρήνη, απεβ. μετά το 1354, παντρεύτηκε τον Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, γιο του προαναφερθέντος Μιχαήλ. Η κόρη τους
  • Ελένη, απεβίωσε νέα.

Οι απόγονοί του εξελλήνισαν το όνομά τους σε Ασάν(ης) / Ασανίνα, έζησαν στην Κωνσταντινούπολη και έλαβαν αξιώματα.Προηγούμενος
Μιχαήλ Καντακουζηνός (απεβ. 1316)
Επίτροπος του Μορέως
13161322
Επόμενος
---