Μαυροβούνι Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαυροβούνιον Λάρισας)

Συντεταγμένες: 39°31′53″N 22°16′14″E / 39.53139°N 22.27056°E / 39.53139; 22.27056

Μαυροβούνι
Μαυροβούνι is located in Greece
Μαυροβούνι
Μαυροβούνι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΛάρισας
ΔήμοςΚιλελέρ
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΛάρισας
Πληθυσμός
Μόνιμος187
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας41500

Το Μαυροβούνι είναι χωριό το οποίο υπάγεται στο δήμο Κιλελέρ, Θεσσαλία. Στο Μαυροβούνι (παλιότερη ονομασία Ταουσάν, Ημερομηνία μετονομασίας :14/1/1928,Νέα ονομασία :Μακροβούνι,Παραλλαγή νέας ονομασίας :Μαυροβούνι) ακόμα ανήκει ο οικισμός της Κρύας Βρύσης. Το χωριό βρίσκεται 17χλμ. από τη Λάρισα και οι 250 μόνιμοι κάτοικοι, που φτάνουν τους 350-400 το καλοκαίρι είναι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί. Η πλατεία του χωριού κάθε χρόνο στις 2/5 στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγ.Αθανασίου, γεμίζει από κόσμο, που διασκεδάζει από ομάδες μουσικών, με τσάμικους και συρτούς χορούς. Η Καθαρά Δευτέρα είναι ξεχωριστή με παράσταση ερασιτεχνών ηθοποιών του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία. Στα όρια Μαυροβουνίου και Βουναίνων υπάρχει ένας λόφος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, όπου έχει γίνει φράγμα συγκέντρωσης υδάτων μικρού ρέματος. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να δουν πλήθος λαγών , στους οποίους οφείλεται η παλιότερη ονομασία του τόπου (Ταουσάν).

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994 δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβουνίου με πρώτο μέλημα την δημιουργία χορευτικών τμημάτων και χορευτικών εκδηλώσεων σε καλοκαιρινά δρώμενα, το 1997 έγινε η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου του "βλάχικου γάμου" (γινόταν κάθε καθαρά Δευτέρα) με την πρώτη θεατρική παράσταση η "Γκόλφω" ( ηθοποιοί ερασιτέχνες άνθρωποι του χωριού) χαρίζοντας άφθονο γέλιο σε όσους την παρακολούθησαν, τα άτομα του συλλόγου βλέποντας την απήχηση που είχε αποφάσισαν κάθε χρόνο να παίζουν μια καινούρια θεατρική παράσταση, η επιτυχία της θεατρικής παράστασης ωστόσο έσπασε τα σύνορα του χωριού και τα επόμενα χρόνια δόθηκαν παραστάσεις σε πάρα πολλά πολλά χωριά του Ν.Λαρισας και όχι μόνο ξεχωριστή βέβαια η συμμετοχή του θεάτρου στο φεστιβάλ Πηνειού. Να αναφέρουμε κάποια έργα που ανέβασε η ομάδα του θεάτρου είναι το " Φιόρε του Λεβάντε" "Της Κακομοίρας" "Παντρολογήματα" κτλ.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό υπάρχει ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με την ονομασία Αθλητικός Όμιλος Μαυροβουνίου (Α.Ο.Μ.) που ιδρύθηκε το 1983 από τους κατοίκους του χωριού ο σύλλογος αγωνίστηκε σε όλες τις κατηγορίες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Λάρισας με σημαντικές επιτυχίες, κορυφαία στιγμή για την ομάδα ήταν η συμμετοχή στον τελικό κυπέλλου ΕΠΣ Λάρισας την περίοδο 2022-2023.

Ιστορικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές για το πότε δημιουργήθηκε το χωριό στην τοποθεσία που υπάρχει σήμερα σαν ιστορική αναφορά μπορούμε να πάρουμε την δημιουργία της εκκλησίας που υπάρχει στο χωριό πού έγινε το 1971 με δαπάνη των κατοίκων του χωριού πάνω στα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας που υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που γράφει ότι η παλιά εκκλησία έγινε το 1854. Υπάρχουν βέβαια κάποιες προφορικές μαρτυρίες ότι υπήρχε παλιό χωριό που βρισκόταν στο σημείο του λόφου Κάστρο ή κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί εκεί υπάρχει ακόμη και σήμερα η "Μάνα Βρύση" (πηγή για να τροφοδοτηθεί το χωριό με νερό εκείνη την εποχή) επί τουρκοκρατίας φτιάχτηκε από κάτοικος του χωριού πήλινος αγωγός νερού (υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα μέρος του) ώστε να το στέλνουν στο σπίτι του Τούρκου αξιωματικού που διοικούσε την περιοχή ο ίδιος διέταξε τους κατοίκους του χωριού που τους είχε να δουλεύουν να έρθουν να φτιάξουν σπίτια πλησίον του ώστε να μπορεί να τους ελέγχει, φοβούμενοι για τις οικογένειες τους οι περισσότεροι υπάκουσαν στις εντολές του και χτίσαν καινούργια σπίτια δίπλα στο σπίτι του (σημερινή τοποθεσία του χωριού). Όλα τα παραπάνω είναι προφορικές μαρτυρίες οπως είπαμε αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω και θέλει να βοηθήσει ώστε να ενημερωθεί καλύτερα η σελίδα μπορεί να επικοινωνήσει στο mail taousani@gmail.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]