Βούναινα Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα Βούναινα (Τοπική Κοινότητα Βουναίνων - Δημοτική Ενότητα Κραννώνος), ανήκουν στον δήμο Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Γεωγραφικά βρίσκονται στο νομό Θεσσαλίας, 25 χλμ. νότιοδυτικά από την πόλη της Λάρισας και 35 χλμ. βορειοανατολικά από την Καρδίτσα, ακριβώς επάνω στα σύνορα των δύο Νομών. Γι΄αυτόν τον λόγο ακόμη και σήμερα οι διάφορες υπηρεσίες είναι μοιρασμένες στους δύο Νομούς Λαρίσης και Καρδίτσας. Με πεδινό κλίμα, αγροτικό έδαφος, άπλετες θαμνώδεις εκτάσεις, τα Βούναινα είναι ένα υπέροχο γραφικό μέρος για να γεμίσει το μάτι σου με εικόνες της φύσης ειδικά την άνοιξη.

Η επίσημη ονομασία είναι “τα Βούναινα”. Έδρα του δήμου είναι η Νίκαια και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Βούναινα ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Βουναίνων, του πρώην Δήμου Κραννώνος του Νομού Λαρίσης.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, Έλληνες πρόσφυγες από την Καππαδοκία, μετά την αφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά, ανέβηκαν βόρεια και άφθασαν στη Λάρισα. Επειδή όμως η πόλη της Λάρισας δεν τους άρεσε ως τόπος διαμονής, μεταφέρθηκαν νοτιότερα στο βουνό Όθρυς της Θεσσαλίας. Εκεί το τοπίο τους εντυπωσίασε: πολλά μικρά βουναλάκια γύρω-γύρω, πολλά δένδρα και πηγές. Εκεί ίδρυσαν το χωρίο τους: "Τα Βούναινα" (η ονομασία δόθηκε λόγω της τοποθεσίας).