Μαρώνεια Ροδόπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°54′N 25°31′E / 40.900°N 25.517°E / 40.900; 25.517

Μαρώνεια
πανοραμική άποψη Μαρώνειας
Μαρώνεια is located in Greece
Μαρώνεια
Μαρώνεια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑνατολική Μακεδονία και Θράκη
Περιφερειακή ΕνότηταΡοδόπης
ΔήμοςΜαρωνείας - Σαπών
Δημοτική ΕνότηταΜαρωνείας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘράκη
Υψόμετρο176
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας694 00
Τηλ. κωδικός25330
Όρος Ίσμαρος: αρχαίοι λινοί (πατητήρια σταφυλιών). Στο βάθος φαίνεται μέσα στην πρωινή ομίχλη η Σαμοθράκη.
Αυτό είναι το δικό μου έργο

Η Μαρώνεια είναι ένα χωριό του Νομού Ροδόπης 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Κομοτηνής. Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Ανήκει στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών ο οποίος έχει έδρα τις Σάπες. Η Δημοτική Κοινότητα Μαρωνείας σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είχε 514 κατοίκους.

Από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα η Μαρώνεια είναι διάσημη για τις αμπελοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες στους δυτικούς πρόποδες του Ίσμαρου με θέα το Θρακικό πέλαγος. Ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο με Μαρώνειο οίνο. Στον Ίσμαρο σώζονται αρχαίοι λινοί (πατητήρια σταφυλιών), λαξευμένοι σε βράχους.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα.[2] Υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ' όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.[3]

Ο σημερινός οικισμός βρίσκεται σε πλαγιά του Ισμάρου και μεταφέρθηκε εκεί το 17ο αιώνα λόγω των πειρατικών επιδρομών[4][5]. Μέχρι τότε, η Μαρώνεια ήταν παραθαλάσσια. Η θέση της Βυζαντινής Μαρώνειας βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, γνωστός και ως Παληόχωρα[6]. Κατά την επανάσταση του 1821 οι Μαρωνίτες συμμετείχαν στους αγώνες, όπως ο πρωτεργάτης Παναγιώτης Μηχανίδης και ο φιλικός Γεώργιος Γεβίδης[7].

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.
Το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.
  • Η παραλία της Μαρμαρίτσας (είναι μέρος του ρήγματος Μαρώνειας-Μάκρης - αρχαίο λατομείο εξόρυξης μαρμάρων [8]). Βρίσκεται νοτιο-ανατολικά του σύγχρονου οικισμού της Μαρώνειας, κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας. Στα ρηγματωμένα μάρμαρα της παραλίας περιέχουν σιδηρομετάλλευμα.[8]
Σιδηρομετάλλευμα στα μάρμαρα της Μαρμαρίτσας.
Η παραλία της Μαρμαρίτσας - αρχαίο λατομείο εξόρυξης μαρμάρων.
  • Αρχαιολογικός χώρος της Σύναξης.
  • Επίσκεψη στις γεωλογικές και περιβαλλοντολογικές θέσεις όπως το σπήλαιο της Μαρώνειας και της σχετικής προτεινόμενης γεωδιαδρομής του ΙΓΜΕ.
  1. Σπήλαιο Μαρώνειας: Το σπήλαιο έχει μήκος 350μ περίπου και πλάτος 15-20μ προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Είναι κλειστό για το ευρύ κοινό και μόνο σε επιστημονικές ομάδες επιτρέπεται η είσοδος για έρευνα. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτικές και σταλαγμιτικές μορφές και σπάνια πανίδα. Μέσα στο σπήλαιο ενδημούν 10 από τα 300 είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρεις στο φως κεραμικά αντικείμενα που δείχνουν ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε την Νεολιθική περίοδο. Τα πλούσια σε φώσφορο περιττώματα των νυχτερίδων γκουάνο ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής προπολεμικά από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.[8][9]
  2. Ρήγμα Μαρώνειας-Μάκρης: Στην περιοχή της Μαρμαρίτσας το ρήγμα έχει διεύθυνση 110-120° και κλίση 60-70° ΝΔ, ορατό ύψος 5μ ενώ το υπόλοιπο είναι βυθισμένο μέσα στη θάλασσα.[8]
Πέτρωμα σιδηρομεταλλεύματος.
Πανοραμική εικόνα ενεργού ρήγματος Μαρώνειας-Μάκρης στην περιοχή Μαρμαρίτσας. Φαίνεται το Θρακικό πέλαγος και το νησί της Σαμοθράκης.
  1. Φλέβες και κοίτες σιδηρομεταλλεύματος στα στους βράχους της Μαρμαρίτσας και στην βραχώδη περιοχή ανατολικά της παραλίας.
Φλέβες και κοίτες σιδηρομεταλλεύματος.
Σωρός σιδηρομεταλλεύματος.
Φλέβες και κοίτες σιδηρομεταλλεύματος στο φυσικό θέατρο ανατολικά της παραλίας Μαρμαρίτσας.
Φλέβες και κοίτες σιδηρομεταλλεύματος ανατολικά της παραλίας Μαρμαρίτσας.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι αμπελώνες της Μαρώνειας». agrotravel.gr: Η επίσημη Ελληνική πύλη για τον τουρισμό υπαίθρου - αγροτουρισμό. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. 
  2. «Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Μαρώνειας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2019. 
  3. Δ. Κ. Σαμσάρης, Ιστορική γεωγραφία της Δυτικής Θράκης κατά τη ρωμαϊκή αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 2005, σ. 96-98
  4. «Αρχαιολογία Online, Βυζαντινό οδοιπορικό στη Θράκη, Νικόλαος Ζήκος, επιμελητής αρχαιοτήτων» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2011. 
  5. Οδηγός Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης
  6. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της βυζαντινής περιόδου στο Νομό Ροδόπης, Σοφία Δουκατά-Δεμερτζή αρχαιολόγος ΙΑ΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Νικόλαος Ζήκος Διευθυντής ΙΑ΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων[νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Ιδεογραφήματα, Θρακιώτες φιλικοί». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2010. 
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Φυλλάδιο Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών: Μαρώνεια - Εξερευνήστε το τοπίο, τα πετρώματα και τη φύση της Μαρώνειας. Γνωρίστε την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχειοθετήθηκε 2011-11-10 στο Wayback Machine., Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ISBN 978-960-87453-8-4, Έκδοση 2009. (pdf)
  9. «Ιστοσελίδα Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών: Γεωδιαδρομές στην Ελλάδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]