Ιωαννίκιος Μαρωνείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωαννίκιος Μαρωνείας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1750
Κομοτηνή
Θάνατος1838
Κομοτηνή
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜητροπολίτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜητροπολίτης
Φιλικός

Ο αρχιδιάκονος Ιωαννίκιος (Κομοτηνή, δεκαετία 1750 - Κομοτηνή, 1838) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωαννίκιος γεννήθηκε στην Κομοτηνή[1] στα μέσα του 18ου αιώνα και χρήστηκε αρχιδιάκονος της μητρόπολης Μαρωνείας, στην οποία υπάγεται και η Κομοτηνή. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από το Δορίσκο Έβρου. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819[1] από τον Παπαφλέσσα και μύησε πολλούς στην περιοχή του νομού Ροδόπης και Έβρου. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της οργάνωσης της επανάστασης στην περιοχή. Αγωνίστηκε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μετά το θάνατο του μητροπολίτη Κωνστάντιου κατά την επανάσταση στη Μακεδονία, χειροτονήθηκε μητροπολίτης Μαρωνείας. Πέθανε το 1838 και τάφηκε στο Δορίσκο του Έβρου, όπου έως σήμερα σώζεται ο τάφος του στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Θρακικά: Σύγραμμα περιοδικόν εκδιδομένων υπό του εν Αθήναις "Θρακικού Κέντρου" και της "Εταιρίας Θρακικών Μελετών", εκδ. Θρακικό Κέντρο - Εταιρία Θρακικών Μελετών - Το Κέντρο, τόμος 8ος, Αθήνα 1993, σελ. 63

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]