Μαξιμιλιανός Γ΄ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαξιμιλιανός Γ΄ της Αυστρίας
Henseiller Maximilian III of Austria.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Οκτωβρίου 1558[1]
Βίνερ Νόιστατ
Θάνατος2  Νοεμβρίου 1618[2]
Βιέννη[3]
Τόπος ταφήςΊνσμπρουκ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδούκας
Οικογένεια
ΓονείςΜαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία της Αυστρίας, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
ΑδέλφιαΆννα της Αυστρίας
Ελισάβετ της Αυστρίας, βασίλισσα της Γαλλίας
Archduchess Margaret of Austria
Ροδόλφος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Ερνέστος των Αψβούργων
Ματθίας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Αλβέρτος Ζ΄ της Αυστρίας
Archduke Wenceslaus of Austria
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜέγας Μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών (1618–1624)
Υπογραφή
Autograph of Maximilian III, Archduke of Austria.PNG
Θυρεός
Wg oesterreich.gif
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαξιμιλιανός Γ΄ (γερμ.: Maximilian III., 12 Οκτωβρίου 1558 - 2 Νοεμβρίου 1618) από τον Οίκο των Αψβούργων ήταν αρχιδούκας της Πέραν Αυστρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βιένερ Νόιστατ και ήταν ο τέταρτος γιος του Μαξιμιλιανού Β΄ αρχιδούκα της Αυστρίας και βασιλιά της Ουγγαρίας, Βοημίας, Γερμανίας και της Μαρίας των Αψβούργων, κόρης του Καρόλου Α΄ της Ισπανίας.

Το 1585 έγινε μέγας Διδάσκαλος του Τευτονικού Τάγματος. Η μάμμη του Άννα Γιαγκιέλλον ήταν εγγονή του Καζιμίρ Δ΄ της Πολωνίας, έτσι το 1587 ήταν υποψήφιος του θρόνου της Πολωνίας. Μερικοί ευγενείς εξέλεξαν τον Μαξιμιλιανό Γ΄, άλλοι εξέλεξαν τον Σιγισμούνδο Γ΄, δισεγγονό του Καζιμίρ Δ΄. Ο Μαξιμιλιανός Γ΄ επιχείρησε να λύσει το θέμα φέρνοντας στρατό στη χώρα, πράγμα που ξεκίνησε τον Πόλεμο της Πολωνικής Διαδοχής. Οι περισσότεροι Πολωνοί συνέρρευσαν στο στρατό του Σιγισμούνδου Γ΄, έτσι η προσπάθεια εισβολής του Μαξιμιλιανού Γ΄ στην Κρακοβία δεν επέτυχε. Στη μάχη της Μπιτσιάνα (γερμ. Πίτσεν) ηττήθηκε από τον στρατηγό της Πολωνίας Γιάν Ζαμόισκι και αιχμαλωτίστηκε. Ελευθερώθηκε ενάμισυ έτος αργότερα, μετά από τη Συνθήκη του Μπυτόμ και την παρέμβαση του πάπα Σίξτου Ε΄ και αποκήρυξε τη διεκδίκηση του θρόνου. Η αδράνεια του πρωτότοκου αδελφού του Ροδόλοφου Β΄ της Γερμανίας είχε συμβάλει στην κακή φήμη του.

Το διάστημα 1593-95 υπηρέτησε ως αντιβασιλιάς του ανήλικου εξαδέλφου του Φερδινάνδου Β΄ της Γερμανίας. Το 1595 διαδέχθηκε τον θείο του Φερδινάνδο Β΄ αρχιδούκα της Πέραν Αυστρίας, όπου αποδείχθηκε σταθερός υποστηρικτής της Αντιμεταρρύθμισης.

Το 1616 έφτιαξε το στέμμα του αρχιδούκα της Αυστρίας, που ήταν σε χρήση σε τελετές ως το 1835 και εκτίθεται με τους θησαυρούς της μονής Κλόστερνοϊμπουργκ. Απεβίωσε το 1618 και τάφηκε στον καθεδρικό του Ίνσμπρουκ.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maximilian III, Archduke of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).