Ερνέστος των Αψβούργων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερνέστος των Αψβούργων
Martino Rota 002.jpg
Γέννηση
Βιέννη
Θάνατος
Βρυξέλλες
Υπηκοότητα Βέλγιο
Γονείς Μαξιμιλιανός Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Maria of Austria, Holy Roman Empress
Αδέλφια Άννα της Αυστρίας, Elisabeth of Austria, Queen of France, Archduchess Margaret of Austria, Μαξιμιλιανός Γ΄ της Αυστρίας, Archduke Wenceslaus of Austria, Ροδόλφος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ματθίας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Αλβέρτος Ζ΄ της Αυστρίας
Αξίωμα Bailiff
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος

Ο Ερνέστος, γερμ. Ernst (15 Ιουνίου 1553[1] - 20 Φεβρουαρίου 1595) από τον Οίκο των Αψβούργων ήταν κυβερνήτης των Κάτων Χωρών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βιέννη και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Μαξιμιλιανού Β΄ και της Μαρίας των Αψβούργων, κόρης του Καρόλου Α΄ της Ισπανίας.

Μαζί με τον πρωτότοκο αδελφό του Ροδόλφο Β΄ εκπαιδεύτηκαν στην Αυλή της Ισπανίας. Το 1573 και 1587 ήταν υποψήφιος για βασιλιάς της Πολωνίας. Από το 1576 ήταν κυβερνήτης της Αυστρίας, όπου προώθησε την Αντιμεταρρύθμιση. Το 1590 έγινε κυβερνήτης της Έσω Αυστρίας, ως αντιβασιλιάς του ανήλικου εξαδέλφου του Φερδινάνδου Β΄. Υπηρέτησε ως κυβερνήτης των Ισπανικών Κάτω Χωρών το διάστημα 1594-95.

Απεβίωσε στις Βρυξέλλες το 1595 σε ηλικία 42 ετών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Joseph Haydn, James Bertrand Payne: Haydn's universal index of biography from the creation to the present time: for the use of the statesman, the historian, and the journalist, E. Moxon, 1868. pp. 156
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Ernest of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).