Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαίδοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Θράκη κατά την κλασική αρχαιότητα. Διακρίνεται η περιοχή των Μαίδων (όρια Μακεδονίας και Θράκης)

Οι Μαίδοι ήταν λαός από τη Θράκη, οι οποίοι κατοίκησαν την πάνω κοιλάδα του Στρυμόνα περίπου τον 14ο αιώνα π.Χ.. Το 356 π.Χ. υποτάχθηκαν στον Φίλιππο τον Β'. Επαναστάτησαν αργότερα για να επανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, αλλά η απόπειρα τους καταπνίγηκε από τον 16χρονο τότε Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος για να τους τιμωρήσει κατέστρεψε την πρωτεύου­σα τους Ιαμφορίνα.

Από τη φυλή των Μαίδων, σύμφωνα με τον Πλούταρχο στον βίο «Μάρκος Κράσσος», καταγόταν ο Σπάρτακος («Καταλλήλως ελληνικά»).[1]

Μαιδική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαιδική αποκαλείται η χώρα των Μαίδων οι οποίοι ήταν θρακικό φύλο που επεκτάθηκε στην αρχαία Θράκη, και κατοίκησε την άνω κοιλάδα του Στρυμόνα περίπου τον 14ο αιώνα π.Χ.. Το 356 π.Χ. υποτάχθηκαν στον Φίλιππο τον Β'. Η χώρα τους εκτεινόταν βόρεια της Σιντικής η οποία ήταν χώρα - επαρχία της Μακεδονίας.

Εκτός από την πρωτεύουσα Ιαμφορίνα, είναι γνωστή σήμερα η ύπαρξη άλλων δύο μεγάλων πόλεων της θρακικής αυτής φυλής: της Δεσούδαβας (σημερινό Σαντάνσκι) και της Πέτρας (σήμερα Πετρίτσι). Οι Μαίδοι θεωρείται ότι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Μελένικου.

Στα δυτικά όρια της περιοχής αυτής βρισκόταν οι θερμές πηγές και ο θρακικός οικισμός της Σκαπτοπάρα όπου έχει βρεθεί επιγραφή της εποχής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γορδιανού Γ'. Η Σκαπτοπάρα σήμερα ονομάζεται Μπλαγκόεβγκραντ και είναι πόλη της νοτιoδυτικής Βουλγαρίας, που μέχρι το 1950 ονομαζόταν Άνω Τζουμαγιά.

Σπάρτακος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σπάρτακος[2] ήταν Μαίδος μονομάχος θρακικής καταγωγής, ο οποίος ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων. Σχεδόν όλες οι πληροφορίες για τον Σπάρτακο περιορίζονται στα γεγονότα της επανάστασης που ηγήθηκε (73 π.Χ.71 π.Χ.), γνωστής και ως Επανάσταση του Σπάρτακου ή Επανάσταση των Μονομάχων.[3] Για τον πρότερο βίο τού Σπάρτακου ελάχιστα είναι γνωστά. Οι λίγες πληροφορίες που αντλούμε από τις πηγές είναι συχνά αντιφατικές. Όσον αφορά στην καταγωγή του, οι περισσότεροι ιστορικοί υιοθετούν την πληροφορία του Πλουτάρχου που προσδίδει στον Σπάρτακο θρακική καταγωγή από το γένος των Μαιδών (ή Μαίδων ή Μαιδοβιθυνών).[4] Επίσης έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο ηγέτης των σκλάβων ήταν αριστοκρατικής καταγωγής επειδή αρκετοί Θράκες βασιλείς έφεραν το όνομα Σπάρτακος ή Σπάρτοκος.[5] Αμφίβολο παραμένει επίσης το πώς βρέθηκε στην κατάσταση του μονομάχου. Οι επικρατέστερες απόψεις τον θέλουν είτε αιχμάλωτο πολέμου από τη σύγκρουση των Ρωμαίων με τη θρακική δυναστεία των Σπαρτακιδών, αρχικά δούλο σε ορυχείο ο οποίος κατόπιν πουλήθηκε σε ιδιοκτήτη σχολής μονομάχων, είτε μισθοφόρο στον ρωμαϊκό στρατό, απ’ όπου λιποτάκτησε, αλλά τελικά συνελήφθη και κατέληξε στη σχολή μονομάχων του Γναίου Λέντουλου Βατιάτου (Gnaeus Lentulus Batiatus) στην Καπύη της Καμπανίας.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι Νικίας - Κράσσος 8.1 - 5
  2. Πηγές για τον Σπάρτακο και την επανάσταση αποτελούν ο Πλούταρχος στον βίο «Μάρκος Κράσσος», ο Γάιος Κρίσπος Σαλλούστιος στα περισωθέντα τμήματα του έργου του Historia, το έργο Rerum Romanorum libri IVEpitome de Gestis Romanorum) του Γάιου Ανναίου Ιούλιου Φλώρου, και του Αππιανού το Εμφυλίων Α΄-Ε΄, όπως αναφέρονται στην Εγκυκλοπαίδεια «Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα», τόμος 47, σελ. 546.
  3. Οι περισσότεροι Ρωμαίοι αποκαλούσαν την επανάσταση «Σπαρτάκειο Πόλεμο» κατά τον Πλούταρχο (Βίοι Παράλληλοι, Κράσσος 8,1)
  4. Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι, Κράσσος 8,3
  5. Βλ. Οι Μεγάλοι Επαναστάτες, σελ. 10 και 19. Επίσης Εγκυκλοπαίδεια «Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα», τόμος 47, λήμμα «Σπάρτακος», σελ.559
  6. Οι Μεγάλοι Επαναστάτες, σελ. 10-11