Μάχη του Ναμπάντζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 8°42′33″S 38°36′01″E / 8.709063°S 38.600262°E / -8.709063; 38.600262

Μάχη του Ναμπάτζε
(Battle of Nambanje)
Εκστρατεία Ανατολικής Αφρικής
Χάρτης όπου απεικονίζει το θέατρο των επιχειρήσεων στην Ανατολική Αφρική, κατά τον Α΄ Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χρονολογία13 Μαρτίου 1917
ΤόποςΝαμπάντζε, Γερμανική Ανατολική Αφρική
ΈκβασηΓερμανική νίκη
Αντιμαχόμενοι
Βρετανική Αυτοκρατορία
Ηγετικά πρόσωπα
T.J.W. Weld
Δυνάμεις
Schutztruppe (αποικιακή δύναμη),[Σημ. 1]
1η Μεραρχία Ανατολικής Αφρικής
Απώλειες
άγνωστες
7 νεκροί
10 τραυματίες
1 αιχμάλωτος
1 οπλοπολυβόλο (καταλήφθηκε)

Η Μάχη του Ναμπάντζε (αγγλικά: Battle of Nambanje), ήταν μια μικρή συμπλοκή μεταξύ των Βρετανικών και των Γερμανικών αποικιακών δυνάμεων, στην Εκστρατεία της Ανατολικής Αφρικής, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιελάμβανε την 1η Μεραρχία Ανατολικής Αφρικής και έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου 1917.[1] Αρκετές Βρετανικές μονάδες, διατάχθηκαν να επιτεθούν στις Γερμανικές δυνάμεις οι οποίες εντοπίστηκαν πλησίον του Ναμπάντζε (Nambanje). Οι Γερμανοί είχαν από την προηγούμενη ημέρα, εντοπίσει την Βρετανική προπόρευση, γεγονός που τους επέτρεψε να προετοιμαστούν, ώστε να αποκρούσουν την επίθεση.[2]

Προφορά - συλλαβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Ναμπάντζε (Nambanje),[Σημ. 2] στα Ελληνικά προφέρεται Να-μου-μπά-νου-τζε. Ομοίως, στα Σουαχίλι, συλλαβίζεται Na-mu-ba-nu-je.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schutztruppe (Γερμανικά: ˈʃʊtsˌtʁʊpə κυριολ. «δύναμη προστασίας»), ήταν η επίσημη ονομασία των αποικιακών στρατευμάτων στα Αφρικανικά εδάφη της Γερμανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1918. Παρόμοια με άλλα αποικιακά στρατεύματα, τα Schutztruppen αποτελούνταν από εθελοντές Ευρωπαίους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, όπως επίσης από ιατρούς και κτηνιάτρους. Οι περισσότερες κατεταγμένες σειρές είχαν στρατολογηθεί από τις αυτόχθονες κοινότητες εντός των Γερμανικών αποικιών ή κι'από άλλες περιοχές της Αφρικής.[Παρ. Σημ. 1]
  2. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Nambanje όσο και η ονομασία Nabanje, στα Ελληνικά γράφονται ως «Ναμπάντζε». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Να-μου-μπά-νου-τζε» και όχι ως «Να-μπά-ντζε» (γιατί δεν είναι Nabanje αλλά Nambanje). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.

Παραπομπές σημειώσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gann, L.H.· Duignan, Peter (1977). The Rulers of German Africa, 1884-1914. Palo Alto: Stanford University Press. σελ. 116. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chappell, Brad (1 Ιουλίου 2008). The Regimental Warpath 1914–1918. Ravi Rikhye. σελ. 398. ISBN 9780977607273. 
  2. Moyse-Bartlett 2012, σελίδες 360–.

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]