Επίθεση στο Μαχένγκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 5°01′00″S 32°48′00″E / 5.0167°S 32.8000°E / -5.0167; 32.8000

Επίθεση στο Μαχένγκε
Εκστρατεία Ανατολικής Αφρικής κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Βελγο-Κονγκολέζικα στρατεύματα της Force Publique παρελαύνουν μέσα στην Κιλόσα ως μέρος της επίθεσης στο Μαχένγκε, Ιούλιος 1917.
Χρονολογία28 Αυγούστου 1917 – 9 Οκτωβρίου 1917
ΤόποςΜαχένγκε, Γερμανική Ανατολική Αφρική
(σημερινή Τανζανία)
ΈκβασηΝίκη των Συμμάχων
Αντιμαχόμενοι

Βέλγιο

Βρετανική Αυτοκρατορία

Ηγετικά πρόσωπα
Αντιστράτηγος Πάουλ φον Λέτοβ-Φόρμπεκ
Στρατηγός Jacob van Deventer
Αντισυνταγματάρχης Armand Huyghé

Η Επίθεση στο Μαχένγκε (γαλλικά: Offensive sur Mahenge‎‎, αγγλικά: Mahenge Offensive‎‎) ήταν μία στρατιωτική σύγκρουση που συνέβη γύρω από την Περιφέρεια Μορογκόρο στα ανατολικά της Γερμανικής Ανατολικής Αφρικής (σημερινή Τανζανία) κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη ήταν τμήμα της Εκστρατείας στην Ανατολική Αφρική και τερματίστηκε με την κατάληψη του Μαχένγκε[Σημ. 1] από τις Βελγικές δυνάμεις στις 9 Οκτωβρίου 1917.[1]

Προαγγελία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός του πλαισίου του ουδέτερου κράτους του Βελγικού Κονγκό, η Force Publique (FP)[Σημ. 2] το μόνο που μπορούσε να εφαρμόσει ήταν αμυντική στάση. Αυτό όμως άλλαξε όταν στις 15 Αυγούστου 1914, Γερμανικά πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια στη Λίμνη Τανγκανίκα, βομβάρδισαν το λιμάνι του Μοκολόμπου (Mokolobu) και μία εβδομάδα αργότερα, το φυλάκιο στη Λουκούγκα (Lukuga).

Μετά την κατάληψη της Ρουάντα τον Μάιο του 1916 και του Ουρούντι τον Ιούνιο του 1916, οι Βελγο-Κονγκολέζικες δυνάμεις προήλασαν νοτιότερα από την Κιτέγκα (Kitega) κατά μήκος της ανατολικής όχθης της Λίμνης Τανγκανίκα. Στις 28 Ιουλίου η Force Publique κατέλαβε το λιμένα της Κιγκόμα, τερματικό σταθμό της στρατηγικής σιδηροδρομικής γραμμής από το Νταρ ες Σαλάαμ η οποία περνά μέσω της Ταμπόρα στην Κιγκόμα. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1916 η πόλη της Ταμπόρα, πέρασε υπό των έλεγχο των Βελγικών δυνάμεων.[2]

Βελγική υποχώρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη Μάχη της Ταμπόρα οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και του Βελγίου συμφώνησαν ώστε η τελευταία θα υποχωρούσε την πλειοψηφία των δυνάμεών της στη Ρουάντα και στο Ουρούντι[3] και να ολοκληρώσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στη Γερμανική Ανατολική Αφρική.Αυτό συνέβη λόγω των Βρετανικών φόβων ότι το Βέλγιο θα εγείρει αξιώσεις για τα εδάφη που είχε κατακτήσει.

Επίθεση στο Μαχένγκε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Εκστρατείας στην Ανατολική Αφρική, 1916-1917.

Λόγω της συνεχιζόμενης Γερμανικής αντίστασης και της αυξανόμενης εμπειρίας τους στις τακτικές ανταρτοπόλεμου, κατόπιν αιτήματος της Βρετανικής κυβέρνησης, τα στρατεύματα της «Force Publique» μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ντοντόμα-Κιλόσα τον Ιούλιο του 1917.[4] Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίθεση, οι Βελγικές δυνάμεις στρατολόγησαν 20.000 άνδρες από τη Ρουάντα-Ουρούντι για να χρησιμοποιηθούν ως αχθοφόροι.[5] Εκείνη την περίοδο η περιοχή του Μαχένγκε ελέγχετο από 12 Γερμανικές ομάδες[Σημ. 3] υπό τις διαταγές του Hauptmann (Λοχαγού) Theodor Tafel. Οι Βελγο-Κονγκολέζικες μονάδες προωθήθηκαν στο Οροπέδιο Μαχένγκε το Σεπτέμβριο του 1917 και κατέλαβαν το Μαχένγκε τον Οκτώβριο του 1917.[6] Ο Λοχαγός Tafel οπισθοχώρησε προς τα νότιο-ανατολικά. Λόγω των προβλημάτων στρατιωτικής επιμελητείας (military logistics)—η εποχή των βροχών, κατέστησε το δρόμο από την Κιλόσα προς το Μαχένγκε μη χρησιμοποιήσιμο, μόνο δύο Βελγικά τάγματα μπορούσαν να παραμείνουν στο Μαχένγκε, οι υπόλοιποι στάλθηκαν στον κεντρικό σιδηρόδρομο για επανατοποθέτηση στην Κίλουα (Kilwa) και το Λίντι.[7]

Επακόλουθο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επίθεση στο Μαχένγκε και την κατάληψη του Μαχένγκε κατά το 1917, ο Βελγο-Κονγκολέζικος στρατός ήλεγχε περί το ένα τρίτο της Γερμανικής Ανατολικής Αφρικής.[8] Από τους 20.000 αχθοφόρους εκ της Ρουάντα-Ουρούντι που αξιοποιήθηκαν στην εκστρατεία, τα δύο τρίτα δεν επέστρεψαν ποτέ στις εστίες των.[5] Μετά τον πόλεμο, όπως περιγράφηκε στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Γερμανία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει τον "έλεγχο" της Γερμανικής Ανατολικής Αφρικής στους Συμμάχους.[9]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε μία χώρα της εδαφικής έκτασης της Τανζανίας, είναι πολύ φυσικό μία ονομασία να αναφέρεται σε πέραν της μίας περιοχής π.χ. Μαχένγκε (Ουλάνγκα), Μαχένγκε (Κιλόλο), Ουσαγκάρα (Τάνγκα), Ουσαγκάρα (Μισούνγκουι), Μκαλάμο (Κορόγκουε), Μκαλάμο (Πανγκάνι) κλπ.
  2. Η Force Publique (Γαλλικά: [fɔʁs pyblik], Αγγλικά: Public Force, Γερμανικά: Openbare Weermacht) από το 1885 (όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως το Ελεύθερο κράτος του Κονγκό), ήταν μια χωροφυλακή (gendarmerie) και στρατιωτική δύναμη στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατά την περίοδο της Βελγικής αποικιακής κυριαρχίας (Βελγικό Κονγκό - 1908 έως 1960). Μετά την ανεξαρτησία, η FP επαναπροσδιορίστηκε ως Εθνικός Στρατός του Κονγκό ή ANC.
  3. Μία ομάδα (company) είναι μια στρατιωτική μονάδα, η οποία συνήθως αποτελείται από 80–250 στρατιώτες και συνήθως διοικείται από έναν ταγματάρχη ή έναν λοχαγό. Οι περισσότερες ομάδες αποτελούνται από τρεις έως επτά διμοιρίες (platoons), αν και ο ακριβής αριθμός τους μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, τύπο μονάδας και δομή.
Παραπομπές Σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1916-1917 Tabora-Mahenge, The Congo and the war, klm-mra.be
  2. WWI in Africa Αρχειοθετήθηκε 22 December 2017 στο Wayback Machine., be14-18.be
  3. 2,000 soldiers remained to secure the occupied territories
  4. General Jacob van Deventer devised the plan for the Belgians to advance on Mahenge from Kilosa.
  5. 5,0 5,1 Chrétien 2016, paragraph 89.
  6. The Times, History of the war, Πρότυπο:Vol., Printing House Square, London, 1919. pp. 55-60. archive.org
  7. Strachan, H. (2001). The First World War: To Arms. I. New York: Oxford University Press. p. 634. (ISBN 978-0-19-926191-8).
  8. David van Reybrouck. Congo: The Epic History of a People. HarperCollins, 2014.
  9. Strachan, H. (2001). The First World War: To Arms. I. New York: Oxford University Press. (ISBN 0-19-926191-1).

Αναφερόμενες εργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσθετη ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδικτυακές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) [1]