Μάχη της Χαλανδρίτσας (1316)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη της Χαλανδρίτσας
Χρονολογία1316
ΤόποςΧαλανδρίτσα
ΈκβασηΝίκη της Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η Μάχη της Χαλανδρίτσας κατά το 1316 ήταν μία στρατιωτική σύγκρουση που έγινε στα πλαίσια του πολέμου διαδοχής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας ανάμεσα στον Λουδοβίκο της Βουργουνδίας και τον Φερδινάνδο της Μαγιόρκας. Αντίπαλοι στρατοί ήταν αυτοί της Βαρωνίας της Πάτρας που υποστήριζε τον Λουδοβίκο και της Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας που είχε καταλειφθεί από τον Φερδινάνδο, από το 1315.

Την ίδια χρονιά έγινε και η πολιορκία της Χαλανδρίτσας από τον ίδιο τον Λουδοβίκο ο οποίος απέτυχε να την καταλάβει. Ο Αρχιεπίσκοπος και βαρώνος της Πάτρας Ρενιέρος με τον στρατό του που περιλάμβανε ενισχύσεις από την Βοστίτσα (Αίγιο) κι άλλες περιοχές συγκρούστηκε με τον Στρατό του Κενταυρίωνα που είχε ενισχυθεί με Καταλανούς. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται ότι ήταν έφιππος και επικεφαλής, δηλαδή οδηγούσε τα στρατεύματα του μπροστά στην μάχη. Η μάχη ήταν σκληρή και από τις δύο πλευρές, τελικά όμως ο Ραϊνέιρος μην μπορώντας να σπάσει τον αμυντικό κλοιό Κενταυρίωνα επέστρεψε στην Πάτρα.

Την ίδια χρονιά ο Βαρώνος της Χαλανδρίτσας άλλαξε στρατόπεδο και πήρε μέρος στην Μάχη της Μανωλάδας με το πλευρό του Λουδοβίκου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στέφανου Θωμοπούλου, Ιστορία της Πόλεως Πατρών από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, Τόμος Α΄, επιμέλεια Βασίλειου Λάζαρη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1998, ISBN 960-7960-4.