Ρενιέρος του Πράτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρενιέρος του Πράτο
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1316
Πάτρα
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος - Βαρώνος της Πάτρας (από 1308)
Aρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας[2]

Ο Ρενιέρος του Πράτο (ιταλικά : Ranieri di Prato), (Πράτο ; - Πάτρα 1316) ήταν Λατίνος Αρχιεπίσκοπος της Πάτρας και ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, βαρώνος της Εκκλησιαστικής βαρωνίας της Πάτρας την περίοδο 1308-1316 μ.Χ. καταγόμενος από το Πράτο της Τοσκάνης στην Ιταλία.

Ο Ρενιέρος διορίσθηκε αρχιεπίσκοπος Πάτρας και πολιτικός διοικητής από τον Πάπα. Αναφέρεται ότι παρόλο που ήταν κληρικός οδηγούσε ο ίδιος τα στρατεύματα της βαρωνίας του στη μάχη, πρώτος, ενώ οι περισσότεροι βαρώνοι-Αρχιεπίσκοποι της Πάτρας επειδή ακριβώς ήταν ιερωμένοι παρακολουθούσαν την μάχη και τον στρατό τον οδηγούσε επίτροπος τους. Το 1315-1316 κατά τον πόλεμο διαδοχής ανάμεσα στον Λουδοβίκο της Βουργουνδίας και του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας ο Ρενιέρος ήταν με το πλευρό του Λουδοβίκου. Αντιμετώπισε επιτυχημένα τον στρατό του Φερδινάνδου σε μάχη το καλοκαίρι του 1315 όταν προσπάθησε να εισβάλει και να καταλάβει τη Βαρωνία. Έπειτα πολιόρκησε επανειλημμένα την Χαλανδρίτσα που την είχε καταλάβει ο Φερδινάνδος και ξεκίνησε πόλεμο μαζί του, αναφέρονται ένοπλες συγκρούσεις στους δύο στρατούς ανάμεσα σε Πάτρα και Χαλανδρίτσα. Το 1315 φιλοξένησε στην Πάτρα τον Λουδοβίκο και την σύζυγο του Ματθίλδη του Αινώ και με την βοήθεια του Ρενιέρου εξασφάλισε στρατιωτική βοήθεια από το Δεσποτάτο του Μυστρά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στέφανου Θωμοπούλου, Ιστορία της Πόλεως Πατρών από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, Τόμος Α΄, επιμέλεια Βασίλειου Λάζαρη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1998, ISBN 960-7960-4
  • Juan Fernández de Heredia, Alfred Morel -Fatio, Libro de los fechos et conquistas del principado de la Morea compilado por comandamiento de Don, Imprimerie Jules -Guillaume Fick 1885, σελίδες 129-130 (Αραγωνικό Χρονικό)