Μαγνησία του Μαιάνδρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαγνησία του Μαιάνδρου
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαγνησία του Μαιάνδρου
37°51′10″N 27°31′38″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αϊδινίου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μαγνησία (αποσαφήνιση).
Οι[νεκρός σύνδεσμος] κύριες εορτές και ιερά στην αρχαία Ελλάδα. Στην Μαγνησία του Μαιάνδρου υπήρχε ιερό όπου τελούνταν λατρεία της Αρτέμιδος

Η Μαγνησία του Μαιάνδρου ήταν μία από τις δύο πόλεις με το όνομα Μαγνησία που ίδρυσαν οι Μάγνητες στη Μικρά Ασία τον 10ο αιώνα π.Χ. Σημαντική σε πληθυσμό, βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία στο τρίγωνο που σχημάτιζαν οι πόλεις Πριήνη, Έφεσος και Τράλλεις. Ονομάστηκε Μαγνησία από τους Μάγνητες από τη Θεσσαλία που αποίκησαν την περιοχή μαζί με μερικούς Κρητικούς. Αργότερα προστέθηκε στην ονομασία της το του Μαιάνδρου για να ξεχωρίζει από την κοντινή πόλη της Λυδίας, Μαγνησία του Σιπύλου, την έτερη ομώνυμη αποικία των Μαγνητών στην περιοχή.

Η περιοχή γύρω από την πόλη ήταν ιδιαίτερα γόνιμη, παράγοντας εξαιρετικό κρασί, σύκα και αγγούρια. Η Μαγνησία ήταν κτισμένη κοντά στη σημερινή πόλη της Τουρκίας, Γκερμεντζίκ, στις υπώρειες του όρους Θώραξ, στις όχθες του μικρού ποταμού Λίθακου, παραπόταμου του ποταμού Μαίανδρου. Απείχε περίπου 24 χιλιόμετρα από τη Μίλητο. Ανήκε στην περιοχή της Ιωνίας, επειδή όμως οι Μάγνητες μιλούσαν την αιολική διάλεκτο, η πόλη δεν έγινε δεκτή στo Κοινό των Ιώνων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]