Λουδοβίκος Ιωσήφ του Κοντέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Ιωσήφ των Βουρβόνων - Κοντέ

Ο Λουδοβίκος Ιωσήφ των Βουρβόνων Κοντέ (9 Αυγούστου 1736 - 1818) ήταν πρίγκηπας του Κοντέ (1740-1818).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μοναδικός γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Ερρίκου Α΄ του Κοντέ και της Καρολίνας της Έσσης και Ρότενμπουργκ, έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στη Γαλλική αυλή. Ήταν διοικητής της Ορλεάνης και αρχιστράτηγος του Γαλλικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης πιέστηκε από φίλους του να εγκαταλείψει τη Γαλλία, γιατί κινδύνευε η ζωή του. Αποφάσισε να καταφύγει στην Αγγλία και η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σωστή, γιατί κατά τη διάρκεια του τρομοκρατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων του Ροβεσπιέρου (1793 - 1794), όλοι οι Βουρβόνοι που βρίσκονταν σε Γαλλικό έδαφος αποκεφαλίστηκαν. Από το δολοφονικό χέρι των τρομοκρατών δεν γλύτωσε ούτε ο γνωστός πρίγκηπας Λουδοβίκος Φίλιππος "Ισότης".

Από τις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να επισκέπτεται την Γαλλία, ενώ επέστρεψε οριστικά στο Παρίσι μετά την πτώση του Ναπολέοντα. Στο πριγκιπάτο του Κοντέ και στο δουκάτο της Βουργουνδίας τον διαδέχθηκε ο γιος του, Λουδοβίκος Ερρίκος Β΄ του Κοντέ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis Joseph de Bourbon, prince de Condé της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).