Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ (Ρωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη Ρωσία
Ierus a7.jpg
Σταυρός του Τάγματος
Απονομή από τη Ρωσική Αυτοκρατορία
ΤύποςΤάγμα ιπποτών
Ίδρυση29 Νοεμβρίου 1798
ΡητόNemo me impune lacessit
ΚατάστασηΚαταργήθηκε
ΤάξειςΙππότης Α΄ βαθμού
Ιππότης Β΄ βαθμού
Ιππότης Γ΄ βαθμού
Κατάταξη
Επόμενο (κατώτερο)Τάγμα του Αγίου Ανδρέα
Order of St Giovanni of Gerusalem-Russia BAR.jpg
Διεμβολή
Πορτρέτο του Παύλου Α΄ ως Μέγα Μαγίστρου του Τάγματος της Μάλτας, 1800

Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη Ρωσία (ρωσικά: Орден Святого Иоанна Иерусалимского) είναι ένα ιπποτικό τάγμα που ιδρύθηκε από τον τσάρο Παύλο Α΄ της Ρωσίας, όταν διορίστηκε Μέγας Μαγίστρος του Τάγματος της Μάλτας.

Μέσα στο Ορθόδοξο Κοινόβιο του Τάγματος, το οποίο είχε δημιουργήσει παράλληλα με το Καθολικό, στο οποίο είχε χρηστεί στο παρελθόν Μαγίστρος, ο Τσάρος Παύλος είχε εγκρίνει τη δημιουργία 24 κληρονόμικών βαθμίδων για τις ρωσικές οικογένειες ευγενών. Μετά την κατάργησή του, αποφασίστηκε από τον Αλέξανδρο Α΄, η κληρονομιά του Τάγματος να περάσει στο κράτος και οι διαμνημονεύσεις επέστρεψαν στις οικογένειες, αλλά η παράδοση συνεχίστηκε και με τη χρήση των τιμητικών τίτλων.[1] Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, καταργήθηκε η χρήση όλων των τίτλων της τσαρικής εποχής.

Το 1928, υπήρχαν δώδεκα Ρώσοι απόγονοι Μαγίστρων, ως κληρονόμοι του Τάγματος που ιδρύθηκε στο Παρίσι ως Σύλλογος των Ταξιαρχών του Μεγάλου Ρωσικού Κοινόβιου του Κυρίαρχου Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το 1955 το τάγμα αποτελούσαν έξι ιππότες. Το 1975, μετά το θάνατο του Γενικού Γραμματέα, το τάγμα διέκοψε τις δραστηριότητές του.

Το 1977, τρεις Ρώσοι ευγενείς, που ήταν ήδη μέλη του τάγματος, προσχώρησαν στην ίδρυση μιας νέας τάξης, το Κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη του Ορθόδοξου Ξενώνα στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Τάγματος, η παρουσία των τριών ρωσικών ευγενών θα εξασφάλιζε τη συνέχεια με την ένωση που σχηματίστηκε το 1928, αλλά το θέμα είναι αμφιλεγόμενο εν μέρει, επειδή η αρχική ένωση δεν διέθετε σχετική ρήτρα.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michel Alexandrovitch, L'Empereur Paul I de Russie, Grand Maître de l'Ordre de Malte, et son Grand Prieuré, Parigi, 1955
  2. Il Sovrano Militare Ordine di Malta e gli altri Ordini di San Giovanni di Gerusalemme
  3. The proliferation of Russian and other orders of St. John


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ordine di San Giovanni di Gerusalemme (Russia) της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).