Πάρκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάρκο

Ένα πάρκο είναι περιοχή ανοιχτού χώρου που προβλέπεται για ψυχαγωγική χρήση. Μπορεί να είναι σε μια φυσική ή ημι-φυσική κατάσταση. Μπορεί να αποτελείται από βράχους, χώμα, το νερό, τη χλωρίδα και την πανίδα και χώρους πρασίνου, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και κτίρια και άλλα αντικείμενα, όπως παιδικές χαρές. Πολλά φυσικά πάρκα προστατεύονται από το νόμο. Μια ειδική περίπτωση είναι το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα πάρκα ήταν πάρκα που προορίζονταν για το κυνήγι των βασιλέων και των αριστοκρατών στη μεσαιωνική εποχή. Είχαν τοίχους ή πυκνούς φράχτες γύρω τους. Αυτά τα πάρκα εξελίχθηκαν σε όμορφα διαμορφωμένους χώρους που βρίσκονται γύρω από τα αρχοντικά κατά τον δέκατο έκτο αιώνα και μετά. Χρησιμοποιώντουσαν ως τόπος για κυνήγι, αλλά επίσης και για άλλες ασχολίες του ιδιοκτήτη. Η αθλητική δραστηριότητα έγινε σημαντική χρήση για τα νεότερα αστικά πάρκα. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους επίσης μετατράπηκαν σε εθνικά πάρκα για να προστατευτούν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.

Με τα βιομηχανικά πάρκα, ο όρος απέκτησε νέα έννοια, ως εκτάσεις που έχουν παύσει να διατηρούν την αίσθηση της φύσης στις πόλεις και κωμοπόλεις. Επίσης στα αιολικά πάρκα, η λέξη πάρκο περιγράφει την έκταση.