Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίμνη Αστερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Enpatrais (συζήτηση | συνεισφορές) στις 13:42, 15 Ιουνίου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Αυτό το λήμμα αφορά τεχνητή λιμνη. Για το τεχνικό έργο με το οποίο δημιουργήθηκε η λίμνη, δείτε: Φράγμα Πείρου - Παραπείρου.


Η τεχνητή λίμνη Αστερίου του ομώνυμου φράγματος (ή φράγματος Παραπείρου). Στο κέντρο η βυθιζόμενη νησίδα με το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων Μιτοπόλεως.

Η Λίμνη Αστερίου είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε την περίοδο 2020-2021 με την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου. Πήρε την ονομασία της από το παρακείμενο ομώνυμο χωριό κοντά στο οποίο βρίσκονται τα έργα έμφραξης της κοίτης του Παραπείρου ποταμού. Η λίμνη βρίσκεται διοικητικά τόσο στον «καλλικρατικό» δήμο Ερυμάνθου όσο και στον δήμο Δυτικής Αχαΐας με τη μεγαλύτερη έκτασή της να βρίσκεται στον πρώτο. Τα χωριά που βρίσκονται δίπλα και γύρω από τον χώρο της λίμνης είναι το Αστέρι, τα Σουβαλιωταίικα και τα Κριθαράκια. Ο συνοικισμός Παπακωσταίικα που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Κριθαρακίων βρίσκεται πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης.

Δημιουργήθηκε για την υδροδότηση της Πάτρας και των όμορων αυτής περιοχών. Τα τεχνικά έργα ολοκληρώθηκαν το 2019[1] και έκτοτε ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης και κατάκλυσης του ταμιευτήρα με νερό. Η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα της ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2021. Για τη δημιουργία της κατακλύστηκε το χωριό Τόσκες.

Αξιοθέατα

Από την κορυφή του παρακείμενου Κομποβουνίου προσφέρεται άπλετη κοντινή θέα προς την περιοχή της λίμνης. Πόλος έλξης για τις φωτογραφικές λήψεις των επισκεπτών και των διερχομένων αποτέλεσε το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που ανήκει στην Μιτόπολη το οποίο κατά τη διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα βρέθηκε να στέκεται ερημικά σε μία νησίδα η οποία δημιουργήθηκε προσωρινά κατά τη διαδικασία ανόδου της στάθμης των υδάτων. Το ξωκλήσι έχει πλέον καταβυθιστεί.[2] Νέο ξωκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους κτίστηκε σε παρακείμενη τοποθεσία, στον δρόμο που οδηγεί προς τα Σουβαλιωταίικα.

Κοντά στα Κριθαράκια και στα ΝΑ. τους βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη παλαιά οικιστική θέση του χωριού (τα παλαιά Κριθαράκια) όπου βρίσκονται ερείπια των παλαιών κτισμάτων. Η θέση αυτή κατέστη δημοφιλής με τη δημιουργία της λίμνης και προσφέρει θέα προς το φράγμα και τον Παραπείρο. Γνωστό και δημοφιλές σημείο για πανοραμική παρατήρηση της λίμνης αποτελούν τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου στην ράχη της ανατολικής ακτής της λίμνης, νοτιότερα της θέσης των βυθισμένων Τοσκών, στην αρχή του χωμάτινου δρόμου που οδηγεί από το νότιο τμήμα της λίμνης προς το χωριό Κυπαρίσσι.[3]

Οικοτουριστική ανάπτυξη

Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου αναμένεται να αποτελέσει εστία ανάπτυξης για τη γύρω περιοχή ενώ ήδη γίνονται μελέτες οικοτουριστικής αξιοποίησης του έργου και ανάδειξης του φυσικού τοπίου.[4] Το φυσικό τοπίο και η αισθητική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης ώθησε στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ανάπτυξη φυσιολατρικών δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία και η φωτογραφία τοπίου.[5] Ίδια αύξηση επισκεψιμότητας παρατηρείται και στο κοντινό Φράγμα Βελιμαχίου.

Παραπομπές

  1. «Ολοκληρώθηκε το φράγμα υδροδότησης της Πάτρας». Η Καθημερινή, 27/8/2019. Ανακτήθηκε: 3/4/2021.
  2. Γωγώ Παπαδάκου, «"Βυθίζεται" το εκκλησάκι στο Φράγμα Πείρου- Παραπείρου - Χάνεται το πιο γραφικό σημείο του». thebest.gr, 21/1/2021. Ανακτήθηκε: 3/4/2021.
  3. Google Earth
  4. Νίκος Καραγιάννης, «Τεχνητή Λίμνη Αστερίου. Ένα όραμα για την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού πόλου». ypodomes.com, 7/6/2017. Ανακτήθηκε: 3/4/2021.
  5. «Το Φράγμα αποκτά φίλους...», Η Πρωινή Γνώμη, 7/6/2021.