Κωνσταντίνος Σπανούδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κώστας Σπανούδης)


Κωνσταντίνος Σπανούδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1871
Φανάρι
Θάνατος1941
Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚόμμα Φιλελευθέρων
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣοφία Σπανούδη

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (1871-1941) ήταν Έλληνας πολιτικός ενταγμένος στο Κόμμα Φιλελευθέρων, δημοσιογράφος και πρώτος πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως (Α.Ε.Κ.).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1871 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και την Ιταλία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Το 1904 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα «Πρόοδος», ο πατριωτικός χαρακτήρας της οποίας του στοίχισε διώξεις και δυο απελάσεις.

Ήταν στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και τον στήριξε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ελλάδας στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο Κόμμα Φιλελευθέρων. Το 1924 μαζί με άλλους Κωνσταντινοπολίτες ίδρυσαν την ΑΕΚ και ο Σπανούδης έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του νέου σωματείου. Στις εκλογές του 1932 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων και ταυτόχρονα έφυγε από τη διοίκηση της ΑΕΚ για να πολιτευτεί, διατηρώντας μόνο μια τυπική θέση.

Πέθανε στις 24 Απριλίου του 1941 στην Αθήνα.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης παντρεύτηκε το 1910 τη Σοφία Ιωαννίδη, διακεκριμένη μουσικοκριτικό. Μαζί αποκτήσανε μία κόρη, την Αθηνά Σπανούδη (1921-1998) η οποία ήταν ραδιοφωνική παραγωγός για 35 χρόνια στην ΕΡΤ.

Τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Σπανούδη, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]