Κώστας Λαλιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κώστας Λαλιώτης
Kostas Laliotis.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1951
Κάτω Δολιανά Αρκαδίας
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα υπουργός
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια επικρατείας της Ελλάδας)
Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Ελλάδας
Έλληνας υφυπουργός Προεδρίας‎
Έλληνας υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Β΄ Πειραιώς)

Ο Κωνσταντίνος (Κώστας) Λαλιώτης του Γεωργίου είναι Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε το 1951 στα Κάτω Δολιανά της Αρκαδίας. Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Υπήρξε υπουργός πολλών κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Η συμβολή του Κώστα Λαλιώτη στη διαχρονική διαμόρφωση των ιδεολογικο-πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ θεωρείται μεγάλη[1]. Στην ελληνική πολιτική ο Λαλιώτης είναι πολύ γνωστός για τις μεγάλες ικανότητές του στην πολιτική επικοινωνία, καθώς είχε κρίσιμο ρόλο σχεδόν σε όλες τις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ. Εισήγαγε καινοφανείς μεθόδους διαφήμισης στις προεκλογικές εκστρατείες, που σταδιακά υιοθετήθηκαν από όλα τα κόμματα. Οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ τον αποκαλούν «Το Θείο Βρέφος»,[2] ενώ οι αντίπαλοι του τον χαρακτηρίζουν «ινστρούχτορα» και τον κατηγορούν για «γκεμπελική προπαγάνδα».[3].

Θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής[4].

Πολιτική Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γιος του Γεωργίου Λαλιώτη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΕΑΜ που είχε εκλεγεί Πρόεδρος των Δολιανών, αλλά διώχθηκε και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.[5] Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,πηρε πτυχίο αλλα δεν άσκησε ποτε το επάγγελμα, για να αφοσιωθεί στην πολιτική και τη δημοσιογραφία. Αναμίχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το ΠΑΚ και το 1973 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, από το 1974, και, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, από το 1976. Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Αγωνιστής» της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (1975-1977), και εκδότης και μέλος της διεύθυνσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εξόρμηση» (1977-1985) επίσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Λαλιώτης είχε την ευθύνη του σχεδιασμού όλων των εκλογικών αναμετρήσεων του ΠΑΣΟΚ, από το 1974 μέχρι το 2004. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993 και της Β΄ Πειραιά το 1996 και το 2000. Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (1981 έως 1982), εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως υπεύθυνος για το νεοσύστατο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς, την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τα χρόνια 1982-1985, Υφυπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το 1985, Υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου (αρμόδιος για την αναμόρφωση των πόλεων) το 1988 και Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΠΕΧΩΔΕ) από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 Ήταν ακόμα Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (2001 έως 2003).[6]

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (1 Ιανουαρίου 2003 μέχρι 30 Ιουνίου 2003) και ύστερα από ξαφνική πρόσκληση και εισήγηση του τοτε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) αποφάσισε (2 Ιουλίου 2003) το ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων μέλους της κυβέρνησης και του ΕΓ ταυτοχρόνως.[7]. Μετά τη συνεδρίαση, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε στον Τύπο[8] ότι ζήτησε από τον Κ. Λαλιώτη να παραιτηθεί από την θέση του Γραμματέα και να επανέλθει στην κυβέρνηση. Αρνηθείς[9], ο Κ. Λαλιώτης παραιτήθηκε[10].

Εκτοτε, ο Κ. Λαλιώτης έχει συμμετάσχει ατύπως σε συνέδρια και προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει εκτός επίσημης συμμετοχής στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ασχολείται κυρίως με το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου.

Μεγάλα έργα και θητεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους οπαδούς του ο Κώστας Λαλιώτης θεωρείται ότι συνδέεται με έργα υποδομής που άλλαξαν την όψη της Ελλάδας όπως, μεταξύ άλλων, το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η ζεύξη Ρίου–Αντιρρίου και, στην Βόρεια Ελλάδα, η Εγνατία Οδός[11][12][13][14].

Ωστόσο επικρίθηκε από τους αντιπάλους του για καθυστερήσεις[15] και κακοδιαχείριση,[16] και για μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ στον ιδιωτικό τομέα μέσω «ερμαφρόδιτων και ανεξέλεγκτων σχημάτων» και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων[17]. Σε ό,τι αφορά στα έργα που φέρουν τη σφραγίδα του, έχουν κατά καιρούς καταγραφεί μελέτες με αρνητικά σχόλια. Για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρείται υπευθυνος της εκτόξευσης του κόστους του με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία[18]. Ως υπουργός κατηγορείται για αλαζονική άσκηση εξουσίας και για αποφάσεις που έβλαψαν υπουργείο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων[17].

Με θετικά λόγια για το έργο του Κώστα Λαλιώτη στον τομέα των υποδομών και των δημοσίων έργων έχουν μιλήσει διάδοχοί του υπουργοί από αντίπαλα κόμματα: ο Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, κάλεσε τον Λαλιώτη να εγκαινιάσουν μαζί δημόσια έργα που είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκαν στην δική του θητεία, δηλώνοντας πως ο Κώστας Λαλιώτης «εργάστηκε σκληρά για τις υποδομές της χώρας, έκανε δουλειά, και είναι μικρόψυχο να μην του το αναγνωρίζουμε»[19] ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «o Κώστας Λαλιώτης υπηρέτησε στο Υπουργείο Υποδομών και πραγματικά έβαλε τη σφραγίδα του σε σημαντικά έργα, με θετικό πρόσημο».[20]

Δικαστικές Διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ο Κ. Λαλιώτης ήταν δεινός πολέμιος των πολιτικών του αντιπάλων και έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες δικαστικές διαμάχες. Πολύ γνωστή ήταν η διαμάχη του με τον αθλητικό παράγοντα (ισχυρό άντρα της Καβάλας σήμερα) και επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων Μάκη Ψωμιάδη. Ο Ψωμιάδης είχε γίνει εκδότης ένα διάστημα, και στην εφημερίδα «Το Όνομα» που εξέδιδε, κατηγόρησε τον Λαλιώτη ότι είχε δώσει χαριστικά συμβόλαια σε μία γερμανική εταιρία ως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, βασιζόμενος σε ένα όπως αποδείχθηκε πλαστό έγγραφο. Ο Λαλιώτης αντέδρασε οργισμένα και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Ο Λαλιώτης κέρδισε τη δίκη το 2002, και ο Ψωμιάδης οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά μετά από λίγες μέρες έγινε δεκτή αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας. Μετά το τέλος της υπόθεσης, ο Ψωμιάδης ζήτησε συγγνώμη από τον Λαλιώτη, λέγοντας «Για τα δημοσιεύματα εκείνα τιμωρήθηκα. Όταν αντιλήφθηκα το λάθος, ζήτησα συγγνώμη. Συνέχεια ζητάμε συγγνώμη. Τώρα ξαναδικάζομαι, ταλαιπωρούμαι τόσα χρόνια για να βγάλουμε το γινάτι του Υπουργού.»[21] Ο Λαλιώτης αρνήθηκε να δεχτεί τη συγγνώμη του Ψωμιάδη δηλώνοντας «Η συγγνώμη του ήρθε το 1998, αφού είχε ήδη καταδικαστεί. Γι'αυτό δεν τη δέχομαι. Οι λασπολόγοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά».[21] Ο Ψωμιάδης είπε ότι «μετάνιωσε για όλη αυτή την ιστορία» και ότι «δεν έπρεπε να μπλέξει» με τον Κώστα Λαλιώτη.[22] Παρόλο που σε εκείνη τη φάση ο Λαλιώτης δεν πέτυχε να κλείσει στη φυλακή τον Ψωμιάδη (που αργότερα φυλακίστηκε για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ), κατόρθωσε να τον ανατρέψει από την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ το 2003, με τη βοήθεια του επιχειρηματία και προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννη Γρανίτσα, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ στην Β΄ Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2003 το Πρωτοδικείο καθαίρεσε τη διοίκηση Ψωμιάδη, και νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ανέλαβε ο Γρανίτσας.[23] Ο Λαλιώτης επίσης ανέδειξε (μαζί με τον δικηγόρο Χάρη Οικονομόπουλο)[24] και το ζήτημα της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ επί προεδρίας Ψωμιάδη, με ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το 2002-2003 υπό την τότε κυβέρνηση Σημίτη. Για αυτήν την υπόθεση ο Ψωμιάδης καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση 10 ετών. Συνολικά έμεινε στη φυλακή από το 2011 μέχρι το 2015, ενώ για ένα διάστημα είχε προφυλακιστεί και ο γιος του Σταύρος Ψωμιάδης.[25][26][27]
 • To 1983 ο εκδότης της δεξιάς εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» Γρηγόρης Μιχαλόπουλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 μηνών (εξαγοράσιμη) για συκοφαντική δυσφήμηση του Κώστα Λαλιώτη, ενώ υποχρεώθηκε να του καταβάλλει 20 εκατομμύρια δραχμές.[28]
 • Το 2003, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Κώστα Λαλιώτη για συκοφαντική δυσφήμηση δύο βουλευτών και ενός ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για την υπόθεση του Κτηματολογίου, υποχρεώνοντάς τον να καταβάλει αποζημίωση ύψους 140.000 ευρώ σε έκαστο των εναγόντων[29].
 • Τον Ιούνιο του 2006 τελείωσε πολυετής δικαστική διαμάχη[30], όπου το Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον Κώστα Λαλιώτη και τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αμφότερους να δηλώνουν δικαιωμένοι[31].

Δημόσια Εικόνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την άποψή του[32], ταυτίζεται με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Ο Κώστας Λαλιώτης, στην δεκαετή υπουργία του, επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο μία φορά,[33] ενώ πολλές φορές εναντιώθηκε στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές κάποιων Ευρωπαίων τραπεζιτών, καθώς και στη φιλο-αμερικανική εξωτερική πολιτική ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών[34] και, εκφράζοντας κυρίως την αριστερόφρονη μερίδα του Ελληνικού λαού, υποστηρίζει αντιαμερικανικές θέσεις. Επί παραδείγματι, κατά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, διοργάνωσε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας[35] και παρότρυνε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να απεργήσουν και να πάρουν μαθητές σε συλλαλητήρια φωνάζοντας «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»[36]. Η στάση αυτή του Κώστα Λαλιώτη επαινέθηκε από το αριστερό τμήμα της κοινής γνώμης, αλλά καταδικάστηκε από άλλους που είδαν τις διαδηλώσεις αυτές ως μήνυμα ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας εκείνη την εποχή.

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Εγκυκλοπαίδεια Υδρία-Καίμπρητζ-Ήλιος: Κώστας Λαλιώτης
 2. Το Βήμα, 21 Οκτωβρίου 2001
 3. Ριζοσπάστης, 5 Σεπτεμβρίου 2001
 4. Η... επανεμφάνιση του Λαλιώτη στο ΠΑΣΟΚ New Post Παραπολιτικά ανάκτηση 29/03/2014
 5. Περιοδικό ΚΡΑΜΑ, «Κώστας Λαλιώτης, Κιγκινάτος ή Μακιαβέλι»
 6. Kevin Featherstone and Dimitris Papadimitriou, Prime Ministers in Greece: The Paradox of Power, 2015, σελίδες 86-88
 7. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων http://www.mpa.gr : Ασυμβίβαστο Κυβέρνησης-Ε.Γ. - Παραίτηση Λαλιώτη Aθήνα, 2 Ιουλίου, 2003 (15:22) [Την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για το πλήρες ασυμβίβαστο μελών της κυβέρνησης και του Ε.Γ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο κ. Σημίτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ζήτησε την παραίτηση του Κώστα Λαλιώτη από τη θέση του Γραμματέα και την επιστροφή του στην κυβέρνηση. Ο κ. Λαλιώτης αρνήθηκε να μετάσχει στο νέο υπουργικό σχήμα…]
 8. Σημίτης, Κώστας, πρωθυπουργός: Ανακοίνωση στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων http://www.mpa.gr : Ασυμβίβαστο Κυβέρνησης-Ε.Γ. - Παραίτηση Λαλιώτη Aθήνα, 2 Ιουλίου, 2003 [«Παρουσίασα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου τη δουλειά που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας και μία που τελειώνει η προεδρία τις σκέψεις μου για την περίοδο που ακολουθεί. Συμφωνήσαμε ότι με το τέλος της προεδρίας αρχίζει μια νέα περίοδος για την κυβέρνηση και το κόμμα. Η περίοδος για να εξασφαλίσουμε τη νίκη στις εκλογές την άνοιξη του 2004. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος εντατικής δουλειάς….. Παρεκάλεσα το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον σύντροφο Λαλιώτη να υποβάλλει την παραίτησή του και να ενισχύσει την κυβέρνηση. …............ Ο σύντροφος Λαλιώτης μου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Θα παραιτηθεί αύριο στην Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα εξηγήσει και την άποψή του και θέλω να τονίσω ότι τιμώ τη δουλειά του ως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής........…»]
 9. Λαλιώτης, Κώστας. Ιδε 1 άνω
 10. Λαλιώτης, Κώστας. Ιδε 2 άνω
 11. Το Βήμα, 30-5-2009
 12. Το Βήμα, 8-3-1998
 13. Το Βήμα, 26-1-1997
 14. Κώστας Σημίτης 2005, Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996-2004, Πόλις, σσ. 251-254
 15. 'Η πληρώστε ή μην κυκλοφορείτε στην Αττική Οδό!.. στον Ριζοσπάστη, Τετάρτη 11 Ιούλη 2001, ανάκτηση 29/03/2014.
 16. Στ.Μάνος κατά Λαλιώτη για Αττική Οδό στο in.gr 5/03/2001 ανάκτηση 29/03/2014.
 17. 17,0 17,1 Γιώργος Καλαντζόπουλος, «Ένα 'ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΟ' του κου Λαλιώτη», Εργασιακά Θέματα 18.
 18. "Ελ. Βενιζέλος": Το ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, προκαλεί τεράστια ζημιά στην οικονομία στο www.reporter.gr, ανάκτηση 29/03/2014.
 19. Η Καθημερινή και Τα Νέα, 12 και 13 Αυγούστου 2004
 20. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει πολίτης που να μην ξέρει τι γινόταν με τον ΟΑΣΘ
 21. 21,0 21,1 Ελευθεροτυπία, 27 Σεπτεμβρίου 2002
 22. Το Βήμα, 27 Σεπτεμβρίου 2002
 23. Αυριανή, 29 και 30 Ιανουαρίου 2003
 24. Το Πρώτο Θέμα 13-12-2013
 25. Σκάι, 8-4-2014
 26. ΑΠΕ-ΜΠΕ, 3-7-2012
 27. Nantiareport, 22-8-2015
 28. Αυριανή, 29 και 30 Ιανουαρίου 2003
 29. Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών: Απόφαση 6368/31.10.2003 [Στην ανωτέρω σημειώνεται ότι οι μειωτικές αναφορές “είναι αντικειμενικά κρινόμενες δυσφημιστικές, αφού ο συντάκτης τους, επικαλούμενος γεγονότα αναγόμενα στο παρελθόν και αναφερόμενος ειδικά και εξατομικευμένα στους ενάγοντες, τους προσάπτει πράξεις, οι οποίες αντίκεινται στο νόμο, την ηθική και την ευπρέπεια, συγχρόνως όμως και συκοφαντικές, αφού όπως αποδείχτηκε δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, παρά τα αντιθέτως από τον εναγόμενο υποστηριζόμενα, ενώ ο τελευταίος ήταν γνώστης της αναλήθειας.” Επιπλέον, η απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Λαλιώτης “διέδωσε εν γνώσει του ψευδή γεγονότα, τα οποία προσέβαλαν τόσο την τιμή των εναγόντων, που θεμελιώνεται στην ηθική αξία αυτών ως ατόμων, όσο και την υπόληψη αυτών, που θεμελιώνεται στην κοινωνική τους αξία ως εκπροσώπων του λαού στο Εθνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, ταγμένους στην προώθηση, προάσπιση και διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, σε ένα χώρο που απαιτεί υπευθυνότητα και κοινοβουλευτική δεοντολογία.”]
 30. Γιαννακά, Σοφία: Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη. Στο BHMAGAZINO, 16 Δεκεμβρίου, 2001
 31. Εφετείον Αθηνών [Καταδίκη Κ. Λαλιώτη], Ιούνιος 2006. Στο: Ρουσόπουλος, Θεόδωρος, Υπουργός Επικρατείας: Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών και Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, 13 Ιουνίου 2006. [Παλαιολόγος (δημοσιογράφος): Μια απόφαση του εφετείου, έστω και καθυστερημένα, ήρθε να δικαιώσει τον κ. Μητσοτάκη στη δικαστική διαμάχη του με τον κ. Λαλιώτη, αποδεχόμενο ότι ο κ. Λαλιώτης εν γνώσει του έλεγε ψευδείς ισχυρισμούς και προέβαινε σε συκοφαντικές κατηγορίες κατά του επιτίμου........ Ρουσόπουλος: ….. Θέλω να σας θυμίσω ότι στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε κατηγορηθεί συλλήβδην η Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει.............. Τότε είχαν τεθεί πολλά ερωτήματα για τη δήθεν αλήθεια αυτών των καταγγελιών. Όπως απεδείχθη, επρόκειτο για «δήθεν αλήθεια», για καταγγελίες κατασκευασμένες........]
 32. Γιαννακά, Σοφία: Πολιτικά: Ο Κ. Λαλιώτης "είναι εδώ" . Στο Το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 13 Ιουλίου, 2003. ["Είμαι 53 ετών. Εχω ταυτιστεί με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας"]
 33. OBSERVER: Simitis's odyssey. In http://www.ft.com From The Financial Times print edition. July 4, 2003.[So, first to be sacked was Costas Laliotis, Socialist party secretary-general, who boasted that he had attended just one EU council meeting in a decade as cabinet minister]
 34. Το Παρόν, 4 Απριλίου 2002
 35. Stavridis, S. Assessing the views of academics in Greece on the Europeanisation of Greek foreign policy: a critical appraisal and a research agenda proposal. Hellenic Observatory, London School of Economics, European Institute, 29 September 2003 [Σελ. 3]
 36. Laliotis, Costas: Anti-Americanism. Referred to in:Greece's prime minister tackles corruption. In http://www.economist.com From The Economist print edition, July 10, 2003. [During the war in Iraq he [Mr. Laliotis] encouraged the teachers' union to stay off work and take primary-school pupils to shout “American murderers” at demonstrations.]