Κώστας Βέρδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κώστας Βέρδης (Βουλιαράτι Δερόπολης, 8 Μαΐου 1965) είναι Έλληνας μουσικός, κλαρινοπαίχτης και μέλος του συγκροτήματος Κομπανία Βέρδη.

Κώστας Βέρδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κώστας Βέρδης (Ελληνικά)
Γέννηση8 Μαΐου 1965
Βουλιαράτες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βουλιαράτι Δερόπολης Αργυροκάστρου, όπου μαθήτευσε δίπλα σε σημαντικούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες της περιοχής του και απέκτησε γνώσεις για το παραδοσιακό κλαρίνο. Η ενασχόλησή του με την μουσική άρχισε από πολύ μικρή ηλικία. Ήδη από τα 7 του μάθαινε ντέφι, βιολί και λαούτο, πριν να καταλήξει στην μεγάλη του αγάπη που είναι το κλαρίνο. Το 1991, με το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα μετανάστευσε στα Γιάννενα όπου ζει μέχρι σήμερα έχοντας δύο γιους, τον Στέφανο και τον Μιχάλη, που είναι επίσης μουσικοί. Μαζί με τον αδερφό του, τον Βαγγέλη Βέρδη, δημιούργησαν την "Κομπανία Βέρδη"[1][2] όπου ο Στέφανος παίζει βιολί, ο Μιχάλης λάουτο και ο Βαγγέλης ντέφι, ενώ ο Κώστας κλαρίνο.

Τα δύο αδέρφια ήδη από την δεκαετία του '70 άρχισαν και παίζουν δίπλα σε σημαντικούς οργανοπαίχτες της περιοχής σε πανηγύρια, γιορτές, γλέντια και γάμους σε ολόκληρη την περιοχή της Δρόπολης όπου μυήθηκαν στην μουσική παράδοση της περιοχής, τα μοιρολόγια, τα χορευτικά και τα πολυφωνικά τραγούδια, ενώ από το 1991 συνεχίζουν τη μουσική τους δραστηριότητα και μέσα από ηχογραφήσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, παρουσίες σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία, Κίνα, Αυστρία κλπ.).

Διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων και Πρεβέζης[3] παραδοσιακό κλαρίνο και γενικότερα παραδοσιακή μουσική, κατόπιν επιλογής από την καλλιτεχνική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και προσπαθεί να μεταδώσει την αγάπη του για το κλαρίνο, αλλά και τις τεχνικές του.

Από το 1999 και στη συνέχεια συμμετέχει στην Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Έχει λάβει μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων διαφόρων φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποκτήσει μόνιμη σχέση με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και παίρνει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις της.[4]

Η Κομπανία Βέρδη κέρδισε το πρώτο Βραβείο (Sweepstakes) (2019) για τον καλύτερο και την καλύτερη μουσική στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής και χορού της Αμερικής, μαζί με το χορευτικό συγκρότημα “Oikogeneia“.

Το 2018, κυκλοφόρησαν νέα δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Τα βιώματά μας".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπέκας, ο Σωτήρης. «Η Λεμονιά του Κώστα Βέρδη - Musicpaper.gr». www.musicpaper.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  2. ΕΡΤ, Γραφείο Τύπου (28 Νοεμβρίου 2020). «ΕΡΤ1- «Το αλάτι της γης» παρουσιάζει την «Κομπανία Βέρδη - Πωγώνι, Δερόπολη»». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  3. Ντούρου, Εμυ. «Κώστας Βέρδης: «Όταν παίζω κλαρίνο ξεχνάω ποιος είμαι»». Documento. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  4. «Το κλαρίνο: Βέρδης Κώστας». Το κλαρίνο. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]