Κρήνη Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°23′47″N 23°09′34″E / 40.39639°N 23.15944°E / 40.39639; 23.15944

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Κρήνη (αποσαφήνιση).
Κρήνη
Κρήνη is located in Greece
Κρήνη
Κρήνη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
ΔήμοςΝέας Προποντίδας, Τοπική Κοινότητα Κρήνης
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο280 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος394
Έτος απογραφής2021

Η Κρήνη είναι χωριό και πρώην κοινότητα του Νομού Χαλκιδικής, στα σύνορα με τη Θεσσαλονίκη. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (πρόγραμμα Καλλικράτης).

Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ήταν έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Τρίγλιας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμούσε 497 κατοίκους. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία (καλλιέργεια σιτηρών κυρίως) και η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Μεταξύ άλλων, στον οικισμό λειτουργούν αγροτικό ιατρείο, αγροτικός συνεταιρισμός, νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, εκπολιστικός σύλλογος (ιδρύθηκε το 1982) , ΚΑΠΗ και Πολιτιστικό Κέντρο. Από αθλητική άποψη δραστηροποιείται η Θύελλα Κρήνης, ομάδα ποδοσφαίρου της Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής. Στις φυσικές ομορφιές της Κρήνης περιλαμβάνεται και η κορυφή του όρους Κατσίκα. Πανηγυρίζει τις εορτές του Αγίου Χριστοφόρου στις 9 Μαΐου και της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κρήνη αποτελεί το παλαιότερο και το μόνο ντόπιο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου διατηρώντας μέχρι σήμερα σχεδόν αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο που χρονολογείται από τα Βυζαντινά χρόνια.[1]Στα νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (18ος αιώνας), κτισμένη σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας, με τοιχογραφίες. Μέχρι το 1873 αποτέλεσε τουρκικό τσιφλίκι. Το 1997 ιδρύθηκε και λαογραφικό Μουσείο, με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού συλλόγου και σε αυτό εκτίθενται εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Κρηνιώτες τα παλαιότερα χρόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]