Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°21′02″N 23°01′43″E / 40.35056°N 23.02861°E / 40.35056; 23.02861

Νέα Ηράκλεια
Νέα Ηράκλεια is located in Greece
Νέα Ηράκλεια
Νέα Ηράκλεια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚαλλικράτειας
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο20

Η Νέα Ηράκλεια είναι προσφυγικό χωριό του Δήμου Νέας Ηράκλειας στο νομό Χαλκιδικής, που δημιουργήθηκε από Θρακιώτες πρόσφυγες από την Ηράκλεια της Ανατολικής Θράκης. Αριθμεί 698 κατοίκους το 2001 και αποτελεί οικισμό του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Παύλου. Βρίσκεται σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά της Νέας Καλλικράτειας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, τη γεωργία και την αλιεία. Μεταξύ άλλων στο χωριό λειτουργεί , νηπιαγωγείο και δραστηριοποιείται[1]από αθλητική άποψη ποδοσφαιρικός σύλλογος Διόνυσος, που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ .Χαλκιδικης. Ο επισκέπτης θα συναντήσει παραλίες και μπορεί να βρει ταβέρνες και καταλύματα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου "Αραπ-Γιώργης", με την εικόνα του αγίου που έφεραν οι πρόσφυγες ως κειμήλιο από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ηράκλειας της Θράκης.[2]

Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εγκατάσταση των Θρακιωτών προσφύγων από την Ηράκλεια της Ανατολικής Θράκης στη νέα πατρίδα έγινε στις 7-7-1926 (σύμφωνα με τα βιβλιάρια της ΕΑΠ), αφού προηγουμένως περιπλανήθηκαν σε διάφορες συνοικίες της Θεσσαλονίκης και σε κοντινά χωριά, μέχρι να βρουν ένα τόπον που θα τους θύμιζε την χαμένη πατρίδα.

Στον οικισμό βρέθηκε[3],αργυρή λάρνακα που χρονολογείται από τον 4ο-5ο αιώνα μ.Χ. με γλυπτές παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και στις τέσσερις πλευρές της. Οι παραστάσεις απεικονίζουν τον Χριστό ανάμεσα στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, το Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων, τους τρεις Παίδες εν καμίνω και το Μωυσή στο Όρος Σινά την ώρα που παίρνει τις Δέκα Εντολές. Το εύρημα αυτό φυλάγεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]