Κορλεόνε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°49′N 13°18′E / 37.817°N 13.300°E / 37.817; 13.300

Κορλεόνε
Comune
Città di Corleone
Εικόνα

(Έμβλημα)
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Σικελία
Επαρχία   Παλέρμο
Περιοχή
Υψόμετρο   542 μ.
Έκταση   229 χλμ²
Πληθυσμός   11.387 (2008)
Πυκνότητα   49 κάτ κατ./χλμ²
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 90034
Ζώνη ώρας   UTC+1
Πολιούχος   Σαν Λεολούκα
Τοποθεσία
Κορλεόνε is located in Ιταλία
Κορλεόνε
Κορλεόνε
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία του Παλέρμο
Επίσημος ιστότοπος

Το Κορλεόνε (σικελ. Cunigghiuni, ιταλ. Corleone) είναι πόλη στη Σικελία της Ιταλίας. Ο δήμος με πληθυσμό 11.500 κατοίκους, υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Παλέρμο της περιφέρειας Σικελίας. Βρίσκεται 60χμ νότια του Παλέρμο και 110χμ βόρεια του Αγκριτζέντο (Ακράγας) σε υψόμετρο 542 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ονομασία συντίθεται από τις λέξεις cuore (καρδιά) και leone (λέων), συνεπώς μεταφράζεται Λεοντόκαρδος. Το έμβλημα της πόλης είναι ένα λιοντάρι σε όρθια στάση κρατώντας μία καρδιά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημαρχείο

Η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ. Λόγω στρατηγικής θέσης, στη μέση της διαδρομής από το Παλέρμο στον Ακράγαντα, υπήρξε πάντα σημαντική βάση του εκάστοτε άρχοντα της Σικελίας.

Το 840 καταλήφθηκε από τους Άραβες και το 1072 από τους Νορμανδούς. Εκείνες τις εποχές η πόλη ήταν περιτειχισμένη. Τα τείχη ένωναν τους δύο πύργους που βρίσκονται σε δύο μεγάλους βράχους: το καστέλλο Σοπράνο και το καστέλλο Σοττάνο. Το δεύτερο λειτουργεί πλέον ως φραγκισκάνικο μοναστήρι.

Μία συμμαχία δημιουργήθηκε με το Παλέρμο κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού και τους Γουέλφους. Στο Κορλεόνε κατέφυγαν οι Γιβελίνοι από την Μπρέσια όταν φάνηκε πως ο αυτοκράτωρ Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν δεν θα μπορούσε να πατάξει τους Γουέλφους.

Οργανωμένο έγκλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη μπήκε, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, επανειλημμένα στο προσκήνιο της δημοσιότητας λόγω της μαφίας αφού υπήρξε έδρα ισχυρής φαμίλιας και γενέτειρα πολλών αρχιμαφιόζων όπως του Μπερνάρντο Προβεντσάνο και του Σαλβατόρε "Τότο" Ριίνα.

Πολλοί μαφιόζοι μετανάστευσαν στην Αμερική και δημιούργησαν δίκτυο της μαφίας. Από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα έχουν γίνει, στην πόλη, πάνω από 300 δολοφονίες για λογαριασμό της μαφίας.

Στις 11 Απριλίου 2006 συνελήφθη ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο, αρχηγός της Σικελικής μαφίας και 40 χρόνια φυγόποινος, στην περιοχή του Κορλεόνε. Ο δήμος ανακήρυξε την ημερομηνία εορταστική και μετονόμασε μια οδό σε 11ης Απριλίου (Via 11 Aprile).

Ο δήμαρχος Ν. Νικολόζι δήλωσε πως: «η ημερομηνία 11 Απριλίου θα φέρεται σε δρόμο της πόλης προκειμένου να θυμίζει την ημέρα στην οποία η πάλη για νομιμότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Το Κορλεόνε επιθυμεί να ζήσει στη νομιμότητα και αυτή η ημέρα θα μνημονεύεται για πάντα!»

Λογοτεχνία και ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του μυθιστορήματος Ο Νονός του Μάριο Πούζο. Το μυθιστόρημα του 1969 περιγράφει τη ζωή του, φανταστικού, αρχιμαφιόζου Βίτο Κορλεόνε και της φαμίλιας του. Το 1972 γυρίστηκε υπό την σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα η πρώτη ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Μάρλον Μπράντο και Αλ Πατσίνο. Η ταινία κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ, είχε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και ακολούθησαν άλλες δύο το 1974 και 1990. Η δεύτερη (Ο Νονός ΙΙ) κέρδισε έξι Όσκαρ. Ο πατέρας του Αλ Πατσίνο γεννήθηκε στο Κορλεόνε και μετανάστευσε στην Αμερική.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

εύρημα 4ου αιώνα π.Χ. στο μουσείο Ρίτσο

Το Κορλεόνε λέγεται και "πόλη των 100 εκκλησιών". Αξιοπρόσεκτες είναι οι

  • μονές των καπουτσίνων και οι εκκλησίες Σαντ' Αγκοστίνο και Σαν Ντομένικο του 1547.
  • οι εκκλησίες Σαν Μαρτίνο, Σαντ' Αντρέα του 14ου αιώνα, Αντολαράτα και Σαν Σαλβατόρε του 18ου αιώνα.
  • το δημαρχείο στην πιάτσα Γκαριμπάλντι, ο πύργος με το ρολόι είναι του 18ου αιώνα.
  • το παλάτι Πρεβεντσάνο και το μουσείο που στεγάζει.
  • οι πύργοι καστέλλο Σοπράνο και καστέλλο Σοττάνο
  • το μουσείο Πίππο Ρίτσο όπου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή.
  • το μουσείο Αντι-μαφία που άνοιξε το 2001.