Κοκκωτοί Μαγνησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κοκκωτοί Μαγνησίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κοκκωτοί Μαγνησίας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΔήμος Αλμυρού
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΜαγνησίας
Πληθυσμός180 (2011)

Το χωριό Κοκκωτοί ανήκει νομό Μαγνησίας χτισμένο στις νότιες πλαγιές του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 560 μέτρων.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αλμυρού της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010, την περίοδο εφαρμογής του Σχεδίου Καποδίστρια, παρέμεινε ανεξάρτητη κοινότητα του νομού Μαγνησίας όπως και πριν την εφαρμογή του σχεδίου.

Απέχει 54 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τον Βόλο.Από τον Αλμυρό 18 χιλιόμετρα και η Μονή Άνω Ξενιά απέχει από το χωριό 5 χιλιόμετρα.Είναι στους πρόποδες του ιστορικού Όρους Όθρυς που αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και παρατηρείται πυκνή βλάστηση: το πλούσιο φυσικό περιβάλλον έχει αναδείξει το βουνό τα τελευταία χρόνια ως προορισμό οικοτουρισμού.Ψηλότερη κορυφή είναι το Γερακοβούνι (1726), που υψώνεται ανάμεσα σε άλλες  κορυφές όπως τον Πήλιουρα και το Γκιούζι.


Στα ψηλότερα σημεία έχουμε κωνοφόρα όπως έλατα και μεγάλες εκτάσεις κατάφυτες με φτέρη. Οι κορυφές

του όρους είναι πετρώδες όπου ευδοκιμεί το τσάι του Βουνού.

Στην ελληνική μυθολογία, το όρος Όθρυς είναι το βουνό των Τιτάνων, στο οποίο είχαν οχυρωθεί κατά τη σύγκρουσή τους με τους θεούς του Ολύμπου. Από εκεί πετούσαν γιγάντιους βράχους προς τον Όλυμπο.

Την 5η Φεβρουαρίου 1991 έπεσε στην Όθρυ, στην κορυφή Τσατάλι, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι επιβαίνοντες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες, συνολικά 63 άτομα.

Το χωριό Κοκκωτοί αποτελείται κυρίως από κτηνοτροφία και παραγωγή αρωματικών φυτών Τσαγιού και Ρίγανης που είναι γνωστά για την ποιότητα και την αξία τους με τα πρωτεία πανελλαδικός μαζί με το διπλανό χωριό Βρύναινα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]