Πλάτανος Μαγνησίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νέος Πλάτανος Μαγνησίας)
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΔήμος Αλμυρού
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΜαγνησίας
Υψόμετρο49[1]
Πληθυσμός872 (2011) (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας371 00

Ο Πλάτανος, επίσημα Νέος Πλάτανος, είναι κωμόπολη της περιφέρειας Θεσσαλίας. O πληθυσμός του 872 κάτοικοι (απογραφή του 2011[2]). Γεωγραφικά ο Πλάτανος υπάγεται στον Δήμο Αλμυρού ενώ έως και το 2010 υπαγόταν διοικητικά στον ομώνυμο Δήμο Πλατάνου. Το χωριό δημιουργήθηκε από τη μετακίνηση από το 1953-1962 του χωριού Πλάτανου, ή Παλιός Πλάτανος (για να γίνεται διαφοροποίηση από το Νέο)[3].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Παλαιός Πλάτανος διατηρούσε δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων. Ένα από αυτά βρισκόταν πάνω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου χτισμένο στις 26 Μαΐου 1864. Μετά την απελευθέρωση ο Παλαιός Πλάτανος διέθετε δυο δημοτικά σχολεία δυναμικότητας αρχικά διακοσίων μαθητών. Μετά το '30 κτίστηκε το νέο σχολείο που φιλοξένησε περίπου 130 μαθητές. Λειτούργησε για 30 περίπου χρόνια ως το 1961-62, οπότε και μεταφέρθηκε μαζί με όλο το χωριό στη νέα τοποθεσία, το σημερινό Πλάτανο.

Παλιός Πλάτανος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέος Πλάτανος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκκλησίες-Ξωκλήσια Παλαιού Πλατάνου

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που ήταν και ο πολιούχος του χωριού, πιθανολογείται ότι χτίστηκε το 1802. Η οροφή της σκεπάζεται με πλάκες, ενώ εσωτερικά το δυτικό τμήμα είναι υπερυψωμένο και χρησίμευε ως γυναικωνίτης. Από εκεί οδηγούμαστε με εσωτερική σκάλα στο τούβλινο καμπαναριό. Στην είσοδο υπάρχει ακόμα η σιδερένια αυλόπορτα διακοσμημένη με μπρούτζινους αγγέλους. Η εκκλησία γιορτάζει στις 18 Ιανουαρίου κι έχει μήκος 25,80 μ. και πλάτος 13,20 μ.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Παλαιός Πλάτανος
Ο ναός του Αγίου Αντωνίου στον Παλαιό Πλάτανο.

Στα δυτικά του Πλατάνου και στην κορυφή του ομώνυμου λόφου βρίσκεται χτισμένο το ξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις επαναστάσεις για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Οθωμανούς έπαιξε σημαντικό ρόλο λόγω της θέσης του στο ύψωμα. Στο πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου, πιστοί απ' όλη την επαρχία κατέκλυζαν και συνεχίζουν να κατακλύζουν το λόφο. Το ξωκκλήσι έχει μήκος 16 μ. και πλάτος 8,10 μ.Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Αϊ - Γιαννάκης). Η εκκλησία γιορτάζει δυο φορές το χρόνο, στις 8 Μαΐου και στις 18 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι γνωστό πότε χτίστηκε ο ναός, αλλά ανήκει στις εκκλησίες που χτίζονταν κάπως βιαστικά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πιστών. Λόγω των σεισμών του 1955 και του 1957 υπέστη αρκετές ζημιές. Επισκευάστηκε το 1964, αλλά πάλι ο σεισμός του 1980 προξένησε ανεπανόρθωτες ζημιές, οπότε ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 1982.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νέος Πλάτανος
  2. Απογραφή 2011
  3. «Δήμος Αλμυρού, Πλάτανος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2018.