Κοιλιακή διάταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοιλιακή διάταση
Μαζική κοιλιακή διάταση που προκλήθηκε από κίρρωση του ήπατος που οδηγεί σε συσσώρευση υγρού.
ΕιδικότηταΓαστρεντερολογία
ΑίτιαΠοικιλία αιτιών. Συχνότερα λόγω συσσώρευσης αερίων στο στομάχι, στο λεπτό έντερο ή στο παχύ έντερο.
Ταξινόμηση

Η κοιλιακή διάταση συμβαίνει όταν ουσίες, όπως αέρας ή υγρό, συσσωρεύονται στην κοιλιά προκαλώντας τη διαστολή της.[1] Είναι συνήθως ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου ή δυσλειτουργίας του σώματος, παρά μια ασθένεια από μόνη της. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την κατάσταση συχνά την περιγράφουν ως «αίσθημα φουσκώματος». Οι πάσχοντες συχνά βιώνουν μια αίσθηση πληρότητας, πίεση στην κοιλιά και μερικές φορές ναυτία, πόνο ή κράμπες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η ανοδική πίεση στο διάφραγμα και στους πνεύμονες μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια. Μέσα από μια ποικιλία αιτιών (δείτε παρακάτω), το φούσκωμα οφείλεται συχνότερα στη συσσώρευση αερίων στο στομάχι, στο λεπτό έντερο ή στο παχύ έντερο. Η αίσθηση πίεσης συχνά ανακουφίζεται, ή τουλάχιστον μειώνεται, με το ρέψιμο ή τον μετεωρισμό. Τα φάρμακα που κατακαθίζουν τα αέρια στο στομάχι και τα έντερα χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για τη θεραπεία της δυσφορίας και τη μείωση της κοιλιακής διάτασης.

Αιτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια κύρια αιτία μη φυσιολογικού φουσκώματος είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η κατάποση αέρα, γνωστή ως αεροφαγία. Άλλες αιτίες φουσκώματος και διάτασης περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Κρον[2][3] και η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο διαβήτης, η λειτουργική δυσπεψία ή η παροδική δυσκοιλιότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί φούσκωμα σε άτομα που έχουν δυσανεξία στο γάλα (δυσανεξία στη λακτόζη), λοιμώξεις από παράσιτα όπως giardia, τροφική δηλητηρίαση (βακτήρια), κοιλιοκάκη, σοβαρό πεπτικό έλκος ή απόφραξη του εντέρου.

Η καρδιακή ανεπάρκεια και η κίρρωση είναι επίσης μια κοινή αιτία διάτασης. Και στις δύο αυτές διαταραχές, το υγρό συσσωρεύεται στην κοιλιά και δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας. Η κοιλιακή διάταση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρκίνου των ωοθηκών. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο φούσκωμα και συχνά εντοπίζουν αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.[4] Ορισμένα άτομα που αναπτύσσουν διάταση μπορεί να έχουν είτε κακή κινητικότητα του εντέρου τους είτε μπορεί να είναι υπερευαίσθητα στις αισθήσεις του εντέρου.[5] Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και αντισπασμωδικά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της περίσταλσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού ή η καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου από υπεροξύτητα οδηγεί σε φούσκωμα μετά το γεύμα. Τα άτομα με δυσκοιλιότητα παραπονιούνται επίσης για φούσκωμα. Σε ορισμένα άτομα που είναι υπερευαίσθητα, οποιοσδήποτε όγκος αέρα μπορεί να εκληφθεί ως πληρότητα και μπορεί να μην υπάρχει πραγματική κοιλιακή διάταση. 

Η κοιλιακή διάταση (ή «φουσκωμένη κοιλία») μπορεί να είναι σημάδι πολλών άλλων καταστάσεων, όπως:

Το επίμονο ή επαναλαμβανόμενο φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από εντερικά παράσιτα, άλλες λοιμώξεις ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο βήμα στη διάγνωση είναι ο προσδιορισμός της αιτιολογίας της κοιλιακής διάτασης. Μετά τη διαφορική διάγνωση της κοιλιακής διάτασης, είναι σημαντικό να ληφθεί ένα προσεκτικό ιατρικό ιστορικό.

Εδώ είναι οι πιο συχνές αιτίες κοιλιακής διάτασης που ταξινομούνται ως υποκείμενη αιτία και ως δευτεροπαθής νόσος.

Ως αιτία υποκείμενης νόσου:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Δυσανεξία στη λακτόζη και άλλες τροφικές δυσανεξίες
  • Υπερφαγία (λόγω υπερπαραγωγής αερίων στη διαδικασία της πέψης)

Ως δευτερογενής αιτία ασθένειας:

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φούσκωμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φούσκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές θεραπείες στο σπίτι και αλλαγές στον τρόπο ζωής. 

Τρόφιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν το φούσκωμα. Τα ανεπαρκώς αφομοιωμένα συστατικά πολλών τροφίμων απεκκρίνονται στο παχύ έντερο όπου αποδομούνται από βακτήρια, τα οποία παράγουν υπερβολικά αέρια. Ανάλογα με το άπεπτο συστατικό, αυτό μπορεί να επηρεάσει την οσμή και τον όγκο του αερίου που δημιουργείται.

Η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών είναι μια γνωστή αιτία ρεψίματος, αερίων και φουσκώματος. Πολλά λαχανικά είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών και άπεπτων σακχάρων όπως η ραφινόζη (π.χ. φασόλια, λάχανο, μπρόκολο).[6]

Υπάρχουν πολλά άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη. Τέτοιες τροφές θα πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή εάν εμφανιστούν συμπτώματα.

Φάρμακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μερικούς ανθρώπους, τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα διάτασης επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής τους και έτσι πολλοί καταφεύγουν σε συμπληρώματα υγείας ή φάρμακα. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν διάφορα ένζυμα, έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων και λαχανικών, προκειμένου να μειωθούν οι ουσίες στο έντερο που προκαλούν βακτηριακή υπερανάπτυξη και επακόλουθο φούσκωμα. Αν και αυτά τα ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αερίων και του ρεψίματος, μπορεί να μην μειώνουν πάντα το φούσκωμα. 

Άλλες μη ιατρικές συνταγές που συνιστώνται για το φούσκωμα περιλαμβάνουν τη σιμεθικόνη και τον ενεργό άνθρακα. Τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία του φουσκώματος με βάση τη θεωρία ότι η βελτίωση της εντερικής χλωρίδας θα βελτιώσει την πέψη και θα μειώσει την παραγωγή αερίων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Intestinal gas, belching, bloating and flatulence». MedicineNet. 27 Ιανουαρίου 2010. 
  2. Götz, Vera Nina (December 2013). «Crohn's disease—What the medical registrar and acute physician needs to know!». Journal of Acute Medicine 3 (4): 132–137. doi:10.1016/j.jacme.2013.10.001. 
  3. Nóbrega, Viviane Gomes; Silva, Isaac Neri de Novais; Brito, Beatriz Silva; Silva, Juliana; Silva, Maria Carolina Martins da; Santana, Genoile Oliveira (September 2018). «The Onset of Clinical Manifestations in Inflammatory Bowel Disease Patients». Arquivos de Gastroenterologia 55 (3): 290–295. doi:10.1590/S0004-2803.201800000-73. PMID 30540094. 
  4. Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας. "Belching, Bloating and Flatulence" Αρχειοθετήθηκε 2010-05-01 στο Wayback Machine. 2010-01-27.
  5. Goldfinger, Stephen E, MD. "Gas and bloating overview" 2010-01-27.
  6. «Gas in the Digestive Tract – National Digestive Diseases Information Clearinghouse». Digestive.niddk.nih.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]