Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρέψιμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέψιμο

Η ερυγή, κοινά ρέψιμο, είναι η απελευθέρωση αέρα κυρίως από τον οισοφάγο και το στομάχι μέσω του στόματος. Συνήθως συνοδεύεται από έναν τυπικό ήχο και, μερικές φορές, οσμή.

Φυσιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυπικά το ρέψιμο προκαλείται από την κατάποση αέρα (αεροφαγία) στη διάρκεια του φαγητού ή του ποτού και με τη συνακόλουθη απελευθέρωσή του, με τη μορφή μείγματος αζώτου και οξυγόνου. Οι ερυγές μπορούν επίσης να προκληθούν από την κατανάλωση αεριούχων ποτών όπως αναψυκτικά, μπίρα και σαμπάνια. Στην περίπτωση αυτή το αέριο που φεύγει είναι το διοξείδιο του άνθρακα από το ίδιο το ποτό. Σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ερυγές, ειδικά μάλιστα όταν χορηγηθούν σε μεγάλες δόσεις[1] . Το ρέψιμο σε συνδυασμό ,με συμπτώματα όπως δυσπεψία, ζαλάδα και φλόγωση στο στήθος μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός έλκους ή σχισματώδους κήλης (hiatal hernia), οπότε απαιτείται η παρέμβαση γιατρού. [2]

Ο ήχος της ερυγής προκαλείται από τη δόνηση του άνω οισοφαγικού σφιγκτήρα[3] καθώς αέρας το διαπερνά. Το σημερινό ρεκόρ Γκίνες για το δυνατότερο ρέψιμο είναι 107,1 ντεσιμπέλ και το πέτυχε ο Βρετανός Πολ Χαν από το Λονδίνο, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008.[4]

Κοινωνικές προεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε πολλά μέρη του κόσμου, το να ακούγεται κάποιος όταν ρεύεται δεν εκτιμάται πολύ και για το λόγο αυτό θεωρείται αγένεια. Μερικές φορές παιδιά και έφηβοι επιδίδονται σε διαγωνισμούς ρεψίματος, όπως για το πιο δυνατό, το πιο μεγάλο σε διάρκεια και επίσης σε ρεψίματα που συνοδεύονται από την προφορά λέξεων ή και της αλφαβήτας.

Βρεφική ερυγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μωρά συνήθως συσσωρεύουν αέρα ενώ τρώνε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ρευτούν. Για να κάνει κάποιος ένα παιδί να ρευτεί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε θέση τέτοια, ώστε να μπορεί να φύγει αέρας. Μια τέτοια θέση είναι να τοποθετηθεί το βρέφος στον ώμο του ενηλίκου, με το στομάχι του μωρού στο στήθος του μεγάλου. Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να χτυπηθεί ελαφρά στο πίσω μέρος της πλάτης του μέχρι να παραγάγει ερυγή. Η πρακτική αυτή δεν εφαρμόζεται διεθνώς, σε χώρες όπως π.χ. η Τσεχία.[5]

Πολλές φορές στον ώμο του παιδιού τοποθετείται ένα μικρό πανί, για να προστατευτούν τα ρούχα του βρέφους από τον εμετό, ο οποίος συνήθως συνοδεύει το ρέψιμο.

Στα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά άλλα θηλαστικά, όπως τα βοοειδή, τα σκυλιά και τα πρόβατα, ρεύονται επίσης. Ειδικότερα, ο αέρας που απελευθερώνουν τα μηρυκαστικά είναι μεθάνιο που προέρχεται από τη διαδικασία πέψης του ζώου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε αναερόβιους οργανισμούς, όπως η Escherichia coli (E. coli). Μια μεσαία αγελάδα υπολογίζεται ότι εκλύει περίπου 542-600 λίτρα μεθανίου κάθε μέρα μέσω ερυγών και εκπνοής. Αυτό καθιστά τις αγελάδες υπεύθυνες κατά μεγάλο ποσοστό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 95% του αερίου αυτού εκλύεται μέσω των ερυγών.[6] Το γεγονός αυτό έκανε Αυστραλούς επιστήμονες να δημιουργήσουν εμβόλιο κατά της παραγωγής μεθανίου και για την ελαχιστοποίηση του μεθανίου που παράγεται από τις ερυγές των βοοειδών.[7]

Επίσης, μερικά είδη ψαριών απελευθερώνουν αέρια από τα βράγχια τους. Η ερυγή στην περίπτωση αυτή φείλεται σε αέρα που εξέρχεται από κύστη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παράδειγμα όπου το ρέψιμο (eructation) αναφέρεται ως ανεπιθύμητο αποτέλεσμα φαρμάκου
  2. Eructation (Professional Guide to Signs & Symptoms (η έκδοση)) - WrongDiagnosis.com
  3. GI Motility online: Upper esophageal sphincter - Ivan M. Lang, D.V.M., Ph.D.
  4. «Paul Hunn (person) - Biography Research Guide». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2008. 
  5. Common Sense about Babies and Children, Η Jolly - 1983 - Unwin Paperbacks
  6. «MyCattle Health News». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. 
  7. Burp vaccine cuts greenhouse gas emissions - New Scientist

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]