Κεχριές Ευβοίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεχριές Ευβοίας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κεχριές Εύβοιας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα[1]
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
ΔήμοςΔήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
ΝομόςΕύβοιας
Πληθυσμός477 (2011)

Κεχριές είναι χωριό στη Βόρεια Εύβοια, το οποίο ανήκει στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, ενώ έδρα του δήμου είναι η Λίμνη Ευβοίας. Οι Κεχριές έχουν υψόμετρο 157 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την απογραφή το 1991 οι κάτοικοι του χωριού ήταν 483, ενώ με την απογραφή του 2001 οι κάτοικοι αυξήθηκαν κατά 21, δηλαδή 504 μόνιμοι κάτοικοι. Το 2011 η απογραφή έδειξε 475 μόνιμους κατοίκους. Η ονομασία του χωριού προέρχεται από ένα φυτό, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για την παραγωγή ψωμιού, το κεχρί. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ήταν κατοικήσιμο κατά τη πρωτογεωμετρική, γεωμετρική αλλά και κλασσική περίοδο, αφού έχει βρεθεί οικισμός από τότε λίγο πιο έξω από το χωριό.

Παρόλα αυτά είναι ένα χωριό με αρκετές ανέσεις, έναντι άλλων όπου κάτοικοι βρίσκουν δυσκολίες με τις μετακινήσεις, την τροφή τους και πολλά άλλα. Κάτι που βοηθάει πολύ τους κατοίκους του χωριού είναι η καλλιέργεια και η κτηνοτροφία. Το χωριό αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα εκτενές χωριό, αφού έχει αρκετούς δρόμους, πλατείες και πολλούς άλλους χώρους. Οι Κεχριές έχουν πρόσβαση σε δύο πλευρές όπου υπάρχει θάλασσα. Σε παραλίες του Αιγαίου ή του Βόρειου Ευβοϊκού. Έτσι, οι συνθήκες διακοπών είναι κατάλληλες. Εκτός αυτού μια ακόμη ομορφιά του χωριού είναι η πλούσια βλάστηση, που είναι ορατή από μακριά πριν καν φτάσει κανείς εκεί.

Σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσει κανείς αν κάνει μια βόλτα σε αυτό το χωριό είναι ένα παλιό σπίτι χτισμένο ανάμεσα από δέντρα, το οποίο είναι γνωστό ως Κονάκι. Πολλοί πηγαίνουν εκεί, διότι έχει χτιστεί μια μικρή παιδική χαρά δίπλα του, λίγοι όμως ξέρουν ότι ήταν το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια του Αλέξη Τομπάζη, ενός οπλαρχηγού που συνέβαλε στην την απελευθέρωση της Βόρειας Εύβοιας τον 18ο αιώνα.

Μετά την απελευθέρωση, ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας κάλεσε Έλληνες αλλά και ξένους με φιλελληνικά αισθήματα να αγοράσουν εκτάσεις του νησιού από τους Τούρκους, ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η προσάρτηση της Εύβοιας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Έτσι, γύρω στα 1833, ο Εμμανουήλ Τομπάζης, που συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, απέκτησε έκταση στις Κεχριές, και ξεκίνησε να κτίζει το κτιριακό συγκρότημα στο νότιο άκρο του χωριού, στο κέντρο του οποίου δέσποζε η αρχοντική του κατοικία. Το κτίριο συντηρείται εξωτερικά, ενώ εσωτερικά είναι γκρεμισμένο.

Δεν υπάρχουν άλλα αξιοθέατα στην περιοχή εκτός από την παλαιά βρύση, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και είχε σχέση με ένα μεσαιωνικό χωριό με το όνομα Λιγοτά. Από εκεί, όπως αναφέρεται και η ελληνική μυθολογία, ο Ερωτόκριτος πέρασε για να πιεί νερό αφού διψούσε λόγω του πολέμου. Έτσι, πολλοί γνωρίζουν αυτή την βρύση ως βρύση του Ερωτόκριτου, ενώ οι ντόπιοι την ονομάζουν παλαιά βρύση.

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]