Κενβάλ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κενβάλ του Ουέσσεξ
Γέννηση 6.01ος αιώνας
Θάνατος
Σύζυγος Seaxburh of Wessex
Γονείς Κινεγκίλς του Ουέσσεξ
Αδέλφια Centwine of Wessex

Ο Κενβάλ του Ουέσσεξ (πέθανε το 674) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ, γιος και διάδοχος του βασιλιά Κίνεγκιλς του Ουέσσεξ, ο οποίος σύμφωνα με τον Βέδα βαπτίσθηκε χριστιανός από τον αρχιεπίσκοπο Βιρίνο.

Σύμφωνα με τα Αγγλοσαξονικά χρονικά, αρχικά αρνήθηκε την χριστιανική πίστη του πατέρα του, παραμένοντας πολυθεϊστής προσέγγισε τον πολυθεϊστή βασιλιά Πέντα της Μερκίας και παντρεύτηκε την αδελφή του. Αμέσως όμως μετά το διαζύγιο με την σύζυγο του, εξορίστηκε από τον βασιλιά Πέντα για 3 χρόνια, βρίσκοντας καταφύγιο στον βασιλιά Άννα της Ανατολικής Αγγλίας. Η τριετία εξορίας του είναι αμφισβητούμενης χρονολογίας, αλλά ξεκίνησε πριν το 651, αφού το 654 ο βασιλιάς Άννα σκοτώθηκε από τον Πέντα. Την επόμενη χρονιά σκοτώθηκε και ο ίδιος ο Πέντα στις 15 Νοεμβρίου 655 στη μάχη του Βίνβαεντ, κάτι που έκανε τον Κενβάλ να επανέλθει στον θρόνο του, βαπτιζόμενος αυτή την φορά χριστιανός.

Όταν έγινε βασιλιάς, δεν γνώριζε καθόλου την Σαξονική γλώσσα, αφού μεγάλωσε σε χέρια Φράγκων, γι' αυτό έφερε έναν άλλον επίσκοπο, τον Βίνι, ιδρύοντας μια νέα αρχιεπισκοπή στην πόλη του Ουίντσεστερ. Ο νέος βασιλιάς της Μερκίας, γιος του Πέντα, Βουλφχέρ, επιτέθηκε νότια (661) και απέσπασε από τον Κεντβάλ την κοιλάδα του Μέον, αλλά οι ήττες του (674) από τον Εκγκφρίθ της Μερκίας τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα νότια εδάφη που κατέλαβε, τα οποία επανήλθαν στον Κενβάλ.

Τα Αγγλοσαξονικά χρονικά αναφέρουν και μια μάχη του Κενβάλ με τους Βρετανούς (658), αλλά γενικά φρόντισε οι σχέσεις του μαζί τους να είναι καλές. Το (665668) ήρθε σε σύγκρουση με τον επίσκοπο Βίνι, γιατί παρείχε καταφύγιο στον εξορισθέντα βασιλιά της Μερκίας Βουλφχέρ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cenwalh of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).