Βέδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διδάσκαλοι της Εκκλησίας
Βέδας
Man writing Corpus Christi College Cambridge MS. 389.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Beda Venerabilis (Λατινικά)
Γέννηση 672 (περίπου)[1][2]
Βασίλειο της Νορθούμπρια
Θάνατος 25  Μαΐου 735[3]
Τζάροου
Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο της Νορθούμπρια
Θρησκεία Χριστιανισμός
Eορτασμός αγίου 25 Μαΐου
Θρησκευτικό τάγμα Τάγμα του Αγίου Βενέδικτου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μοναχός
αγιολόγος
ποιητής
εκκλησιαστικός ιστορικός
μεταφραστής
θεολόγος[4]
συγγραφέας
μεταφραστής της Βίβλου
ιστορικός[4]
υμνογράφος[5]
Αξιοσημείωτο έργο Ecclesiastical History of the English People
Προσωπογραφία του Βέδα στα χρονικά της Νυρεμβέργης (1493)
De natura rerum, 1529

Ο Βέδας ή Άγιος Βέδας ή Σεβάσμιος Βέδας (λατινικά: Bēda Venerābilis‎) (672735) ήταν Βενεδικτίνος μοναχός σε μοναστήρι της Νορθουμβρίας, περίφημος εκκλησιαστικός συγγραφέας και ιστορικός, συγγραφέας του έργου "Εκκλησιαστική ιστορία της Αγγλίας".

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αναγνώρισε την αγιότητά του μετά τον θάνατό του. Πέρασε όλη την ζωή του διδάσκοντας και γράφοντας. Προσήλθε στον εκκλησιαστικό κλάδο από την ηλικία των 7 ετών, με τον βαθμό του διακόνου στα 19 και ιερέα στα 30. Το έργο του το ολοκλήρωσε σε ηλικία 59 ετών το 731. Η συλλογή του στην βιβλιοθήκη του περιλάμβανε γύρω στα 500 βιβλία. Ήταν η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή συλλογή της εποχής του. Η κύρια ασχολία του εκτός από την γραφή ήταν η ανάγνωση και ερμηνεία αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων σοφών.

Στην Εκκλησιαστική ιστορία, που ήταν το σημαντικότερο έργο του, περιγράφει σε 5 βιβλία και 400 σελίδες την ιστορία της χώρας του, από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα μέχρι την ημερομηνία που ολοκλήρωσε το έργο του (731). Είναι ο μοναδικός μεσαιωνικός συγγραφέας, που περιγράφει στοιχεία της ιστορίας της χώρας του στην προ Χριστού εποχή. Εκτός από τον ιστορικό, ασχολήθηκε και με τον επιστημονικό τομέα: μελέτησε τις κινήσεις, τις φάσεις της Σελήνης γύρω από την Γη, καθώς και τον ζωδιακό κύκλο. Οι μελέτες του τον οδήγησαν σε νέο επαναπροσδιορισμό του χρόνου ηλικίας της γης και του σύμπαντος, κάτι που οδήγησε τον επίσκοπο Βίλφριντ να τον κατηγορήσει σαν αιρετικό, με αποτέλεσμα ο Βέδας να ανακαλέσει τις απόψεις του.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bede της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).