Κέρντικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κέρντικ
Cherdik - John Speed.JPG
Κερντίκ - προσωπογραφία του Τζων Σπηντ (1611)
Γέννηση άγνωστη τιμή
Θάνατος
Τέκνα Κίνρικ του Ουέσσεξ και Creoda of Wessex
Αξίωμα king of Wessex

Ο Κέρντικ (Cerdic, ... - 534) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ (519 - 534) και προπάτορας όλων των μεσαιωνικών βασιλιάδων του Ουέσσεξ που ακολούθησαν, όπως και γενάρχης των βασιλικών οίκων της Αγγλίας. Σύμφωνα με το Αγγλοσαξωνικό χρονικό, αποβιβάστηκε το 495 στο Χάμπσαϊρ με τον γιο του, Κινρίκ, σε 3 πλοία, πολέμησε με έναν τοπικό Βρετανό βασιλιά, τον Νατανλέοντ, και τον σκότωσε (508). Το 519, ανακηρύχθηκε βασιλιάς του Ουέσσεξ και βασίλευσε 15 χρόνια ως τον θάνατο του, οπότε τον διαδέχθηκε ο γιος του, Κινρίκ.

Για πολλούς είναι ημιμυθικό πρόσωπο, ενώ οι χρονολογίες που βασίλευσε αμφισβητούνται από πολλούς ιστορικούς. Το όνομα Κερντίκ προέρχεται από το Κέρετικ ή Κάραντογκ, γερμανική ρίζα που ίσως υιοθετήθηκε από τους Βρετανούς. Υπάρχουν υποθέσεις ότι η μητέρα του ήταν καθαρή Βρετανή και ότι η οικογένεια του είχε φτάσει στο νησί πριν την γέννησή του.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cerdic of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

.